Stream: RnB och rap blir avskalad men storslagen med thestand4rds debut

6:30 5 Nov 2014

We are just some kids with computers some genius ideas that caused them to laugh at me.

Sanningen är att gruppen thestand4rd endast är ett gäng ungdomar och med deras debutalbumet är kanske en genistämpel på sin plats? Jag tvivlar i alla fall på att någon skrattar åt denna talangfulla Minnessota-kvartett för nuvarandet. 
 
Nyligen rapporterade jag att de hade givit oss årets kanske underligaste tillkännagivande av ett album där den excentriske DJ Khaled skanderade ”we the best” — och ja nog understryker det självbetitlade albumet detta faktum.
 
 
För att vara fyra killar med en rad varierande sound har Spooky Black, Allan Kingdom, Bobby Raps och Psymun skapat en helt egen ljudbild tillsammans med The Weeknds producent Doc McKinney. Från Spookys kyligt melankoliska borderline rnb dränkt i reverb till Allans färgstarka livsfilosfi med finstämda synthar — spåren av tidigare arbeten möts här i mitten vilket resulterar i något helt nytt för dessa progressiva rnb- och rapartister. 
 
Här angränsar redan nämnda musikaliska yttringar till minimalistisk och djup housemusik. Produktionens avskalade essens med tätt vibrerande kicks till hjärtslag tillåter därmed thestand4rd att inta huvudrollen med bravur och bli albumets sanna livskraft. Denna elva spår långa skapelse är visserligen underlig i sin smått schizofrena ton men varje artists unika drag har skapat något lika drömliknande som storslaget. Som att vagas till sömns i en skog fylld av fantasiväsen med utsikt över ett oändligt himlavalv — och all komplementerande tonårsprosa du har vänta från thestand4rd.
 
Enligt dem själva delades arbetet kring albumet upp broderligt bland alla medlemmar där Psymun är den enda att inte låna ut sin röst. Faktumet att dessa fyra knappt kände varandra för ett år sen är därmed ännu mer häpnadsväckande och det går inte att hymla med förväntningarna på deras framtid. Spooky Black är ju endast 16 år och något säger mig att han snart simmar under vattenytan med farsan DJ Khaled — och en gigantisk champagneflaska tät intill munnen.                        
 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG