Ett tal om mens

5:40 2 Aug 2014

Igår var jag på feministisk fest! Jag höll mitt tal om youtube, feminism och mens! Det gick asbra!!!

Det var mörkt och lite kallt, men Simon filmade med mobilen och ljudet är bra, så jag hoppas att ni kan njuta lika mycket av mitt menstal som om ni varit där på riktigt. Varsågoda:

https://www.youtube.com/watch?v=XfU5aVr-seo” width=640 height=360]
Vad tycker ni? Jag var så otroligt skitnervös innan eftersom ca alla på festen var asengagerade, superpålästa feminister, och ett tag kände jag mig väldigt liten som pratade om mens bredvid skitsmarta människor som Sara Abdollahi och Fanna Ndow Norrby. Hade dessutom suttit hela dagen och lusläst talet om och om igen för att inte exkludera menstruerande transmänniskor. Det är så himla lätt att säga ”alla kvinnor som menstruerar” när det ju faktiskt finns män som har mens. Jättesvårt, men jag blev nöjd i slutändan. Hoppas ni GILLART!!!

 

38 kommentarer | “Ett tal om mens”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. Sofia skriver:

    Asså shit så himla bra! Du är så sjukt jävla grym!!

  2. Victoria skriver:

    Så bra! Det är allt jag har att säga, så jäkla bra!

  3. Elin skriver:

    Man kan inte vara annat än super stolt över det där talet! Så sjukt bra!

  4. Julia skriver:

    Du är helt fantastisk Clara! <3

  5. isabel skriver:

    faan vad grym du är clara

  6. Emma skriver:

    Så jävla grym, jag kan inte säga mer än hur jäkla bra du är. Fantastiskt <3

  7. Elin, 13 år skriver:

    Wohoooooooooo! Bra Clara, seriöst det bästa tal jag någonsin har hört! Har typ en crush på delen i talet när du berättar om då killarna kommenterade din kommentar och sa att ”någon har visst mens” och du säger att din kommentar inte ska tappa värde bara för att du skulle ha mens. Så jävla bra, riktigt duktig är du! Kvinna med kompetens, det är vad du är! Älskar dig, lycka till i livet!

  8. Amalia skriver:

    Faaan vad grym du är, Clara!!
    that’s all, ha en trevlig kväll! :)
    #preachit

  9. Asta skriver:

    Så obeskrivligt jävla asgrym!! Helt fantastiskt! Vill bara uppmuntra dig att fortsätta skriva din ”tonårsbok” som jag förstått att du hållt på med ett tag. Tror verkligen att den kan bli riktigt, riktigt bra och jag vet i alla fall jag skulle kasta mig över den om jag såg den i bokhandeln. YOU GO GIRL!!!

  10. Maja skriver:

    Clara det där var det absolut bästa talet jag har hört! Du är bäst❤️

  11. Sanna skriver:

    Grät glädjetårar! ❤️

  12. Tilde skriver:

    Asså Clara, du e faaan asgrym! Skulle bara säga att du e min förebild och idol och är en riktigt bra en! DU ÄR FANTASTISK!<3

  13. Lina skriver:

    Asså vad ska man säga?! Helt fantastiskt tal! Hoppas dom där 2 killarna ser detta och skäms! Du är grym Clara, du kommer gå så långt!

  14. Ylva Stenberg skriver:

    DU.ÄR.BÄST!

    Jag har inte sett någon kvinna lika stark som du. Jag vill bara att du tillsammans med mig och massa andra människor ska fortsätta kämpa mot sådana människor som anser ex att ” mens är orent ” WHAAT!

    Du är och kommer alltid att vara min största förebild.

    I min klass kan bara en av mina fröknar nämna ordet mens, och tjejerna kan börja le osäkert och killarna börja göra äcklade läten.
    Jag får DAMP om en kille eller en tjej för den delen ( oftast killar faktiskt ) Säger något som en kvinna /tjej ex ” asså tjejer är så himla klena dom gråter typ för allt ”

    Men säger vi imot nej det gör vi inte eftersom att tjejer inte får säga något om killar.
    I vår skola får killar säga vad dom vill om tjejer! Ex ”tjejer får mens hela tiden det är så äckligt” Ja det blir ju inte bättre när vi redan har mensvärk och får släpa med oss tamponger och bindor. Lärarna tycker att det inte är en stor grej. Men det är det för mig!
    Jag känner för att gå fram och ge hen en örfil när hen säger så eller något annat om kvinnor/tjejer som ” vad kallas en kvinna fem centimeter från köket? ”På rymmen!”

    Killarna får ösa ur sig svordomar i skolan men om någon tjej svär till någon gång så får ALLA tjejer gå in i ett rum och prata om det.

    Jag blir så FÖRBANNAD!

    Och nu skriver jag tack för att du finns och kämpar tillsammans med oss.
    Jag grät nästan på slutet av ditt tal det var så menade.

    Stora kramar till dig! ♥
    Hälsningar Ylva elva år.

  15. Rebecka skriver:

    Fy fan Clara vad du är grym! Waaah, vet inte vad jag ska säga, men TACK för att du vågar uttrycka alla dina fantastiska åsikter såhär. Du är en stor förebild!

  16. Cornelia skriver:

    Heja dig Clara!

  17. Vendela skriver:

    TACK för att du finns! Jag känner så igen mig i det här. Jag har ångest när mensen kommer på en måndag, för då vet jag att jag har en hel skolvecka framför mig, med byten av mensskydd på rasten och efter gympan. Du har så rätt i allt du säger och jag tycker att alla bara borde inse att mens inte är någon big deal. Jag vill inte gömma mensskydden i behån, i stöveln, i handen eller i fickan. Jag vill vara stolt över att vara en kvinna i en fungerande kropp. Så tack en, en gång för att du helt obehindrat kan prata om det här och inte bryr sig om folks kommentarer.

  18. Miranda skriver:

    Hallelujah! Det där var fantastiskt Clara!

  19. Elin skriver:

    Helt underbart tal Clara! Jag vill tacka dig för att du har gjort det ca. 78,4 gånger lättare för mig och mina kompisar, killar som tjejer, att prata om våra kroppar och dess skavanker med varandra.
    Du är fantastisk! ♥

  20. Nora skriver:

    Bästa jag hört, så sjukt bäst är du!!

  21. Alice skriver:

    Det var superbra!

  22. Elvira skriver:

    Det var det finaste jag någonsin hört. Du är helt klart den bästa människan på denna jord. Jag blev så stolt över att jag bara visste vem du var. Jag älskar dig, det du gör och det du står för. Jag fick genom att följa dig en grundläggande kunskap om feminism, som gjorde det mycket lättare att förstå vad alla andra menade när jag började läsa feministiska bloggar. Jag har skapat en uppfattning och egna åsikter, som för det mesta liknar vad du tycker. Det här talet är något så bra och starkt att jag knappt fattar hur du vågade hålla det. Mitt mål i livet är att hålla ett tal som är såhär bra, och jag kan dö lugn. Älskar dig <3

  23. Rianna My Wik skriver:

    Det bästa jag hört på länge. Du äger Clara, tack för att du är som du är.

  24. Elin skriver:

    Du är helt fantastisk! Tack vare dig så har jag (och mina kompisar) förstått mer och mer vad feminism är och även insett att vi feminister. Jag pratar även mer öppet om mens och bryr mig inte alls om vad folk tycker om det som jag står för. Att kvinnor ska bli lika behandlad som män och att en inte ska skämmas över sin kropp eller över sin mens. Du är helt orrolig, min förebild.

  25. alex skriver:

    tack clara att du inte sa ”alla kvinnor som menstruerar” tack att du la ner tiden för att inte exkludera mig och alla andra transpersoner som har mens

  26. Hanna skriver:

    Skitbra tal Clara! Du har hjälp väldigt många tonårstjejer när vi är oroligaöver vad som egentligen händer med våra kroppar<3 Jag tycker att iaf tjejer borde få lite mer information om mens tidigare i skolan, alltså typ tidigare sexualkunskap fast att det mest handlar om vad som händer i en när man får mens. Ja, transsexuella också, för de kan ju också få mens. Det finns många som får sin mens tidigt och inte har en aning om vad som händer när det helt plötsligt rinner blod därnere. Men tack iaf för att du står för att kvinnor och män ska bli behandlade likadant<3

  27. Alice skriver:

    Jag kanske inte lyssnat på många tal i mitt liv, men detta talet var bara BÄST! Så grym är du Clara!

  28. Julia skriver:

    AMEN! Såå bra tal! Tack!

  29. Yasmin skriver:

    Omg Clara du är bäst!!! Ditt tal var as bra!!
    Tack för att du finns!

  30. Lovisa skriver:

    Hej Clara! Jag har tänkt på att köpa mig en menskopp, så jag googlade runt lite och insåg då att det finns massor utav modeller, färger, storlekar osv. Så nu hoppas jag att du skulle kunna hjälpa mig med att besvara frågor som jag har. Jag vet att du har en röd med skaft och inte en ring. Tror du att ring skulle vara enklare ? Eller fungerar dom likadant tror du ? Vart köpte du din och hur mycket betalde du för den ? :)
    Du får gärna svara i en vlogg eller mejla mig :)

  31. sofia skriver:

    ÅH HERREGUD VILKET JÄVLA BRA TAL!!!!!!!!!!!!!!!!!

  32. Elina skriver:

    FEMINIST FUCKING JAVISST!!!

  33. Amanda skriver:

    Du är så ofantligt bra Clara!

  34. Celeste skriver:

    Är så stolt över att kunna kalla dig min förebild.

  35. Ebba skriver:

    Vilket fantastiskt bra tal Clara, du är verkligen en fantastisk förebild!

  36. Marie skriver:

    SKITBRA! Vi behöver mer sånt här! Tack Clara!

  37. Hanna skriver:

    Så bra gjort!! TACK❤️

  38. Elin skriver:

    Fantastiskt Clara!!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg