Inlägg taggade: matlagning

1:02 21 Maj 2015

Okej, vänner, without further ado hoppar jag rätt in i dagens ämne och ger er

LIVETS BÄSTA LINSSOPPA!!!

Suitable for alla. Jätteveganskt och asgott. Receptet kommer från cafekedjan Condeco, som tydligen inte finns i Stockholm vilket är värdelöst, men som jag tagit mig friheten att ändra lite eftersom det är jobbigt att köpa massa nya kryddor som en aldrig använder annars.

image

Du behöver:

2 gula lökar
1/2 msk spiskummin
1 tsk sambal oelek
1 burk kokosmjölk
2 burkar finkrossade tomater
2 grönsaksbuljongtärningar
1 dl röda linser
Salt och peppar

Hacka lökarna. Häll lite olja i en stekpanna. Släng lökbitarna i stekpannan. Plocka upp allt som hamnade utanför i ditt lite för brutala kast och lägg försiktigt ner i pannan. Häll över kryddorna och fräs en stund. Häll graciöst över tomatkross, kokosmjölk och buljongtärningar. Om du tycker det är roligate att hälla slarvigt än graciöst så gör det istället. Koka upp och låt puttra i tio minuter. Skölj de röda linserna, häll i dem på valfritt sätt och fortsätt småputtra till linserna är mjuka. Det tar typ tio minuter till, linser är rätt lättlagat. Mixa skiten ur allt med en stavmixer. Smaka av med salt och peppar.

Tadaa. Svingod matig soppa som det blir massa matlådor av. Varsågoda!

image

4:16 2 Dec 2014

Följare. Jag har ett announcement. KOCK-CLARA HAS RETURNED!!!

Sidenote 1: Mitt laga-mat-ego försvann väl riktigt aldrig, men har inte matbloggat på ett tag, så, RETURNED!!!

Sidenote 2: Jag får bara fel bilder i huvudet av att kalla mig själv ”kock-Clara”. Tack till er i högstadiet som till exempel skrattade hysteriskt varje gång ord som ”come” nämndes.

Idag tänkte jag tipsa om världens lättaste rätt till er som äter fisk.

image

Ni behöver: laxfileer. Cashewnötter. Sweet chili-sås. Och det är det. Jag säger ju det, världens enklaste middag.

Dra laxfileerna i en ugnsfast form, strö över önskad mängd cashews, häll över sweet chili-sås och salta lite om du har samma saltbegär som jag. Tillaga i ugn, 175 grader, 20 minuter. Färdigt. Ät med vad du än har hemma – wokgrönsaker, för min del. Svingott. Varsågoda.

image

9:56 20 Sep 2014

Amigos! Er matbloggande veggurl till eder tjänst. Ikväll gjorde jag och Simon vår säkert mest avancerade maträtt hittills.

Ni vet ju att vi missbrukade Santa Maria-kryddpåsar under det halvår vi bodde inneboende? Idag gjorde vi riktig thai. Från grunden. Med ingredienser. Say whaat.

image

Pad thai med krossade jordnötter. Eller tvärtom, egentligen. Krossade jordnötter med pad thai. Väldigt mycket jordnötter. Mmm.

Receptet hittade jag på min favorit-veg-matblogg, HÄR. Det blev gott men nästa gång har jag nog bara i en lime istället för två. Dessutom rekommenderar jag alla att kolla så att ni verkligen har en mixer innan ni kör igång. Att sitta och pressa sojakladdig, finhackad ingefära genom vitlökspress gjorde att matlagandet tog lite längre tid än planerat.

Nu: Harry Potter och pringles. Är alltså vad som händer i mitt liv ikväll, fastän det låter som en bok i serien. Ni-vet-vem gjorde ett Pringlespaket till en horrokrux. Skitsvårt att hitta. Återfanns efter år av sökande på Hemköp Hornstull.

image

3:16 29 Maj 2014

”Ny lägenhet, nya vanor” tänkte jag och Simon när vi flyttade häromdagen och uppskattningsvis ätit 60 thairätter gjorda på Santa Maria-kryddpåsar sedan årsskiftet. Nu jävlar ska vi lära oss att laga mat.

Men vad vore ett liv med nya vanor utan internet. Internet, I love you. Heja Internet, som HejaInternet-Joakim skulle ha sagt. Igår hittade jag ett recept på quornburgare. It was the bästa jag ätit på aslänge.

Okej, så till typ 5 medelstora biffar behöver ni alltså

300 g quornfärs
3 ägg
4 msk maizena eller potatismjöl
1 klyfta vitlök
1 gul lök
1 torkad chipotlechili (stod det i receptet, jag tog chiliflakes på kryddburk)
1,5 tsk torkad oregano
1 knippe bladpersilja
1 tsk kinesisk soja
Salt och svartpeppar

En kan ha i 200g fetaost också men eftersom Simon är lite kinkig med sådant så bangade vi. Blev asgott ändå.

Sätt ugnen på 200 grader. Hacka löken och vitlöksklyftan och stek upp. Kasta i quornfärsen (för att det är kul att kasta saker, men akta så du inte kastar allt på golvet) och stek tills quornen fått stekyta. Ta av från plattan och låt svalna medan du hackar chilin och persiljan och kasta i dem med övriga ingredienser i en skål. Blanda ner quornfärsen. Forma biffar (vilket här är svårt eftersom smeten vägrar hålla ihop) och stek (så att äggen koagulerar och får biffarna att hålla samman). Avsluta med att ha biffarna en kvart i ugnen så att de blir genomvarma.

Ät dirrmode med valfria pålägg men obligatoriskt på burgaren är min nya hamburgerfavorit: mango chutney. Så gott. Såååå gott. Sen kan ni eventuellt även göra som jag och gråta lite över att det blåser lite för kallt för att kunna avnjuta sin burgare i sommarsolen på balkongen. Tröstät en burgare till.