Se filmscenen som förutspådde det skrämmande slutet i The Jinx

6:14 16 Mar 2015

Bild via Sundance.     

Det mest spännande 2015 har erbjudit inom tv hittills är utan tvekan HBO:s dokumentärserie The Jinx. Under sex avsnitt har filmregissören Andrew Jarecki undersökt den man vars liv inspirerade hans film All Good Things från 2010 – Robert Durst. Den 71 år gamla miljonären från New York har sen flera år tillbaka varit misstänkt för att ha mördat tre människor, sin fru, vän och granne. Men mirakulöst nog har han lyckats undvika fällande domar vilket knappast är smickrande för det amerikanska rättssystemet då han till och med erkände ett av morden som självförsvar — samt att han styckade kroppen och dumpade den i en närliggande flod, för en oskyldig man gör rimligtvis detta.

Men kanske är den åtalade mördaren inte fri länge till då han i helgen arresterades för det ouppklarade mordet på vännen Susan Berman, lägligt nog före seriens sista avsnitt där den excentriske Durst i ett nervkittlande klimax presenterades med nya bevis på sin involvering. Under denna sista intervju med Jarecki la regissören fram två brev — en från Durst och en från Bermans mördare — där handstilen var nästintill identisk. Det mest chockerande utspelade sig dock efteråt när dokumentärens huvudperson entrade en toalett ensam med sin mic på sig som då fångade upp varje ord han yttrade. Vad som sedan följde skulle kunna ses som ett Gollum-esquet erkännande där 71-åringen bland annat säger för sig själv att han ”dödade dem alla.” 

Sällan har en dokumentär varit så pass ryslig och det hela kändes nästan för otroligt för att vara sant. Den surrealistiska händelsen blir ännu mer fascinerande efter att ha sett scenen nedan från All Good Things som Slate har letat på. Även här finner vi rollfiguren inspirerad av Durst och spelad av Ryan Gosling muttrandes för sig själv inne på en toalett, något hans fru upptäcker. Fiktion och verklighet vars likhet är minst sagt kuslig.

   

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg