RECAP: Game of Thrones – The Red Woman [S06E01]

5:01 25 Apr 2016

Väntan har varit lång och pressen på George R.R. Martin hög, men nu återvänder Game Of Thrones – efter att ha passerat författarens alla skrivna böcker – med en ny säsong.

Kampen om tronen fortsätter i en genomgående bristfällig premiär där nya allianser formas medan andra bara dör. Det är helt enkelt dags att ranka våra älskade och hatade karaktärers öden.

Power Ranking:

1. Brienne från Tarth

Efter att ha suttit instängd i ett torn under hela förra säsongen gör Brienne – tillsammans med en oväntat svärdsvan Podrick – triumfartad comeback med den sjättes premiär. Efter säsonger av tjat om heder, ”Lady Catelyn” och Stark-systrarna får hon nu äntligen svära sin ed samt få den fumligt besvarad av Sansa. Med den äldsta levande arvtagaren till Winterfell under sitt beskydd har Brienne nått en höjdpunkt i karriären, nu återstår det att se ifall hon besitter mer färdigheter än svärdsfäktning, för någon lär vara på hugget när Littlefinger återvänder för att än en gång gifta bort Sansa till någon sadistisk skitunge – eller är det kanske tredje gången gillt i det här fallet?

game-of-thrones-snow-dead-1

2. Davos Seaworth

Okej, Jon Snow är död, vilket vi ändå visste efter alla hundratals artiklar om hans öde som har skrivits sen femte säsongens cliffhanger. Men vem bryr sig egentligen när vi har den reformerade smugglaren och allmänt likeable snubben Davos vid muren? En del, kanske, men tills Melisandre åter finner sin tro i den brinnande religionen duger Davos bossande med de – mer än någonsin tidigare – deppiga riddarna gott och väl. Låt oss bara hoppas att han inte får reda på vem den röda kvinnan brände på bål några dagar tidigare innan hon har hunnit återuppliva det bleka liket han vaktar över.

game-of-thrones-ya-burnt

3. Tyrion Lannister

På tal om bossar, i Meeren sitter fortfarande spelets kortaste player på den största tronen. Dock verkar det gå mot tuffare tider i slavbukten då det är slut med statister att fylla gatorna med, en tidigare känd problematisk religion har fått fäste i arbetarklassen och det guldmaskerade upproret lyckades för hundrade gången förlöjliga Daenerys ovetandes armé genom att elda upp deras flotta mitt framför näsan på dem. Tyrion kunde bara besvara fiaskot med en frustration vi alla känner igen: ”Vi lär inte segla till Westeros inom kort”.

game-of-thrones-lannister-fate

4. Jaime Lannister

Jaime är förbannad, vilket jag också hade varit efter att ha fått genomlida en säsong i Dorne, även känt som Xena Krigarprinsessan och andra odödliga fantasyklyschors hemvist. Men nu är han tillbaka i Kings Landing och fuck alla med planer på att jävlas med hans incestuösa dröm om ett familjeliv. Den numera någorlunda ädla riddaren har även ett förflutet fyllt av synder, vilket gör hans första möte med stadens religiösa ledare till något efterlängtat.

game-of-thrones-melisandre

5. Melisandre

Efter år av kritik mot seriens överdrivna bröstexponering kom den största twisten – vi har alla ägnat oss åt grannyshaming hela tiden. Melisandre är ingen ung kvinna med ett par fantastiska bröst som David Benioff och D.B. Weiss avgudar likt eldar, hon är istället en gammal dam med ett pånyttfött självförtroende. Game Of Thrones och dess överraskningar, att vi aldrig lär oss. Men ärligt talat, hångla upp Jon Snows lik med en flammande kyss nu så vi kan få alla överflödiga spekulationer överstökade – du vet att det är möjligt.

Bubblare:

game-of-thrones-welp

Khal Mogo

Det är ingen dålig värvning den nyblivna khalen har gjort till sin samling blodlystna nomader, men har någon berättar för honom att Daenerys äger tre drakar? Något säger mig att hon kan göra mer nytta på krigsfältet än på en dothrakisk semesterort för änkor.

Post Mortem:

game-of-thrones-dorne-1

Dorne

Att Westeros mer exotiska sydspets möttes av en hel del kritik förra säsongen har knappast undangått någon, och när vi nu återvänder till den plats där Game Of Thrones som mest liknar en fantasyesque såpopera är dramatiken värdig ett Sunset Beach-avsnitt. Doran behövde dö ifall vi skulle få genomlida de teatraliska sandormarna något mer, men kände någon till att Dornes folk efterlyste ett regimskifte? Eftersom den politiska oron i regionen inte var etablerad blev hans död nästan lika komisk som hans son – ja, Trystane, ställ dig med ryggen emot en av dina motståndare, hon lär säkert respektera faktumet att ni har något form av blodsband. Nu önskar jag bara att sandormarna firar det hela med en cocktail fylld av deras mytomspunna gift, det vore en barmhärtig sorti – säkert förpestad av logiska brister – värdig dem.

Valar Morghulis:

  • Likt så ofta är första avsnittet av en Game Of Thrones-säsong fylld med narrativa genomgångar spridda bland korta scener, allt för att påminna oss om var vi lämnade våra favoriter senast. Det är knappast storslagen tv, den brukar istället nå oss mot säsongens slut.
  • I nästa avsnitt lär vi äntligen få träffa Bran, Hodor (Hodor!) och Ilana från Broad Citys okända tvillingsyster igen, för första gången sen fjärde säsongen. Detta betyder också att den svenska legenden Max von Sydow äntligen debuterar i rollen som Den Treögda Korpen.
  • Förutom några enstaka karaktärer finns det inte mycket kvar för bokläsare att spoila nu när serien har hunnit ikapp George R.R. Martins böcker. Det ska bli spännande att överraskas tillsammans med alla andra, även ifall något inom mig sakta men säkert lär dö under processen, såvida Weiss och Benioff inte håller tungan rätt i mun.
  • Dothrakisnubbar = tvättäkta bros?
  • Cersei erkände för Jaime att hon är ett monster, en insikt hon nådde i cellen? Väldigt olikt henne – vars alla hemskheters syfte har inbillat nog varit att skydda sin familj – att se sig själv på det sättet.
  • I böckerna överlever Theon och Sansa sitt hopp från Winterfells mur tack vare flera meter av snö nedanför. I serien finns det knappt frost kring staden. Hur funkar det egentligen?
  • Jon Snows liegrabb Olly liknar en psykopat ännu mer efter en omgång med puberteten.
  • Och förresten, ifall någon gick miste om det, ja, Trystane var på samma skepp som Jaime och Myrcella. Hur hans oäkta kusiner tog sig ombord efter att ha sett skeppet segla iväg i slutet av förra säsongen kan varken de nya eller gamla gudarna besvara. Oberyn är säkert jättenöjd.
  • När det annars kommer till långa texter om Game of Thrones verkar ett populärt ämne efter premiären vara Westeros kvinnor. Tydligen har det först nu gått upp för pressen att seriens kvinnor äger medan männen suger, ironiskt nog efter den kontroversiella femte säsongen, eller finns det en korrelation här?

Mina recaps väntar som alltid här varje måndag, förhoppningsvis mindre negativa för varje avsnitt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG