Premiärvecka av Sveriges Mästerkock

12:36 2020-01-10

Hej! Exakt såhär länge tyckte jag det var rimligt att ha uppehåll. Man ska ju sluta på topp men det fattar tydligen inte jag för den här bloggen peakade givetvis när bonde-Pelles mamma läste och kommenterade den. Men jag kör den här textcontainern ner i graven genom att fortsätta kommentera det vi lever för: TV.

Nytt år, nya blogginlägg, vi börjar det här året med att dissikera Sveriges Mästerkock en gång i veckan. Det verkar som att programmet kommer börja med att sändas två gånger i veckan, har för mig att förra året minskade det till en gång i veckan efter ett tag? Men det blir ett inlägg här i veckan oavsett!

Vad säger vi om det?

Ja, visst slinker det ner. Äntligen.

Man delar kanske inte riktigt programledarnas engagemang för att detta är TIONDE SÄSONGEN JUBILEUMSSÄSONGEN DEN BÄSTA SÄSONGEN som de aldrig slutade tjata om, det känns kanske inte lika speciellt för oss som inte är programledare för programmet men det är skoj att de är glada iallafall. Misstänker att ett ganska lågt antal tittare själva sabrerade en champagne framför tvn denna onsdagskväll men vad vet jag!! Ni kanske hade en oerhört lyxig kväll men jag åt iallafall gammalt julgodis utan att jag ville egentligen. Men det blir ju så.

En annan sak jag inte vet men misstänker är att produktionen förmodligen återanvände gamla introfilmer (drönarbilder över olika publikhav i svenska städer) från olika idol-auditions och därefter bytte ut Pär Lernström mot en 2×2 meter stor kub med mästerkocks-loggan i något redigeringsprogram…

 

För det känns som att sådär många söker inte till det här programmet

Och det är DEFINITIVT inte så många sökande till programmet att det rättfärdigar att programledarna svävar i en helikopter över Täby Centrum som om de var Rolling Stones 1967. Ni är tre programledare för ett mellanstort tvprogram, ni måste komma ner på jorden!! Bokstavligen. Men vi måste väl ändå konstatera att alla färdsätt förutom cykel och tåg är modigt att visa upp i tv när det sänds i vårt 9-gradiga januari.

Det är också modigt att starta säsongen med en scen där programledarna imiterar mina monologer från när jag är bakis?? Jävla sätt…. (Exakt sådär kommer det se ut och låta när jag börjar sända min nya podd BakisKlimatförnekarPodden från en helikopter. Det är bara att jag tar med mig en tub treo upp i en helikopter, väl där svävar jag över olika svenska städer och säger ”såååås” och ”OST” med olika dialekter och tonfall)

 

Tyckte det var spännande att de fyllt ut publiken i Täby Centrum med 8 mellanstadieklasser men det är kanske deras största målgrupp då?

Verkar ju som att detta faktiskt ÄR ett barnprogram när deltagarna gör den här typen av sagomat:

Exakt vad nån på dagis hade lagat om den hade tillräckliga resurser och motorisk förmåga. Ändå lite synd att det inte flög hos juryn, hade velat se mer sånt här kreativt härligt tokeri.

Och hela sverige enades såklart under sekunderna som denna Amazing Showman presenterades om att juryn skulle göra ett JÄVLA snedsteg om han inte får fortsätta vara med i programmet. Sveriges salt bae (lemon bae) med 4 olika frisyrer i samma hår. Är det inte helt SJUKT hur mycket saft han får ut av den där citronen också? Schwarzenegger blir NERVÖS av synen. Samma minut som chansen att få uppleva denna underbara karaktär uppenbarade sig för oss togs den ifrån oss. Han åkte ju ut så jävla käpprakt åt helvete. Det sörjer jag. Varje år ska jag den 8e januari minnas årsdagen för när sverige fick chansen att flera gånger i veckan följa och försöka förstå denna man som ”gillar att showa med maten”..

..och som kastar väldigt långa knivar i närheten av sin familj. Det är väl det enda som möjligen hade kunnat göra denna gråa medelvinter lite mer gångbar, att få ha honom i sitt liv. Se denna linslus kasta en sabel på otryggt avstånd ifrån Leif Mannerströms ansikte. helvete!!! En förlust för alla.

Och det började ju så BRA när Markus kastade iväg en Trazan och Banarne-referens som inte riktigt togs av denna matlagningens Tobbe Trollkarl. Såklart. Han hade ju fullt upp med att få studion att se ut som ett lågstadiedisco. Det hade varit så FINT om programmet bara hade fortsatt så i all evighet. Att Mischa säger ”Du påminner om Hasse och Tage” och denna underbara man bara säger :) ingenting för han skiter väl i vilka det är (och Trazan och Banarne)

Snälla den här mannen HAR ALLT… Språkreferenserna… jag vill att han ska komma in som en härlig joker senare i programmet. Jävla eldsjäl. Jaja, nu släpper vi honom även om det är svårt.

Sen är det tyvärr OÄNDLIGT ointressant att höra varför en person gillar att laga mat. Det finns inget grundare än en sådan berättelse. Snälla det är väl för att det är gott med mat. Se gärna nästa års storsatsning ”Sveriges mästersovare” där jag berättar varför jag tycker det är skönt att gå och lägga sig och vara stilla några timmar varje natt. Man behöver ju inte FÖRKLARA varför man gillar att laga mat, och det finns ingen historia bakom varför någon skulle gilla att laga mat som någonsin skulle kunna vara det minsta intressant. Men självklart måste de väl visa upp deltagarna för att man ska bli lite känslomässigt engagerad men jag BLIR INTE det minsta emotionellt påverkad av att nån säger ”mat är livet för mig!!! det är så kreativt” blaBLA.

Det är detta programs stora svaghet förutom det uppenbara: att vi tittare såklart inte har en aning om ifall maten som lagas är bra eller dålig. Där har performanceprogram som Idol eller Talang övertaget (trots att jag ogillar båda), att man själv kan sitta i soffan och avgöra om det är bra eller dåligt. Att försöka se på en maträtt om den är bra eller dålig är som att försöka känna på en vägg om den har en snygg färg eller inte.

Nåväl:

Exakt sådär bra svar ger jag varje gång någon försöker prata med mig

Men den här otroliga rätten alltså:

Veganexplosionen som INTE flög. Minns också att han kallade svampen för PORTABELLA vilket min första dotter ska heta i mellannamn. Man vill framförallt gärna veta mer om att han ”försökte marinera polkabeta” för man tänker…. Vad kan möjligen ha gått fel…. rymde den… tappade du marinaden… på din hund som är allergisk mot marinad…ringde nån från slovakien och hotade dig… Frågorna är många! HUR gick det egentligen när du försökte marinera polkabeta?? Det får vi inte veta för havtornsproteinmannen gick tyvärr (självklart) inte vidare.

Sen följde fler karaktärer:

Suckade redan första gången han använde ordet och kommer bli galen om han nämner det igen. Detta känns också som en väldigt bred definition av ”mancave” som för mig tidigare bara innebar antingen en hel lägenhet med oförståelig inredning med t.ex snusdosor som man limmat ihop till stolar.. Eller möjligtvis ett rum i en lägenhet man delar med en annan person, och i detta rum har man typ…. whiskeysamlingen… fantomentidningarna… typ sånna märken som sitter på bilar kanske på väggen….. en överdimensionerad musikanläggning.. En sån där soffa som ska vara som biofåtöljer med armstöd med hållare för glas.. en liten bardisk…. Mycket merch från någon brittisk fotbollsklubb man älskar utan att kunna förklara varför..

Men det där är ju bara ett helt vanligt (enormt påkostat) kök.

Denna person hade också en del likvida medel fick man känslan av:

Mannen med välstylad bokhylla. Känns som han kan ge något men att man kommer störa sig. Denna castingen påminner oss också om något vi ibland glömmer: att matlagning som aktivitet och hobby främst tillhör de mer bemedlade. Ja det finns undantag men de är just undantag. Det behöver i sig inte göra något med underhållningsvärdet för programmet dock.

Den här. Intressant direkt. Älskar henne. Hon hade rom på ravioli och man tänkte: varför har du det MEN det gick ju hem. Känns som hon verkligen har något. Kan inte säga mer än så. Hon ska inte behöva komma från krim-halvön till sverige utan att gå långt i det här programmet.

”tappat ett ben” sa Leif där ja <3

Vidare var mitt favoritsegment i första avsnittet givetvis roastmedleyt av Leif när han dödade många själars drömmar i rask takt:

Det var bra att produktionen hade lagt på ett heavy metal soundtrack under dessa minuter för Leif är faktiskt sveriges Lemmy Kilmister <3

Jaa och till slut denna härliga reptilkille…. Ännu en TRÖKIG presentationsfilm. Ointressant TROTS att han hade 150 reptiler ”hemma, hos pappa och i en lokal”. Jag är ointresserad och fascinerad samtidigt. Lider med hans flickvän som av produktionen tvingades leverera den här stela repliken trots att hon förmodligen inte en enda minut drömt om att bli skådis:

Men hans beskrivning av en vanlig kväll tyckte jag om och relaterade till:

Ja det är väl för fan klart det blir så!!! Det är inga konstigheter. Klar favorit, hade velat att han hade med sig olika ormar varje avsnitt så det blev lite action men nej nej så kul kan vi inte ha det.

Och sen den där game-testaren som brann i huvudet av nervositet när hon gjorde tacos… Vi som har lätt för att bli irriterade suckade direkt när hon berättade att hon ”gillar att utmana sig själv”. Men att älska utmaningar är ju icke ett unikt drag hos henne utan delas förmodligen av alla deltagare vilket gör att det kommer bli kämpigt att börja älska dem. Men man kan ju alltid försöka!! Känns som hon kommer gå långt iallafall.

Hopp in i nästa avsnitt som startade hos en person med mycket pengar:

Ja denna fascinerade varelse som åt på restaurang 4 gånger i veckan. Leif berättade för henne vad han tycker om alla människor som tjänar mer än 30 000 efter skatt:

 

En härlig göteborgspappa som arbetade som… stång…pelare? Metall..borrare?? Något med bultar… Han tog iallafall risken under programmet att låta sin typ 4åriga son flytta ett paket med smör från en bänk till en annan och då tänkte jag direkt: Han tar risker. Honom ska vi ha. Hoppas hans son är med i varje program nu och får lite olika ansvarsområden så att man blir nervös. Tyckte också det var kul av honom att säga att man ”inte vet om man är riktigt dålig eller riktigt bra”. Fy fan va skönt att gå runt i livet och inte vara riktigt säker på om man är riktigt dålig eller inte (som människa eller som kock, det spelar ingen roll). Han gick ju vidare iallafall trots att han förmodligen smittade hela juryn med sin kalasförkylning MEN jag tror han är en favorit också!! Han kändes kul! Sympatisk.

Sen följde ett JÄTTEKONSTIGT inslag där juryn bad en mans partner komma in i studion för att bara…. stå?

 

Det tillförde inte mycket. Man förstod ingenting.

Oj, och sen var tydligen JAG med programmet???

Ja det där lilla underbara spöket… Det är DJÄRVT att göra en galette i det här programmet, det är lite som att bre en MACKA bara…. Eller att NYNNA en låt på en idolaudition. Han ska ha ett pris, både för att han gjorde en macka till juryn men också för att han påminde lite om Itzhak i HippHipp och då blev man lite glad!! Han åkte såklart ut både för att han lagade en usel pannkaka och sen tappade pannkakan. En metafor för mitt liv.

Hmm… Men denna glada hippien kan gå långt kanske? Charmig, det får man ge henne. En god stereotyp för min hipstergeneration tycker jag!! Vill odla grejer + laga ramen. Givetvis!!

En ärlig en <3 Hoppas han går långt, tyckte han var ROLIG!!

Men tyvärr måste juryn hela tiden förstöra programmet genom att ställa världens tråkigaste fråga gång på gång:

Ja vad FAN förväntar du dig för svar på den där frågan förutom: 

Somnar i soffan varje gång nån nämner något om SKAPA och KREATIVITET i detta forum.

Det här var bättre:

Roligt ställningstagande från tv4 att man ABSOLUT inte kan lära sig saker på Youtube!!

Ja men snälla nån …

Okej, vi avslutar det här väldigt stökiga inlägget med en:

Okej, en svenne med medelhavsblod kan vi säga.

Som grät när han fick vidare och sedan tog ett bra meningsutbyte plats:

En känslomänniska ja. Gråta 3 gånger i sitt liv.

+ Förklara att man grät på sitt bröllop med att man faktiskt kommer från medelhavet. Vi som inte ammats med tsatsiki hela livet fattar inte ett skit när dessa hetlevrade människor grinar på bröllop. Känslomänniskor, kallar vi dem. Omöjliga att förstå.

Nåväl, en del lovande karaktärer! Kära tid vilket långt inlägg där tusen människor bara svepte förbi, men tack för att ni läser. Det blir bättre när folk åker ut så vi kan fokusera lite, det ska jag säga er!!

Hej och kram!

21 kommentarer | “Premiärvecka av Sveriges Mästerkock”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. Lena skriver:

  Orkar inte kolla på programmet, läser bara dina recensioner!!
  Mycket roligt!!

  1. Erika Petersson skriver:

   Hahahaa det är ett spännande koncept, blir glad!

 2. Hanna skriver:

  Underbart! Skrattade gott åt ”Ja. Medelhavet”. Ska börja svara det varje gång min man undrar om jag hulkar åt ett känslosamt klipp på Youtube.

  1. Erika Petersson skriver:

   Hahaha ellerhur, så härligt uttryck att slänga sig med så fort man känner en känsla

 3. Sofie skriver:

  Klockrent!! Älskar din blogg!

  1. Erika Petersson skriver:

   Tack kära!!

 4. Lisa skriver:

  Du är så rolig och *spot on*!!! Ser fram emot säsongen pga detta!

  1. Erika Petersson skriver:

   Tusen tusen tack! Vi tar oss igenom den ihop!

 5. Julia skriver:

  Har aldrig kollat på Sveriges mästerkock men överväger att göra det nu enbart för att hänga med på den här bloggen haha

  1. Erika Petersson skriver:

   Det kan vara värt ett försök!

 6. Karin skriver:

  Hatar Sveriges mästerkock. Men blev så taggad på att kolla nu.

  1. Erika Petersson skriver:

   Hahaha. Så starka vändningar. Men kul!

 7. K skriver:

  Roligaste jag läst på MYCKET länge. Tack!!

  1. Erika Petersson skriver:

   Evigt tack för att du läser!

 8. Nicklas skriver:

  Jag skrattade rakt ut! Helt genialt.

  Jag har för övrigt skrivit en avhandling om matlagning – så min hyllning till din text skall förstås i ljuset av din totala diss av hela min forskarutbildning. :D

  Jag kommer inte följa TV-programmet, men dina recensioner blir en gjuten följetong.

  1. Erika Petersson skriver:

   Hahaha åh <3 Jag högaktar att du skrivit en avhandling om matlagning och vill understryka att min skeptiska ton främst grundar sig i att jag själv är en usel matlagare!! Blir glad att du vill läsa!

 9. ลิ้งรับทรัพย์ igoal88 skriver:

  If you are in search of the best online casinos that have an abundance of games to play, you are in the right place. Play at these sites and you will never look back.
  ลิ้งรับทรัพย์ igoal88

 10. Useful information shared. I am very happy to read this article. thanks for giving us nice info.

 11. The writing is amazing. Looking forward to reading it more.

 12. 12y skriver:

  While this topic does have some controversies, it’s undeniable that essay writing services http://www.12y.org play a positive role in helping international students adapt to new environments, improve their academic performance, and alleviate academic pressures.

 13. This is what I want from many articles. And I am really interested in your articles. want to let you know

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG