poeten som skriver så det nästan känns som en hel bok

9:15 26 Nov 2015

Hej! Vi som aldrig skrev prosa var lite nyfikna på poeten Johanna Frid, @expertpanelen på Twitter, och tog oss friheten att ställa några frågor.

 

1900436_10152155897923177_5200802807214320712_o

Bild jag snott från Johannas facebook.

 

1. ”Vem är du?”

27-årig kvinna med smak för livets goda.. och dåliga… På fredag läser min kollega Gordana och jag lite epos ihop, det handlar om harar, Norge, m m men främst om att ha eller inte ha en familj. Enjoy

2. De sa ju nåt bra om din text i [insert namn på den där poesiantologin här] på SR för ett tag sen, nu kan jag inte hitta det, saker försvinner så snabbt på internet. Men vad var det?

Poeten Lars Hermansson recenserade OEIs antologi Det fanns flera vi och någon bad om tydlighet (13 × 84+ = ?) i Kritiken på P1 den 8/9. https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/601450?programid=4648#

Såhär sa han:

Men det finns flera poeter här jag gärna skulle vilja läsa en hel bok av. Kanske särskilt Johanna Frid, vars tio sidor långa bidrag nästan känns som en hel bok. Så mättad och mångförgrenad är tematiken gränstillstånd. Hennes långa dikt är skriven på omväxlande svenska och danska, ibland byter hon språk mitt i en mening vilket förstås mycket konkret gestaltar slitningen mellan två språkidentiteter. En annan konflikt som texten bearbetar och gestaltar är den mellan att vara människa och djur. Att vara djur av kött som äter andra djur av kött, och hur språket ofta hjälper oss att göra det. Det är inte ”någons avlidna kropp” vi äter; det är fläskkött. Den här dikten är ett hopplöst försök att försöka ge djuren röst och slutar magnifikt på Köpenhamns Hovedbanegård, spår 26 närmare bestämt, där djuren står och gråter, ”græder”, och de har ingenting att säga ”fordi de græder bare”. Pardon my Danish.

3. Kan du säga de fem senaste sajterna i din webbhistorik. (Censurera inte)

1. skunk.cc

2. Treriksröset – wikipedia-artikel

3. midget outfit – googlesökning

4. Min myndighetspost – avisering

5. dr.dk – Kærlighed ved første blik

4. Vad tycker du om ordet sajt, håller det på att dö ut eller är det rent av påväg tillbaka?

Det håller! Däremot tror jag ordet ‘sajber’ är över för alltid.

5. Om du var tvungen att ta med dig tre poeter till en öde ö, vilka skulle det va?

Tove Ditlevsen, som iofs är död, och som jag inte är så förtjust i som diktare… men tror hon var trevlig att ta ett glas med. Och så läste jag nyligen hennes självbiografiska bok Gift, som handlar om att hon är trevlig att ta ett glas med.

Inger Christensen. Hon känns trygg? Tröstar när Tove druckit för mycket och blir elak. Reder ut någon ontologisk problematik, bjuder på en cigarett.

Tove Ditlevsen, forfatter.

312774.501941475_568847589826396_1088375928_n

Emil Kjær Voss, f¨år jag säga honom? Dels så är han fd scout och kan nog ordna ett och annat på en ö, en eld eller vad man behöver, och dels så skriver han bra dikter.

utgår ifrån att det var tre danska poeter som åsyftades

6. Vad tycker du om Lisa Nilsson – Allt jag behöver? Jag tycker den är jättefin.

Stämningsfull. Kan relatera till innehållet, som är: det är svårt att komma över någon. Men hur svårt kan det vara för Lisa Nilsson frågar sig vän av ordning.. hon är ju en hel orkester till sin hjälp.

7. Beskriv din poesi med fem ord varav ett är poledance.

levnadsglad, djurhatare, subversiv, Storkkliniken senast 2020, poledance.

 

 

Johanna Frid läser på AKT UNG på fredag och hon har även med en text i senaste Ordkonst som hon skrivit tillsammans med Gordana Spasić!!!!! Hon hälsar även att jag får redigera i svaren om de blev för tråkiga och att Lene från danska gift vid första ögonkastet har en blogg 

 

 

/Anna

En kommentar | “poeten som skriver så det nästan känns som en hel bok”

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp