Musikkollektivet Wavemob definierar vågen av Soundcloud-musik med sitt nya album

12:56 10 Feb 2016

Det är i Europa och på Soundcloud vi finner en framtid inom aggressiv, men finstämd, elektronisk musik. I fotspåren av grime, dubstep och trip-hop plockar nu kollektivet Wavemob upp facklan, redo att etablera en hel scen med första albumet wave001.

Om vi ser över musikhistorien blir det uppenbart att det stundtals dimper ner ett album med kraften att definiera en genre, och följande subgenres, genom hela årtionden. NWA gjorde gangsterrap till en politisk angelägenhet när de släppte Straight Outta Compton och gav västkusten ett sound. The Cure etablerade sin gotiska post-punk och banade vägen för deppiga musiker med Pornography. Kraftwerk lät det mekaniska Europa ljuda på Trans-Europe Express och sparkade upp dörren för synthmusik under 70-talet.

40 år senare och Europa ligger fortfarande på framkanten när det kommer till musik komponerat med hjälp av synthesizers, och det mest progressiva finner vi på Soundcloud.

Nu är förvisso musikdelningsforumet inte en specifik genre, utan liknar mer en scen av producenter med olika yttringar, bärandes på en röd tråd genom ljudlandskap av svällande synthar, tunga basgångar och piskande 808s. Hemsidan fungerar likt en väloljad maskin där varje artist är ett kugghjul, en del av ett konstant och överväldigande flöde bra musik. Några av de viktigaste kugghjulen i den mekaniken härstammar från kollektivet Wavemob, vars nya album wave001 är det närmaste Soundcloud kommer till något ”genredefinierande.”

Bestående av medlemmar från England, Tyskland, Sverige och USA – Wavemob grundades av producenten Klimeks, en rutinerad medlem av den brittiska grimescenen som under senare år har arbetat fram en nyskapande och glimrande ljudbild. Musiken är lika ljuv och medryckande som den är nedstämd och oberäknelig, redo att skicka dig på en gravidationsförtärande färd mellan svettigt svartklubbsmörker och tårögda neontryckare. Det är ett smittsamt sound – helt i linje med Englands elektroniska tradition av dubstep, grime och trip-hop – dock långt ifrån ett cementerat sådant inom kollektivet. Vi talar trots allt om förkroppslingen av Soundcloud här, en mångfacetterad sådan där alla ändå tycks frodas inom samma bubbla fylld av trapartad och dansant uppgivenhet.

På tolv spår demonstrerar tolv producenter alla sina färdigheter och egensinnigheter, vilket blir till ett gäng måste-lyssningar.

Redan vid öppningsspåret Indicate sätter Øfdream en utmärkt ton för projektet. Efter ett kusligt intro formas en skiftande låtstruktur, där en loopad röst slungas mellan höga och låga toner medan den dränks i både gulliga och gastkramande synthljud. Låten är fylld av skräckinjagande förtjusning och triggar en motsägelsefull men energilysten blandning känslor hos lyssnaren – lite som att omfamna ens sista andetag på ett dansgolv med hjälp av adrenalinstint dödsknark.

Bland Wavemobs ensemble finner vi även svenska producenten CVRL vars ljudbild, annars förknippad med vrålande elektroniska trapmonster, får stiga åt sidan för en mer stillsam berättelse där en plågad sångröst sjunger likt en svunnen sommarnatt. Jag har tidigare sagt att när svensk film vill lämna trygghetszonen och producera någon blodig futuristisk neo-noir med centrala Stockholm som skådeplats borde CVRL agera kompositör, dock börjar jag ana att även svenska kärleksfilmer skulle behöva en unst av producentens ballader.

Efter att ha nämnt endast tre producenter börjar det bli uppenbart att det finns en uppsats att skriva här. En om Nyquill, London-grabben som började producera kring sommaren 2014 och har redan funnit en säkerhet i sitt sound inte ens producenter långt mer erfarna kan mäta sig med. Eller Haven, amerikanen som spenderade flera år i Danderyd utanför Stockholm och fann kanske i den svenska ensligheten sin ambienta men trapaktiga ljudbild. För att inte nämna inhouse-rapparen Spoze vars självsäkra flow och talang för gråmulna refränger gör honom till en perfekt profet för producenternas brinnande produktioner.

Då och då hör vi album som fängslar en hel samtid, och när det kommer till Soundclouds världsliga samhörighet av innovativa producenter – en klar spegelbild av en värld ihopkopplad med sociala medier – fångar Wavemob med wave001 våran. Det finns mycket mer att hitta i detta album, då alla medverkande besitter en förmåga att slå an våra musikaliska känsloband. Men det är för er att upptäcka, jag ville bara erbjuda en liten introduktionen till denna nya våg av musik.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg