Lista: Notorious BIG och hans 10 bästa låtar

2:30 22 Maj 2014

Ens kredibilitet när det kommer till rapskrivande känns smått hotade under tider då nya hiphopbloggar dyker upp titt som tätt. Men det är ändå få rappare vars låtar har präglat min ungdom likt Christopher ”Notorious BIG” Wallace. Rapelitisten inom mig frodades under gymnasiet när Ready To Die och Life After Death ekade från min sunkiga källarvåning enda till smutsiga campingplatser. 

Om det inte vore för hans tragiska bortgång år 1997 så hade han fyllt 42 år igår. Utöver det blir även debutalbumet gammal nog att gå på Systembolaget efter sommarens slut. Därför såg jag ett perfekt tillfälle att låta nostalgin flöda och skriva en lista för alla med ståndpunkten att ”if Tupac and Biggie was alive Lil Wayne would be working at McDonalds”. Det är med andra ord dags att lägga undan illuminati-teorierna och se tillbaka på några av hiphops mest tongivande låtar, tillsammans med en rad ad-libs från Puff Daddy

10. Craig Mack – Flava In Ya Ear Remix

Stackars Craig Mack. Puffy sköt verkligen sig själv och Bad Boy-rapparen i foten genom att låta Biggie starta på denna remix. Än idag är låten synonymt med Notorious BIG medan Mack snabbt föll ur alla rapfans medvetande. Men har han någon anledning till att vara bitter över det? Som BIG själv sa: ”Don’t be mad, UPS is hiring”.

9. Sky’s The Limit feat. 112

Kanske en av de allra mest hoppingivande låtarna i rapparens katalog. De flesta känner till Biggies framgångssaga mer eller mindre men den har aldrig berättats med en sådan passion som här. Från att ha varit kvarterets mobbade grabb gick han till att bli den alla såg upp till; och så klart fyllde han sin mammas plånbok med pengar. Han skall ha uttryck att detta är en av de bästa låtarna han har gjort och det går endast att hålla med. Videon som filmades efter hans död är även fantastisk.

8. Machine Gun Funk

Majoriteten av debutalbumet Ready To Die producerade av Easy Mo Bee och denna låt är en perfekt sammanfattning av hans sound. Kraften från automatvapnet fanns i de klassiska boom-bap-trummorna men det var de funkiga bassgångarna där det riktiga trycket – bakom alla Biggies beats – satt. Ett stycke ur Chief Rocka var sedan det sista genidraget som krävdes för att alla skulle knäböja redan vid ”so you wanna be hardcore?”.

7. Kick In The Door

Biggie hade en fallenhet för filmdoftande historieberättande. Att han brukade kalla sig för Frank White, som även var namnet på Christopher Walkens gangster i King of New York, kom därför som ingen överraskning. Detta var något inte alla NY-rappare var villiga att ta till sig och svarade med att kasta skit på BIG. Att det hela skulle resultera i denna låt hade de aldrig kunnat ana; raden av subtila dissar fick varenda rapparehatare i staden att kolla över axeln när de vandrade nerför gatorna.

6. The What feat. Method Man

Från bråkt med Wu-Tang medlemmarna Raekwon och Ghostface Killah tar vi oss an den enda låten på Ready To Die där en annan rappare gästade; och han är en del av Wu-Tang! Det är smått ironiskt att Method Man avslutade sin första vers med ”kick in your door”, några ord hans vänner från Shaolin skulle komma att frukta i framtiden. Flowet här är likt det porlande vattnet från en brandpost i Brooklyn under stigande sommartemperaturer. Ett långfinger mot världen ack så befriande.

5. Ten Crack Commandments

Det ska krävs en hel del kontrovers för att Public Enemys frontman Chuck D ska ta till advokater efter att hans röst har samplats. Denna DJ Premier producerade instruktionsbok till crackförsäljning bar på just det. Ingen skulle aldrig kunna tveka på Biggies kredibilitet efter att han fångade langandets verklighet på 3 minuter. Det var inte polerat, det var inte överdrivet utan endast trovärdighets innersta essens.

4. Playa Hater

”And for my last hit, I’d like to take you back to the classic, B.I.G. style of course”. Detta Delfonices hommage är kanske en av de mer oväntade valen på denna lista. Biggie och Puff Daddys egna tolkning av soulgruppens låt Hey Love tar kärlekshyllningen till rapparens klassiska gatusceneri på ett storslaget sätt. Även att få höra BIG sjunga en hel låt är i sig något alldeles extra och förtjänar en placering på denna lista.

3. Juicy

En av de kanske mest kända låtarna från rapparens portfolio kom till under slutet av Ready To Die-inspelningarna. De råa verklighetsskildringarna av Brooklyns hårda natur var han redan känd för vid det här laget, men i Puffs ögon saknades något: en radiohit. Samplingen av MTume förvandlades till en historia om att växa upp bland trånga lägenhetsutrymmen med urklipp från Word Up! Magazine på väggarna; för att sedan leva bland

limousiner och lyxherrgårdar. Redan vid de första raderna cementeras låtens status som en rapklassiker få har överträffat.

2. Hypnotize

Detta stycke kommer förevigt vara känd för att ha startat ett upplopp av eufori när den gick igång på en boombox medan BIGs kista gled igenom Brooklyn. Detta är en skål till lycka och framgång som kom till under en mörk tid i hans liv. En skål till legender över hela USA, från Detroit till Miami. Den sanna kraften i Biggies förmåga att hypnotisera lyser igenom på detta triumfartade spår.

1. Everyday Struggle

Nog för att han hade talangen att skapa singlar gjorda för toppen av Billboards listor men BIG var som bäst när han lät mörkret inom sig ta över. Med låtar likt denna och Suicidal Thoughts berättade han om ett liv han inte längre ville leva. ”I don’t wanna live no more. Sometimes I hear death knocking at my front door” var början på en berättelse om en droglangare längst ner i hierakin med drömmar om toppen. Ett stort namn inom den kriminella världen blev han kanske aldrig, men med känslan för fängslande historieberättande och fascinerande rimmstrukturer garanterad rapparen här sin plats bland en av de bästa. 

1331227779

En kommentar | “Lista: Notorious BIG och hans 10 bästa låtar”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. Ljum skriver:

    Att stava enda utan ä…har aldrig förstått notoriuoiis Bigg /s storhet tacka vet jag piff dodi!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg