Överväger att skuldsätta mig för livet

5:44 22 Nov 2015

Idag gjorde jag något helt sjukt. Jag gick på lägenhetsvisningar. That’s right. I PLURAL. Två stycken. Lord have mercy.

image

Såhär känner jag nu. Jag gillar inte att gå på visningar. Speciellt inte när jag vet att jag har 39 dagar kvar att bo där jag bor just nu och desperat måste hitta nytt. Ännu mer speciellt inte när det jag tittar på kostar flera miljoner kronor.

Nej. Nej tack. Det är bra med er nu.

image

Facepalmar livet. En av dem är lite dyrare och har två rum med bra arbetsplats, den andra är lite billigare (”billigare” lol wtf) med bara ett rum, men däremot en balkong.

Jag gillar båda. Men båda har ju plus och minus. Samtidigt som jag bara vill köpa, jag vill bara få det gjort, jag måste ju bo någonstans.

image

Såhär tänker jag. En lägenhet per sida, det bästa och det sämsta överst på sidorna, annat plus och minus som jag tänkt på underst.

Vad hade ni valt??? Om ni bara utgick från det jag skrivit, samt att båda lägenheterna låg equally centralt och var fräscha? Vad är det viktigaste för er i en lägenhet?

Näe. Jag ger upp. I’m too young to die. Adjö.

image

25 kommentarer | “Överväger att skuldsätta mig för livet”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. Emma skriver:

    Hade köpt tvåan! Det är bra att ha något att växa i plus att man har ett gästrum att stuva undan folk i.
    Balkong är ju mkt beroende av läget, är det mkt trafik är det ingen höjdare.
    Det viktigaste med ett boende är att man gillar läget, (i princip) allt annat kan man ändra på.

  2. Amanda skriver:

    Sånt som jag känner påverkat mig är insyn… Jag HATAR insyn, bor nu på första våningen vilket är fruktansvärt. Flyttar till fjärde våningen nästa vecka. Känns som en lättnad. MEN insyn går att såå enkelt förändra med plastfilmer som skyddar, blommor och gardiner.

    Ett rum kan man alltid göra till två rum med enkla medel, draperier etc. Men samtidigt låter det som att ettan är ganska liten eftersom du skriver att det är liten toalett, lite köksyta etc..

    Då kanske du skulle tjäna på en lite större? Att få göra lite i badrummet själv är kul, att så småningom renovera och kakla badrummet kommer du tjäna på då. Men behöver du det just nu?

    Mitt svar: Jag hade valt tvåan! :) Lycka till med lägenhetsköpet! Hejar på dig :)

  3. Emelie skriver:

    Oj, vad spännande! Det viktigaste för mig när jag tittar på lägenhet är att den inte är på första våningen(!), månadskostnaden vs. köpspris (är köpriset fett högt, kan det ju ändå kännas okej om månadshyran är låg), köket (Känns dyrt och svårt att göra om. Dessutom vill jag helst ha ett gammalt och mysigt kök, gärna med udda små vrår) och den allmänna känslan jag får i lägenheten. Tycket du att dom båda känns typ likvärdiga hade jag definitivt tagit den med två rum. Känns som en mer långvarig lösning, speciellt om du vill jobba hemifrån. Balkong är ju hur nice som helst, men rent tidsmässigt kommer du ju hänga mer( = uppskatta fler gånger) i den braiga arbetsytan än vad du skulle gjort på balkongen! Tror dock det blir bra hur du än gör! :D

  4. Sara-Karolina skriver:

    Utifrån dina + och – hade jag nog valt den lite mindre lägenheten. Jag hade tyckt det var tråkigt att köpa en dyrare lägenhet som dessutom verkar vara mindre fräsch och kräver mer arbete. Tänker även att det går att hitta på roliga och smarta lösningar för ex. arbetsplats osv. trots liten yta.

    Och balkong är en stor fördel, enligt mitt tycke. Blir nästan som ett extra rum, i alla fall under sommarmånaderna. Dessutom är det skönt att bo lite högre upp och så kanske den skulle vara mer tacksam att sälja sedan också, när det blir aktuellt.

    Lycka till med lägenhetsköpet, hoppas du hittar något du kan känna dig nöjd med! :)

  5. Nilla skriver:

    Hej,

    Ja jag håller med om att inte bo på botten plan .

    Annars får jag inte upp hela bilden.

    Men ja tänk vad viktigast för dig.

    Är väl så man måste tänka antar jag?

    Nilla

  6. Noa skriver:

    Jag är 13 år och min hjärna är inte färdigutvecklad säger vuxna (re) människor, men jag har flyttat 6 gånger i mitt liv (varav 2 då jag var skitliten och inte minns och 4 gånger i Stockholm). Det jag hatar mest är dåligt planerade lägenheter. Det spelar kanske inte så stor roll om man bor själv, men om man bor med sin familj är det lagom kul om toaletten ligger i typ någon annans sovrum. Usch för det. Speciellt på natten. Men som sagt. Inte färdigutvecklad hjärna än. Och inte mina egna pengar det handlat om. Om du känner njaa-känslan inför en lägenhet bör du inte köpa den. Jaja. Hare.

  7. Julia skriver:

    Hellre ett extra rum än en balkong!

  8. Emma skriver:

    Jag tycker att det är väldigt skönt att inte bo på botten plan, men det är viktigt att du tänker vad som är bäst för dig. Det handlar ju liksom om lägenhets köp, men det är smart att du har skrivit ner för- och nackdelar.

    Lycka till :)

  9. Fredrik Hansson skriver:

    De är helt sjuka priser på lgh nu mer, men de kan finnas lgh en bit utan för centrala Stockholm.
    Hoppas de går bra för dig nu så du slipper bo på gatan eller i tält

  10. Sara skriver:

    Jag får bara väldigt bra vibbar av första lägenheten så det är den jag röstar på!

  11. tora skriver:

    haha neej fy vilket jobbigt dilemma, hatar när man måste välja angående något viktigt :/

  12. Emma skriver:

    Till att börja med: jag är lite äldre och har haft bostadsrätt i Sthlm (japp, innanför tullarna).

    När jag skulle flytta började jag med att jag göra en lista på det som är viktigt för mig, och att prioritera de sakerna. Så att jag har satt min ”standard”. Då blir det lättare att bedöma lägenheterna och lite mindre risk att kompromissa helt snett. Så, jag tycker att du ska utgå från vad som är viktigt för dig. Dock vill jag påminna om att bra infrastruktur (kollektivtrafik etc) är guld värt. Och att markplan inte är det.

  13. Cecilia skriver:

    Jag tror jag hade valt den större lägenheten. Eftersom jag fått uppfattningen att du oftast jobbar hemifrån vore det bra att ha stor arbetsyta. Badkar låter ju också rätt nice. ;) Lycka till med boendet, hoppas du hittar det som funkar för dig. :)

  14. Feras skriver:

    Du behöver plats att jobba i så jag rekommenderar den som har 2 ROK men den andra har ju en kaklad toa. Ett extra rum är självklart bättre än en balkong. Så gå för den första som är dyrare :D Fan va jobbig asså. Lycka till :D

    1. Feras skriver:

      Du kan också söka Bostadsbidrag av Försäkringskassan. Och om du adopterar mig då du kan söka Barnbidrag och VAB hehe :D Nä, Jag hoppas verkligen verkligen verkligen att allt gå asbra med dig.

  15. Linda skriver:

    Balkong är ju galet najs (kanske känner jag så för att jag själv bor utan balkong, man överlever). Däremot verkar inte 2:an ha några minus som inte går att åtgärda (lika med ett stort plus!?!) Dock har den ju ingen balkong, så jag har alltså inte bidragit till att lösa problemet.

    1. Clara Henry skriver:

      Hahaha. Tack för en fullständig redogörelse för hur problemet ser ut i min hjärna just nu.

  16. Daniel Wimhed skriver:

    Misstänker att det är en bostadsrätt som detta gäller i båda fallen, hyresrätter och Stockholm är ju två ord som inte finns på kartan ihop. Men för att ge lite tips, kolla också föreningens ekonomi. Du kommer ju vara tvungen till att ta lån förmodligen och skuldsätta dig och sedan också ovanpå detta betala hyra. Hyran går om inte jag minns helt fel till en inre fond och en yttre fond i föreningen. Den inre fonden är till din lägenhet och den yttre fonden är till det allmänna (fasad, tak, avlopp, gemensam el, tvättstuga etc etc, sophämtning allt som är gemensamt i huset). Hyran vs Det du betalar för insatsen (x antal miljoner) skvallrar om skicket föreningen är i ekonomiskt. Kolla detta också. Men sedan är det att du skall trivas och kunna fungera i ditt hem. Det är ju din investering för framtiden. Det är mycket pengar men förhoppningsvis om du vårdar lägenheten och gör nödvändiga åtgärder som behövs med åren så kommer du förmodligen få igen pengarna och till och med tjäna på det. Lycka till!

  17. M skriver:

    Hell klart tvåan!

  18. Ylva skriver:

    Badkar är jävligt värt.

  19. Jill Lockman-Lundgren skriver:

    Röstar på den dyrare. Eftersom du är utav den kreativa sortens människor, tycker jag definitivt att det bara gör gott att behöva göra om – det blir mer din egen lägenhet, än om du skulle flytta in och ba jahopp här är min lägenhet. Balkongbiten känner jag mest att du kan ställa dig på fönsterbrädan, om det är ett måste att ha balkong. I den ena lägenheten jag bor i har jag två balkonger, så har aldrig haft problem med det. Men i den andra lägenheten jag bor i, finns det ingen balkong, JOBBIGT. Men jag sitter förbaskat ofta på fönsterbrädan och tittar ut. Och det går ju bara att göra om du inte behöver ha blommor som inynsskydd. Exakt. Köp den dyrare. Du kan ju faktiskt skapa en fond där alla kan sätta in pengar. Jag skulle gjort det i alla fall. Du skulle kunna skaffa en öppen swish annars, jag skulle swishat i alla fall. Men jaja, hoppas det går bra för dig med lägenheterna. Annars har jag ett rum över (orenoverat). I Göteborg dock. Hehee. Puss o kram <3

    Ps. lol mitt namn o email kommer upp direkt när jag ska skriva i det.

  20. Sara skriver:

    Jag hade nog kört på tvåan (förutsatt att du känner att du har råd trots att den är dyrare) Men jämför det med typ kameror, väljer en mellan två stycken varav en är lite dyrare och bättre (i detta läget större) så brukar i alla fall jag gå på den lite dyrare. Jag har inbillat mig att det tar längre tid innan en vill ”uppgradera” sig igen :) Hoppas det var till någon hjälp haha!

  21. Rebecca skriver:

    Köket är det absolut viktigaste, ”köket är hemmets hjärta” som det så fint heter. Det stämmer faktiskt. Man tillbringar mer tid än man tror i köket, och man måste trivas. Speciellt om man som du, bor själv och därför förmodligen lagar och äter din mat själv.
    Därefter kommer badrummet, ett fräsht badrum är viktigt för hemmet.
    Annars, kör på magkänslan. Be att få besöka lägenheterna igen om du inte är säker. Prata om grannarna och ljuden utanför.
    Hoppas det blir bra för dig, håller tummarna!

  22. Ida skriver:

    Jag hade tagit den större lägenheten. Bor i en 1a nu och hatar att ha allt i samma rum. Men det beror ju på vad du har pengar till också, och hur länge du planerar att bo där :)

  23. Köp ett hus istället, det blir billigare i längden. Ingen överdriven hyra bara driftkostnaden som blir billigare än hyran i en lägenhet. Visst går nått sönder få du stå för det själv, men det få du också göra när du köper en lägenhet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg