RECAP: Game of Thrones – Unbowed Unbent Unbroken [S05E06]

6:43 18 Maj 2015

Bilder via HBO.   

Jaha, det här avsnittet var väl något av en katastrof. Men spelet måste spelas och listan måste göras.

Power Ranking:

1. Petyr Baelish

Denna vecka signalerade en återkomst till listan för Littlefinger, här i sann toppform. Det har varit svårt att tyda vad slutmålet är för denna mästare till manipulatör, och inget blev direkt klarare efter mötet med Cersei. Dock är det uppenbart att Littlefinger snart har fler allianser än vad hans fingrar kan räkna, samtidigt håller han nävarna knutna vilket gör honom rätt dödlig i ringen om vi nu ska tala i boxningsmetaforer. Men i slutändan lyckades Nordens potentiella föreståndare ännu en gång lägga en slug kommentar om valet av sexpartners mitt framför ögonen på Cersei, utan att förlora huvudet — detta om något talar för att han är tillbaka.

game-of-thrones-tyrell-3

2. Olenna Tyrell

På tal om storstilade comebacks återvände även Littlefingers gamle konspiratoriske polare till huvudstaden. Trots att både Loras och drottningen Margaery sitter bakom galler numera finns det inga tvivel inom mig att någon snart kommer riva sig på Olenna Tyrells törnbuske. För ifall Cerseis paktande är av dokusåparang, då bär ”The Queen of Thorns” på en fallenhet för lömska planer passande en äkta politiker. Sedan skadar det inte att även hon sitter på ett arsenal av välformulerade dissar.

3. Ramsay Bolton

Tyvärr går det inte att blunda för faktumet att denna tidigare oäkting har gjort något av en raketkarriär, jäkla vider. Minns ni vad han utsatte Theon för under tredje säsongen? Dags för Ramsay att smaka på sin egen medicin? En kastrering vore väl ändå mer än passande när Game of Thrones-författarna — än en gång något tvivelaktigt — slänger in en våldtäkt i handlingen.

game-of-thrones-ready

4. Arya Stark

Döda ett ungt barn och strosa bland en massa livlösa ansikten är väl något av en bra vecka för Arya. Braavos har inte erbjudit denna karaktär mycket att göra hittills, men med det stundande ”ansiktsbytet” lär det säkert ändras, jag hoppas bara att denna fantasis medeltida plastikkirurgi är mild mot henne.

game-of-thrones-cock

5. Tyrion Lannister

När livet eller bara ”den magiska kuken” stod på spel blev det uppenbart att Tyrions tunga fortfarande är livad, trots att han har plågat den med sprit de senaste veckorna. Nu sätter han och Game of Thrones egna zombie Jorah segel mot Daenerys tillsammans med en massa slavhandlare, det bådar för god underhållning.

Bubblare:

Malko

Som ett dedikerat fans av tv-serier som Lost och Oz är jag mer än lycklig över att välkomna Adewale Akinnuoye-Agbaje till Westeros. Hans erfarenhet av kryptiska djungelgåtor och krigsföring med hemmagjorda knivar bakom galler lär säkerligen komma till gott bruk när han guidar oss till Meereen. Samtidigt lär jag medge att mössan är saknad, men den var väl menad att ramla av förr eller senare.

Postmortem:

Reek

Nog lämnades vi med antagandet att Theon tog död på sin schizofrena trälpersona i slutet av avsnittet? Skärp till dig nu, Theon, är allt jag har att säga.

Valar Morghulis:

  • Dorne vill jag ärligt talat helst undvika, förlorar de bakom kameran all känsla för filmskapande när detta kungadöme ska skildras? Miserabelt skådespel, usel stridskoreografi samt en helt utebliven logik. Vi ska alltså köpa att två riddare från Westeros och skurkarna från Xena: Krigarprinsessan bara kan vandra in i samma trädgård som Dornes framtida prins och Myrcella Lannister? Jamie och Bronns äventyr blir sakta men säkert mer till en buddycop-rulle från helvetet.
  • På tal om Bronn, förutspådde han verkligen sin egen död med låten The Dornishmans Wife? Ja, det skulle ju inte förvåna mig ifall skaparna bakom tv-serien väljer att döda en av sina bästa karaktärer, speciellt med det utmärkta substitutet Sand Snakes redo att ersätta.
  • Kanske är Tyrion och Jorah i slutändan det radarpar menat för stordåd tillsammans.
  • Att en väpnare känner till ett födelsemärke hos riddaren han hjälper med rustningen borde inte chockera någon? Tunna bevis håller tydligen i Westeros, vore ju inte helt galet då att någon slänger ur sig att Cersei har legat runt med både broder och kusin.
  • Ett avsnitt strukturerat så oerhört underligt — med Sand Snakes och vad som följer här nedan inkluderat — kan inte vara något annat än säsongens hittills sämsta.

Angående avsnittets kontrovers, låt oss summera vad vi redan visste:

  • Sansa överkom tortyren Joffrey och andra män utsatte henne för i Kings Landing.
  • Ramsay är ett svin, han högg trots allt av Theons käraste ägodel, vi vet allt detta redan.
  • Sansa vet även att Ramsay och hans familj är ett gäng svin, Roose dödade ändå hennes brorsa.
  • Att Westeros är en hemsk plats för kvinnor känner vi också till, det har etablerats mycket väl under de tidigare säsongerna.

Ibland misstänker jag helt enkelt att människorna bakom Game of Thrones är alldeles för lockade av att utsätta kvinnor för våldtäkter. Till skillnad från tidigare händelser var denna scen halvt baserad på böckerna, Sansa har nämligen övertagit en annan karaktärs historia — hennes barndomsvän Jeyne Poole* — som tydligen innehåller ännu mer bröllopsrelaterade hemskheter från Ramsays sida. Dock är det underligt att med alla ändringar ändå para ihop Sansa med en sadistisk sociopat igen, efter att ha klätt henne i svart och byggt upp en rad starka karaktärsutvecklingar — paralleller kan säkert dras till Jaime och förra årets omsusade incident

Istället väljer man alltså här att måla upp våldtäkten som en chans för karaktärsutveckling hos Reek Theon, medan den placerar Sansa i offerrollen återigen, för efter fyra säsonger av just detta ska vi tydligen ännu inte tröttnat. Behövde hon egentligen mer motiv till att hata Bolton-familjen, och behövdes ännu ett narrativ där hon utsätts för psykisk och fysisk tortyr etableras? Nej och ännu mer nej. Rädslan nu är att Sansas smärta i följande avsnitt blir till en katalysator för Theons återupprättelse. Det om något vore ett bisarrt försök till en ”prinsessa i nöd”-historia långt ifrån värdig Stark-familjens äldsta dotter.

Med facitet i hand, krävdes ännu en våldtäkt för att föra handlingen framåt? Knappast. Krävde ett avsnitt där varenda karaktär lämnades med en cliffhanger** en extra dos av chockerande GoT-hemskheter? Knappast, om du nu inte frågar Bryan Cogman som skrev avsnittet.

Vad denna kontroversiella scen i slutändan kommer leda till kan vi endast invänta med stora farhågor, men nog är det uppenbart att Game of Thrones återigen ger en väldigt bristfällig skildring av något så pass hemskt som våldtäkt? Serien är måhända känd för att erbjuda en rad kvinnliga karaktärer unika för det rådande tv-landskapet, samtidigt har de en obehaglig fäbless för att svika dessa kvinnor på det mest djävulska av vis och lämna oss med en påträngande känsla av ”haha, vi vet att ni kommer vara tillbaka nästa vecka ändå.”

So I needed a way to vent after that episode…                     

* I böckerna har Sansa ännu inte lämnat Vale. Samtidigt planerar Roose Bolton att lura Nordens adel att han har funnit Arya Stark, vilket i själva fallet är Sansas BFF Jeyne Poole.

** Allvarligt talat, hur de avlöste klimax för klimax med fallande kvalitet bådade verkligen inte gott.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg