RECAP: Game of Thrones – Blood Of My Blood [S06E06]

9:55 30 Maj 2016

Efter förra veckans sorg återvänder Game Of Thrones med glada överraskningar, tills vi blir påminda om att det finns fler as i Westeros än Ramsay Bolton och Nights King.

Är avskyvärdhet en vinnande taktik bland flashbacks och kuppförsök? Låt oss se vad veckans ranking säger.

Power Ranking:

1. Margaery Tyrell

Medan Tommen sen länge har tagit hem vinsten i kategorin ”Game Of Thrones mest naiva stackare” tycks hans fru Margaery spela ett helt annat spel när hon förvandlar Kings Landing till en teokrati – jag tänker inte låtsas som att detta påverkar någon utanför huvudstaden. Okej, signalementet för ”religiös fanatiker” är påträngande, det sitter till och med i ögonen, men Margaery är ingen Tommen. Sen hon gjorde sig hemmastadd i Kings Landing har hon varit en aktör i spelet om tronen som ständigt har hungrat efter mer – hon brås på sin farmor, får vi anta – och kanske gav en något självgod High Sparrow henne övertaget hon har längtat efter? När Margaery nyligen träffade brorsan Loras bad han henne om att ”låta” de religiösa fanatikerna vinna. Är det vad hon nu har gjort, och i så fall, vad väntar härnäst?

2. Arya Stark

Tiden på Jaqens ansiktslösa träningsläger har till viss del varit givande för Arya – dock har hon mest demonstrerat hur duktig hon är på att intala sig själv att hon skulle vilja bli en av dessa mytomspunna lönnmördare. Men efter att ha saboterat sitt eget lönnmord på Braavos Lena Endre befinner hon sig nu på osäker mark, med sitt gamla svärd i sin hand, väntandes på sin ärkefiende – även känd som den känslokalla mördarföreningens mest hämndlystna tjänare. Jag menar, för att vara en grupp mördare utan några egna begär är hon fortfarande rätt sugen på beef med Arya.

3. Samwell Tarly

Vid det här laget är det en överraskning när gode Samwell hamnar på listan, inte för att spelet har blivit för hänsynslöst för hans nerver, utan snarare för att han är helt obefintlig på plan. Men nu fick vi äntligen stifta bekantskap med Sam och Gilly igen, under ett hembesök vars syfte var att Sam skulle sno ett svärd, antar jag? Vad han ska göra med det tunga svärdet i vetenskapens citadell – även känt som Westeros svar på Silicon Valley för maesters – är en ännu svårare fråga att besvara. Det skulle dock vara väldigt lägligt ifall Jorah dyker upp i Old Town letandes efter ett botemedel för sin rostande hud och får då, av en ren tillfällighet, syn på ett av Westeros mest legendariska svärd. Måhända lite för lägligt, eller?

4. Jaime Lannister

Okej, kuppen riktad mot Kings Landings religiösa ledare gick inte riktigt hem, vilket ledde till att Jaime förlorade sin position bland Tommens väktare. Samtidigt kan detta ses som en vinst för Jaime, då saker och ting tycks gå åt helvete i huvudstaden, vilket gör en fri- eller ofrivillig flykt till hans bästa alternativ just nu. Alla tittare suktandes efter mer incestuöst mys mellan Jaime och Cersei får helt enkelt rikta sina blickar mot Sansa och Jon för tydligen, och detta är inget skämt, ser en del där ute potential för romans mellan de två (spoilers, typ) – vad har den här serien gjort med vissa, undrar jag.

5. Daenerys Targaryen

Ännu ett tal och än en gång framstår Dany som mer ostoppbar än någonsin tidigare. Jag säger inte att vi har sett detta förut, men vi har mer eller mindre sett detta förut. Den brinnande nakenheten, det österländska folket på knä, storslagna tal om hästar i trä och drakridning – allt detta är komponenter från tidigare framgångar och vi ser dem nu igen, återanvända. Inför framtida eskapader undrar man ju ifall hon har lärt sig något sen sist, och om Drogon har mognat till sig lite eller tänker fortsätta dyka upp när det passar?

Bubblare:

Walder Frey

Egentligen har vi alla, innerst inne, saknat Walder Frey lite. Hur härlig är han inte när han läxar upp sina söner och inte, till exempel, familjen Stark? Ett äkta älskvärt svin, hoppas han trivs riktigt bra när han skålar och äter tillsammans med vänner och familj på det röda bröllopets brottsplats. Fast jag undrar ifall lite blodstänk ännu finns kvar, gömd bland salens gudsfördömda skuggor. Jag undrar också ifall han sover gott om natten, ont ovetandes att blodet kommer rinna vid hans middagsbord snart igen och den här gången är det hans egna, det gamla vidriga aset. Nu spekulerar jag fritt men kom igen, Norden har inte glömt gubbjäveln än.

Post Mortem:

Benjen Stark

Eftersom det här avsnittets enda offer var de odöda kan vi lika gärna dedikera veckans Post Mortem till en annan odöd. För Benjen Stark, seriens mest efterlängtade oväsentliga karaktär, återvände efter att ha antagits död i flera år. Både tv-tittare och bokläsare har spekulerat kring hans öde och nu har serien i alla fall gett sitt svar på var han har hållit hus. Gissningsvis har den uråldriga magin som räddade hans liv även hållit honom från att bege sig ut söder om muren, men kan det förändras med Brans nyblivna jobbanställning? I så fall borde de vara vaksamma när de letar upp Jon, det slutade nämligen inte så lyckligt senast han hörde ett rykte om Benjens återkomst.

Valar Morghulis:

  • I flera år har fans spekulerat att Benjen skulle kunna vara karaktären Cold Hands i böckerna, en till synes odöd man klädd i svart, ridandes i skogarna norr om muren på sin älg. George RR Martin skrev dock, i ett tidigare offentligt svar på sin förläggares fråga angående mysteriet, klart och tydligt att ”NEJ”, det stämmer inte. Betyder detta att han har ändrat sig, eller att serien har börjat adaptera fanteorier?
  • Under allt handlingskonstruerande nämnde Benjen att Nights King kommer ta sig förbi muren på något sätt, men hur verkar än så länge vara okänt. Kan det vara så att Bran kommer vara involverad i murens fall omedvetet, efter att ha blivit märkt av Game Of Thrones egna Voldemort?
  • Medan Bran fortfarande var uppkopplad till närmaste Weirwoodträd fick vi ta del av några intressanta glimtar från historien. För de mest inbitna av fans var kanske skymten av Daenerys pappa – och hans död via Jaimes svärd i ryggen – mest kittlande. Men tog vi verkligen bara del av det förflutna? Jaime dödade, som flera kanske minns, den galne kungen innan han hann sätta eld på Kings Landing med vildeld. I Brans flashback ser vi dock fler vildeldsexplosioner än den ute på Blackwaters vatten. Det vore nog inte helt galet att anta att en stor del av det där massförstörelsevapnet fortfarande finns gömd under huvudstaden. Just nu finns det finns bara en person i kungaslottet som vet var och vars förnuft precis red mot flodlandskapen.
  • På tal om Jaime, alla som fortfarande shippar honom och Cersei, eller Bromund, lär förbereda sig för besvikelse då både Jaime och Brienne har sitt sikte på Blackfish – jag menar alltså att antingen Jaime eller Brienne kommer hooka med Blackfish. Jackfish 2016!
  • En middag hos familjen Tarley, mer obekväm än hemma hos familjen White?
  • Veckans avsnitt la mest grunden för de framtida, och led rätt mycket på grund av det. Förhoppningsvis kommer nästa vara bättre, och innehålla minst två återkomster, för de är numera något av en tradition.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp