Supervalåret: Vilken Netflix-serie ska partiledarna ta med sig på valturnén?

2:00 8 Maj 2014

Partiledardebatter, EU-valet och the big one i september. Det är mycket nu kan vilken partiledare som helst uttrycka. SIFO-mätningarna är mer oklara än någonsin samtidigt som Gudrun Schyman och feministerna börjar närma sig riksdagen. Tanken på ett jämställt Sverige ger kanske en del av snubbarna, tillika partiledarna, panikångest. Vilken oerhörd tur då att jag har den bästa boten för ohälsosamma hjärtklappningar – en rad tv-serier på streamingtjänsten Netflix. Stäng ut omvärlden ett litet tag, dags att glömma 4%-strecket – Göran och Stefan, deppa inte ihop inför nästa debatt. Här har ni Netflix-serierna att ta med er under de kommande månadernas tågresor! För vad passar bättre än Freaks & Geeks efter att ha invigt ännu ett trist köpcentrum?

Jonas Sjöstedt – Arrested Development

Vänsterpartiets ledare sa i mars att en röst på Feministiskt Initiativ var lika med en bortkastad röst. Sjöstedt verkar ha missat det riktiga värdet i att rösta på F!. Även tittarna av Arrested Development tycktes se serien som bortkastad när den gick på tv under 2000-talet. Fox la ner serien 2006 men sen dess har många fler upptäckt den. Förra året fick den en ny säsong på Netflix och med det borde kanske Sjöstedt (vars parti likt familjen Bluth lider av en del motgångar i nuläget) ta till sig denna historia under valturnén. Kanske kan han lära sig att en del saker inte borde slängas bort. Han kan även introducera Lars Ohly till ”never nude”-livsstilen, skulle kunna förhindra framtida missöden på Instagram.

Stefan Löfvén – House of Cards

Den gamla svetsaren blir statsminister vid en rödgrön seger i höst, men har han den erfarenheten som krävs för att styra och ställa på Rosenbad? Det hela kan debatteras, men det bästa Löfven kan göra i sin position är ett maraton av House of Cards två första säsonger. För finns det egentligen någon bättre mentor än den maktgalna Francis Underwood? Herren har gjort en del imponerande drag politiskt och vår norrländska sosse borde kanske redan börja anteckna inför valturnén. Huruvida Stefan Löfvén kommer ha blod på sina händer när det hela är över håller jag tyst om.

Gustav Fridolin – 30 Rock

Det manliga språkröret får här representera Miljöpartiet, det var nämligen inte tillräckligt stor brist på kvinnor. Fallet är dock att Fridolin har sjunkit oerhört i förtroendemätningarna, hela 7 procent i slutet av april. En del spekulerar i att den unge och stilige politikern helt enkelt var för kass när han medverkade i programmet Partaj. Enda lösningen är att han återvänder och gör rätt för sig, och varför inte då se serien 30 Rock som tar dig till bakom kulisserna på ett sketchprogram? Tina Fey visar med hjälp av sin erfarenhet som Saturday Night Live-författare på hur det ska göras och Gustav gör bäst i att ta efter.

Fredrik Reinfeldt – It’s Always Sunny In Philadelphia

Vår hånleende statsminister har i ett flertal partiledardebatter visat tecken på att vara en riktig jävel. När han anklagas för sociopatiska tendenser kan det vara bra att falla tillbaka på en serie som är fylld med just det. Gänget i Always Sunny gör några av de vidrigaste sakerna mot sig själva och sina medmänniskor. Serien innehåller allt från homofobi, rasism och dödsfall, här finns inga gränser och när man är landets ledare så kan det kanske vara skönt att slippa just gränser emellanåt? Kanske kan Reinfeldt relatera till Charlies kärlek till lim? Åtta säsonger har du på dig att lista ut detta, Freddan.

Annie Lööf – Twin Peaks

Centern går likt en berg- och dalbana längs med 4%-strecket. Har det gamla bondepartiet förlorat kontakten med landsbygden? En del skulle vilja säga det och jag ser endast en logisk lösning. Partiledaren Annie Lööf måste förälska sig i landsbygden igen, så varför inte börja med den amerikanska. De dimmiga bergen kring Twin Peaks är inte helt olikt en höstdag i de norra delarna av Sverige (inte lika många bestialiska mord kanske). Förutom alla de underbara karaktärer kanske Annie kan lära sig att tänka utanför ramarna inför hösten med den surrealistiska kultserie. Vi får dock hoppas att hon inte förlorar vettet på kuppen, likt Dale Cooper”How’s Annie?”

Jan Björklund – Breaking Bad

Den svenska skolan har sett bättre dagar och kanske måste vår utbildningsminister lära sig relatera mer till läraryrket? Då finns det knappast en bättre serien än Breaking Bad. I denna hyllade serie tvingas en cancersjuke kemiläraren börja laga meth för att kunna försörja sin familj. Desperate times call for desperate measures var något Walter White fick efterleva, och nu är det dags för Björklund att göra detsamma. I nästa riksdagsdebatt lär de andra ledamöterna allt få höra om hur detta är den bästa serien sen The Wire, tro mig.

Oh, Molly Ringwald

Göran Hägglund – The Stand

Ett postapokalyptiskt drama författat av Stephen King ser kanske inte ut som något för Kristdemokraternas partiledare, i alla fall inte vid första ögonkastet. Men denna miniserie från tidigt 90-tal är laddad med bibliska referenser och symbolik. För ett parti som balanserar på 4%-sträcket kan detta kanske vara den perfekta överlevnadsguiden ifall de åker ut i höst. Göran känns även som en äkta CSI-farsa, så att Gary Sinise (från New York-upplagan) har huvudrollen är knappast något illa.

Jimmie Åkesson – Freaks & Geeks

Först tänkte jag att Jimmie skulle kunna relatera till Vernon Schillingers äventyr i Oz bäst, men tyvärr finns inga HBO-serier på Netflix. Jag fick tänka om och fann ett ännu bättre alternativ. Åkesson måste ofta känna sig utanför under partiledardebatterna därför har jag valt en serie åt honom som skildrar just utanförskap. Den första och enda säsongen av Freaks and Geeks lär beröra Sverigedemokraternas topp på ett sätt ingen trodde var möjligt. Bara inte Björn Söder börjar snoka omkring på Judd Apatows wikisida, då kan trubbel uppstå.            

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg