Den manliga polisduon återvänder

6:12 7 Apr 2014

Årets första stora snackis inom TV-världen var serien True Detective. HBO-produktionen om två detektiver, på jakt efter en mördare i ett ockult Louisana, hyllades som nyskapande av kritikerna. Det gråskaliga eposet fick dock ta emot en hel del kritik, främst för hur serien skildrade män gentemot kvinnor. Medan de manliga poliserna löste brott så var kvinnorna outhärdliga fruar, älskarinnor eller prostituerade. Framställda endast som en rot för komplikationer i männens redan tilltrasslade liv, något som fick många att höja sina röster. Seriens skapare Nic Pizzolatto har dock själv hävdat att det fanns en tanke bakom detta, att visa de hemskheter som män utsätter sin omgivning för. Huruvida den tesen höll i skildringen ger vi oss inte in på just nu.

Denna debatt kan nämligen snart vakna till liv igen när ännu en deckare har premiär. För till hösten har Vince Gilligan (Breaking Bad) och David Shores (House) nya serie Battle Creek premiär. Mycket är inte känt om handlingen förutom att den kretsar kring staden Battle Creek. Likt True Detective kommer två olika syner på världen krocka när en vardaglig polis tvingas samarbeta med en FBI-agent. Båda män.

Nyligen tog pilotens regissör Bryan Singer till Twitter för att ge oss bilden ovanför. Där har vi männen som kommer att inneha huvudrollerna i denna följetong av manliga detektiver, tillsammans med männen som kommer skriva och regissera dem. (I övrigt en uppenbar homage till Singers film The Usual Suspects.)

Det är svårt att inte medge vilken fantastisk cast detta är, ifall vi bortser från Josh Duhamel (de måste ha misstagit honom för Timothy Olyphant). Som jag har väntat på att få se Dean Winters i någonting nytt, en oerhört underskattad skådespelare som var fenomenal i den gamla serien Oz. Det är bäddat för en omtalad premiär med Gilligan som seriens skapare, Shore som showrunner och Singer bakom kameran. Min enda förhoppning då är att vi inte glömmer att belysa hur fattigt denna ensemble är på kvinnor. För i slutändan kan inte de som viftar bort debatten kring TV-världens könsroller som vanföreställningar blunda för att den enda kvinnliga detektiven i Battle Creeks pilot har det smickrande namnet ”Attractive Female Detective”. Symbiosen mellan patriarkatet och den fiktionella polisstationen lever vidare.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG