Recap: Game of Thrones – Two Swords (S4E01)

12:43 7 Apr 2014

Igår, efter nästan ett år av väntan, hade äntligen Game of Thrones nya säsong premiär. Människor satt bänkade världen över för att ta del av premiäravsnitten ”Two Swords”. HBO Go (kanalens streamingtjänst) klarade inte ens av trycket från alla tittare som slog ner likt en bomb av wildfire på deras server. Här på bloggen kommer jag varje vecka att gå igenom vilka som tar sig allt närmare Järntronen. Det betyder att favoriter som Tyrion och Brienne inte avancerar till första plats automatiskt, utan här är det den som spelar spelet bäst som i slutet vinner.

Veckans Power Ranking:

a-stab

1. Arya

Ifall vi ser tillbaka på var Arya befann sig vid slutet av förra säsongen så var det en triumfartad premiär för henne. Fadern Ned Starks svärd smältes kanske ner i avsnittets första scen men Winterfells egna Hit-Girl återfick sitt i avsnittets sista. Hon kan nu även stryka första namnet från sin oändliga lista över personer hon vill se vid giljotinen, eller Needles ände. Sandor Clegane har sin mage fylld med kyckling och Arya en blodad tand för dödandets ädla konst, detta är nog TVs just nu dödligaste men charmigaste radarpar.

2. Tywin Lannister

Ja, första scenen var inte barmhärtig för de som än förtränger The Red Wedding. Inom familjen Stark så är svärdet Ice en släktklenod som har följt dem genom generationer. Men deras tid som Nordens föreståndare är över, en epok har nått sitt slut. Samtidigt har familjen Lannister aldrig tidigare varit så mäktig, det är deras tid nu och främst i led står inte kungen/skitungen Joffrey utan familjens patriark Tywin. Tyvärr ser det ut som att vi lär få stå ut med det här gänget ett tag till.

stabby

3. Oberyn Martell 

Kan någon begära en bättre introduktion än den Oberyn Martell fick? Helt i linje med Game of Thrones fick vi stifta bekantskap med prinsen av Dorne bland blod och bröst. Tyrion förväntade sig den äldre härskaren Doran som, på grund av sjukdom, inte kommer kunna närvara vid Joffreys bröllop. Istället kan vi skatta oss lyckliga över att den oförutsägbare Oberyn kommer att röra om en hel del bland huvudstadens intriger. Serien tycks ha fått sig en ny ”God of tits and wine”. Läs mer om honom i min guide inför den nya säsongen

4. Drogon

Daenerys hade kanske inte den starkaste av premiärer, däremot fortsätter hennes drakar och bli större. Störst just nu är Drogon och han verkar känna till detta allt för väl. Det behöver dock inte vara något negativt, barnen till monarker har fått hybris förr med allt sämre resultat. Drakarnas moder verkar ha glömt vilket land Järntronen befinner sig i, därför röstar jag för att Drogon helt enkelt går solo och beger sig iväg på egen hand. Morsans tjat börjar bli ansträngande.

5. Bronn

För att Bronn är Bronn och denna listplacering kanske lite partisk. Men (!) Game of Thrones har en hel del smått alkoholiserade manssvin och det är just dessa vi har sett på tronen tidigare. Något säger mig att Cersei inte kan supa ner denne redan försupne legoknekt så lätt.

Bubblare:

Sandor Clegane

The Hound visade här på att Oberyns teori, om långsvärd inomhus, faktiskt stämde. De fantastiskt makabra ljudeffekterna när Sandor spetsade en soldat med hans egna knivände, gång på gång, fick mig att rysa av välbehag. Som Aryas mentor kan han nog befinna sig på själva listan alldeles strax.

I övrigt eller Valar Morghulis:

  • Joffrey var förvånansvärt lite svinig och mest divig…
  • Dock så borde Jaime med sin nya hand ta efter några av sina syskons direktiv.
  • ”You really oughta try crow”, how about no?
  • Jon Snow stod öga mot öga med mannen som förådde hans far, kan inte sluta bra.
  • Men var befann sig Hodor? Hodor…

Nu endast en vecka kvar till nästa avsnitt, då det vankas bröllop i huvudstaden. Vi vet ju alla att de inte är av det långtråkiga slaget i denna serie.

2 kommentarer | “Recap: Game of Thrones – Two Swords (S4E01)”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. Joseph skriver:

    Något säger mig att smycket Sansa fick av Dontos är en slags plantering.

  2. Parisa Amiri skriver:

    Är mezmerized av att Arya långsamt trängde in med svärdet istället för ett clean cut. Hon njöt av det va?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp