Lista: 5 tracking shots som toppar senaste i Game of Thrones

4:45 10 Jun 2014

Game of Thrones bjöd på storskalig action i senaste avsnittet, kanske så pass att det hela föll lite platt i slutändan. Serien har gjort sig känd för sin användning av ett flertal miljöer och karaktärer så när all fokus läggs på endast en plats kan det bli långrandigt. Tur nog stod fantastiska Neil Marshall för regin och gav oss några fantastiska scener. Den allra mest imponerande var ett tracking shot där kameran gav oss en översyn av hela slagfältet vid Castle Black utan att klippa till någon annan kameravinkel.

Scenen bleknar så klart i jämförelse med den vi fick se tidigare i år med True Detective. Dock är de två helt olika konstverk som kanske inte borde jämföras. Men en ny trend verkar vara på gång inom tv-världen, speciellt efter Fargos bidrag från några veckor sen. En trend med en historia som sträcker sig från Hollywood till Thailand. Låt oss därför kolla närmare på några av de mest effektiva och hisnande tracking shots med dagens lista.

Goodfellas

Längd: 3:03 min

Första scenen jag ville inkludera var den i The Player där vi erbjuds ett åtta minuter långt tracking shot genom Hollywoods kullisser. Dessvärre kunde jag inte finna den men fann istället denna scen från klassikern Goodfellas och med lite eftertanke känns den lika passande. Här får vi följa Henry Hill genom klubben Copacabana som ett sant testamente på hur mycket respekt gangstern har vunnit. Från köket till första parkett; det är förvånande att Hill inte hinner sniffa lite kokain under färden, för du kan lita på att Scorsese hade hunnit fånga det.

Tom Yung Goong

Längd: 3:45 min

Detta är förmodligen den mest actionpackade av alla valen på listan. I denna thailändska kampsportsrulle får vi följa Tony Jaas karaktär på en bärsärkargång uppför ett gäng trappor där fiender väntar runt varje hörn. Att arbeta tillsammans med Jaa och regissören Prachya Pinkaew lär ha varit en dröm för varenda stuntman involverad. För vem vill inte prova på ett fritt fall på flera meter i denna adrenalinpumpande scen? Hurvida någon skadade sig allvarligt under inspelningen känner jag inte till, jag tänker endast anta det.

Children of Men

Längd: 4:08 min

Inför denna scen i det dystopiska dramat Children of Men skapade regissören Alfonso Curón (ja ni vet Gravity) en rullande dolly inuti bilen vi får följa. De tog sedan bort taket för att kunna låta kameran löpa varv kring fordonets insida under en helvetisk attack. Kameran kunde spinna hela 360 grader vilket tvingade samtliga skådespelare att ducka ett flertal gånger medan de filmade. Resultatet är en imponerande nagelbitar. Jag ber även om ursäkt för spoilern om du nu – mot förmodan – inte är familjär med Curóns portfolio.

Boogie Nights

Längd: 2:46 min

Här är en spoiler jag inte tänker ursäkta mig för, Paul Thomas Anderssons storslagna skildring av porrindustrin är helt enkelt för bra. Regissören har i alla fall en fäbless för tracking shots och denna film är inget undantag. Den absolut bästa är utan tvekan de sista minuterna i Little Bills liv där han tar sig till en fest endast för att finna att hans fru återigen är otrogen mot honom. Han dödar sedan henne, älskaren och till sist sig själv inför hela festen. Vad som börjar i tragisk komik sluter upp i ett skrämmande leende, all respekt till den fantastiska William H Macy.

Ta även del av andra tracking shots från filmen likt denna genom en nattklubb i San Fernando eller Burt Reynolds egna Playboy mansion.

X-Files

Längd: 11 min

De som trodde att True Detective var först med tracking shots inom tv hade fel.  När konspiratören Fox Mulder inte letar efter utomjordingar så är han ute på djupt vatten, eller ja det är han egentligen hela tiden. Men just här finner vi honom letandes efter Bermuda-triangeln i avsnittet The Triangle från 1998. Jakten efter sanningen resulterar i en tidsresa till en båt kapad av nazister under andra världskriget.  Hela avsnittet är filmat i realtid och är uppdelad i fyra 11 minuter långa tracking shots. Ett arbete som lär ha tagit en hel del på kameranmannen Dave Luckenbach och David Duchovny som skämtsamt skall ha sagt att han kunde ha vunnit en Emmy för flest blåmärken.

Du kan hitta hela avsnittet hos Netflix.                        

3 kommentarer | “Lista: 5 tracking shots som toppar senaste i Game of Thrones”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. Leontina skriver:

    Hallå Hunger! 17,5 minuter!! Fantastisk scen.

  2. Svante Allmungs skriver:

    Helt sant, den är fantastisk. Kom att tänka på den efteråt när jag diskuterade en lång tagning i 12 years a slave, tror det är dags att se om Hunger med andra ord!

  3. Eeeee skriver:

    Fightingscenen i Oldboy!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg