Efter Twin Peaks — 4 kultserier som behöver bli miniserier!

12:00 14 Jan 2015

Vi är halvvägs igenom årets första månad och än så länge tycks 90-talet fortfarande ha stort inflytande över det rådande decenniet. Från skogsrave till ett kommande album signerat Sisqó, ja, ifall ni besitter en garderob från eran då dessa fenomen verkligen var relevant så är det bara att rensa ur. Kanske finner någon där ett par gamla VHS-inspelningar av kultserien Twin Peaks. Ta då med all rätt igen förlorad tid, för i dagarna blev det klart att Kyle MacLachlan återvänder som agent Dale Cooper i den nya säsongen av den surrealistiska mordsåpan.

Med detta i åtanke började jag fundera kring vilka andra kultserier vi inte hann säga adjö till innan de lämnade oss. Konceptet miniserie gör just nu succé inom tv-världen, vilket bland annat gav David Lynch chansen att ge oss ett eftertraktat slut. Vilka borde följa i hans fotspår och återvända efter alla dessa år? Jag har listat fyra optimala val!

Angel

Okej, såhär var det faktiskt, när Buffy och Vampyrernas systerserie mötte sitt slut med gänget rännandes mot helvetets arméer var idén om en uppföljande film inte långt borta. En påtänkt handling existerade, men jag antar att Marvel redan hade säkrat Joss Whedon genom någon rituell handling där han blev tvungen att offra sin älskade franchise för en annan.

Fans har dock genom åren kunnat läcka såren med ett mindre intag av blodspill genom papper, då både Buffy och Angel fick nya ”säsonger” i serietidningsformat. Här återsåg vi bland annat handlingen till den övergivna filmen, där den numera mänskliga Angel bekämpade demoniska gängledare flygandes på en drake genom ett postapokalyptiskt Los Angeles. Om det inte är något ni skulle vilja se i tv-rutan så har ni helt enkelt inte drömt bort er tillräckligt i fanfiction baserat på titelinnehavarens smått erotiska bromance med Spike. Nu krävs endast en påle i hjärtat på Marvels själlösa bolagsbossar, så att vi kan säkra Whedon för detta avslutande kapitel.

”För postapokalyptiska Los Angeles eller Angel och Spikes fanfrieri?”, tänker kanske ni. Varför inte båda, säger jag?

Potentiell handling: Utöver redan nämnda idéer är jag för allt som involverar flashbacks till tiden då Angelus härjade — de var alltid mina favoriter.

Freaks and Geeks   

Det här valet är måhända lite kontroversiellt, då en del säkerligen är av uppfattningen att Freaks and Geeks är ett perfekt verk inte värt att besudla. Men tanken på att återse dessa rollfigurer efter alla dessa år är ändå kittlande, och Judd Apatow har en resumé värd att beundra.

Scenariot jag har visuliserat för en fortsättning på denna coming of age-berättelse skulle vara mer än lägligt om fyra år. 2019 är året då serien fyller tjugo, vilket skulle kunna placera familjen Weir och de andra vid millenieskiftet — alltså den tidpunkten då de förgyllde tv-apparater världen över.

Freaks and Geeks var alltid tidlöst relaterbar med känslor av utanförskap och uppror. Nördar och pundare har kanske vuxit upp, men här finns chansen att även introducera en helt ny generation som kan motsvara seriens numera åldrade fans. För vem skulle inte vilja se Linda Cardellini dela på lite rökbart gräs med sin gothdotter? Retorisk fråga, jag vet att ni vill.

Potentiell handling: Nördarna försöker återupptäcka sin åldrade passion genom att gå på premiären av Star Wars: The Phantom Menace — resten av serien är en studie i existentiell kris.

Deadwood

Den gamla västern var aldrig så blodig och vulgär som med HBO:s Deadwood, vilket förmodligen ledde till en hel del svärande från fans när den fick ett abrupt slut. Efter endast tre säsonger och med flera lösa trådar dinglandes las det påkostade dramat ner. Inget mer trånande över Timothy Olyphant i cowboyhat — tills Justified hade premiär, det vill säga — eller den där obekväma känslan av Ian McShane involverad i någon form av sexakt.

Även här har en film diskuterats under ett flertal år, och enligt skaparen David Milch var de riktigt nära 2011. Tyvärr är inte den smutsiga vilda västern Hollywood där de kan klämma in en rad gästframträdande från stora branschnamn — endast historiska legender, vilket inte är tillräckligt i detta fall. Men medan en film baserad på Entourage har premiär i sommar är kanske en miniserie den logiska fortsättningen i detta fall? Det måste ändå finnas en framtid för den klassiska genren som inte bara är genom Quentin Tarantinos 70MM SUPER CINEMASCOPE FRAME.

Potentiell handling: Är en crossover med Justified omöjlig? Kanske upptäcker Raylan Givens att han är av Seth Bullocks härkomst, vilket leder till att Boyd Crowder ger sig åt på en bärsärkgång genom tid och rum? Visst, det är fullkomligt orimligt men jag skulle kunna göra något så Deadwood-esque för en scen mellan McShane och Walton Goggins.

X-Files        

Jag ska vara helt ärlig. När det kommer till X-Files, har vi inte en ny säsong eller film inom några år är jag redo att äta upp alla dvd:er jag äger av serien — bonusmaterial inkluderat. För när True Detectives antologikoncept gör succé och Twin Peaks återvänder för ännu en omgång tycks det rätt huvudlöst att inte ge detta konspiratoriska epos en chans.

Många associerar kanske främst Chris Carters livsverk med den obehagliga musiken och varje veckas monster, men faktum är att samtliga säsonger innehöll ca åtta avsnitt som följde den överlappande UFO-mytologin. Varför inte återförena David Duchovny och Gillian Anderson för ett sista äventyr, helt fokuserat på deras jakt efter de gröna små varelserna? Fox Studios skall enligt källor ha tänkt tanken flera gånger sen vi såg radarparet sist för sju år sen med filmen I Want To Believe. Senast jag hörde var det snack om en reboot med nya rollfigurer, men i ärlighetens namn vill vi först se ett propert slut för allas våra älskade Mulder och Scully.

Och precis som det kanske svävar ett flygande tefat ovanför min lägenhetsbyggnad är vi inte ensamma om detta där ute. Anderson gästade nyligen den kändistäta podcasten The Nerdist och diskuterade livligt möjligheten att återvända till det okändas hemtrakter — eller ja, de något billigare inspelningsplatserna i Vancouver. Hashtagen #XFiles2015 kom till, och nu kan vi endast be för att syftet blir till en realitet. Vi måste ändå reda ut just hur stor inverkan Zeitgeist — och diverse illusioner skapade av egots strukturer — kan ha haft på Mulder.

Potentiell handling: Krycek återvänder ännu en gång — nu som ett trollkonto redo att fälla Mulders framgångsrika foliehattstwitter med hashtagen #SpookyGate.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG