Trailer: Sex, monster och magiska miljöer i Penny Dreadful

4:17 13 Jan 2015

2014 var enligt många ett oerhört starkt år för tv-dramats pågående guldålder och visst vi älskade alla serier som True Detective eller Fargo men många verkar ha gått miste om Penny Dreadful. Vilket är häpnadsväckande enligt mig då en stjärnspäckad rollista — med bland annat Eva Green och Josh Hartnett — placerade i viktorianska eran med alla monster från dess tid är ett älskvärt koncept. I första säsongen fick vi bland annat stifta bekantskap med Frankensteins monster, Dorian Gray och lite klassisk vampyrmytologi — allt färgat av rå realism och magisk berättarglädje.

I april har ni i alla fall chansen att göra detta år lite mer skrämmande och om den nya trailern säger något så är det att världen vi återvänder till har vuxit markant med ett höjt produktionsvärde. Inte för att jag kan klaga på första säsongen men stundtals kändes 1800-talets London oerhört litet, vilket det verkar bli ändring på med häpnadsväckande miljöombyten. Det hela talar dock för att något mer djävulsk vilar under ytan när Green slår fast att det inte bara var morgonstjärnan Lucifer som föll under det mytomspunna upproret mot Gud.

Utöver vad som tycks vara seriens tolkning av Fantomen på Operan erbjuds vi ett blodigt bad med den andra säsongens antagonist. De verkar här anamma ungersk folklore med Elizabeth Bathory, en seriemördare som sägs ha dödat över 600 människor. Inte ett oväntat val då versioner av henne har blivit en del av populärkulturen likt Vlad the Impaler och hans fiktionella motsvarighet Dracula.

Funderar du fortfarande ifall denna serie är värd ditt intresse? Ta del av trailern till första säsongen nedan — där finns det tillräckligt med sex, monster och seanser för att förvandla en konservativ kristdemokrat till syndig goth.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG