S: Keyshia Cole, K. Michelle och ratchetifieringen av rnb

3:00 23 Mar 2014

remy_keyshia.jpg

Remy Ma och Keyshia Cole cirka 2005

Idag är det 23e mars 2014. Det innebär att det idag är 10 år sedan Keyshia Cole släppte sin första singel, Never feat. Eve. Never släpptes som singel från soundtracket till Barbershop 2, och blev inte någon direkt hit. Låten finns också med på The Way It Is, Keyshias debutalbum från 2005 som fortfarande är ett av de bästa rnb-album jag vet. På riktigt. Kan varje ord på den jävla skivan.

Min upptäckt att dagens datum markerar ett decennium för Keyshia som artist fick mig att tänka på hennes karriär och var hon befinner sig idag. Om jag ska vara helt ärlig så har jag inte varit särskilt imponerad av något Keyshia gjort sedan A Different Me från 2008. Keyshias senaste två album har varit ganska sega historier, lite för grown and sexy för min smak. I år ska hon släppa sitt sjätte album och de låtar som kommit hittills visar delvis en annan sida av Keyshia, en hårdare och mer explicit sida. Första singeln Rick James feat. Juicy J är väl en helt okej låt, men jag tycker det mest intressanta med den är hur Keyshia sjuger om att slap a bitch like Rick James.

Jag ser Keyshias nya stil som en nästan direkt effekt av K. Michelles allt starkare ställning. K. Michelle har hela sin (jävligt skakiga) karriär blivit anklagad för att vara en Keyshia Cole-kopia, men nu är situationen nästan den motsatta. Keyshia steppar upp sin ratchetness, kanske i hopp om att säkra sin status som den självklara drottningen av ratchet rnb.

På tal om ratchet rnb och K. Michelle. På sitt senaste mixtape Still No Fucks Given (obligatorisk lyssning om ni missat det!) sjunger K på introlåten:

When I sing what I sing, ya’ll say that I’m ratchet/ but another chick sing it ya’ll say that it’s classic

I de där raderna fångar K verkligen hela problemet. Ratchet är plötsligt inne, vilket såklart blir jävligt provocerande för någon som K som varit ratchet sen dag ett och ständigt blivit hånad, hatad och häcklad för det. En skvallerblogg (tror det var Bossip) kallade en gång en utsåld K Michelle-konsert för ett ”EBT performance”. EBT är alltså elektroniska food stamps typ. Ni fattar nivån. K har fått utstå så mycket skit, som att det i intervjuer verkar vara helt okej att säga till henne att hon förmodligen förtjänade att bli misshandlad av sitt ex. Mitt hjärta slår så hårt för K, för vad hon står för och för hur hon vägrar kompromissa. Att hon slagit igenom stort nu och lyckats ta sig fram och samtidigt fortsatt vara sitt ärliga härliga jag känns nästan som en personlig seger för mig.

Keyshia Cole har också alltid haft en framtoning av att vara mer hood än andra rnbartister, men det är exakt denna image hon tonat ner senaste åren och snarare framställt sig som oerhört respektabel och mogen. En grown woman liksom. Jag älskar att Keyshia plockar fram en annan sida. I min bok kan man nämligen vara både ratchet och respektabel samtidigt, både helt spårad och en grown woman. Det ska verkligen bli intressant att höra vad mer Keyshia kommer bjuda på!

PS: Det har cirkulerat mycket ryken om beef mellan K och Keyshia, men bägge två förnekar detta och säger att de är vänner och stöttar varandra. Fint ändå!

PS 2: K. Michelle gick på college finansierat av ett stipendie för JODDLING. DENNA INFO är så himla himla bra!!!!

PS 3: Ja, Keyshia och Remy Ma har jobbat tillsammans, till exempel på denna gamla klassiker:

3 kommentarer | “S: Keyshia Cole, K. Michelle och ratchetifieringen av rnb”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. Emilia skriver:

    HÄJ! Hur kommer man i kontakt med er om man skulle vilja snacka gig:)? Söker med ljus och lykta efter DJ:s till en megafest!

  2. Vad blir det för rap skriver:

    Hej Emilia du mailar vadblirdetforrap@gmail.com eller messar oss på vår facebook-sida!!

  3. SafeToto skriver:

    It’s a game. Five dollars is free. Try it It’s not an easy game
    ->-> 토토사이트 .COM

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG