*hemmaspa* och matfunderingar

18:38 2015-01-08

bild_2015-01-08_kl._17.50_3.jpgbild_2015-01-08_kl._17.49_3.jpg

Hahahhaha vafan ÄR det här för bilder? Hade på mig ansiktsmask och morgonrocken från Yasuragi och PRECIS då jag skulle fota så ringde Linso och hetsade. Men tog såklart bilder ändå *multitasking girl*. Har det hyfsat lugnt på jobbet nu, det är mycket ”kreativt” skapande inför vårens tv-säsong vilket innebär att jag ORKAR göra saker hemma.

Som ikväll! Då jag har duschat, SMÖRJT MIG (händer aldrig…..) och dessutom lagt den här vidriga ansiktsmasken. Jag har förutom detta en fisk i ugnen och potatis på spisen. Ska bjuda Linso och Johanna på mat och så ska vi planera en framtida skidresa vi ska göra! KUL VA! 

Ett av mina nyårslöften är att laga mer mat hemma. Vet inte varför, men jag har utvecklat nån slags ångest kring att laga mat hemma? På helgerna går det bra men på vardagarna är det fan HEMSKT. Tror det har att göra med min önskan om att ”varje dag ska vara en fest”. Men nu är jag alltså på nån slags avvänjning. Ni får därför hemskt gärna berätta era bästa vardagsmatsrecept i kommentarsfältet. Så kanske jag kan sammanställa dem? Rätter som inte tar mer än ca 30 min att göra. 

Mina bästa är:

*Korv, mackaroner, gurka och ett glas mjölk.
*Korv stroganoff (ja det SKA särskrivas)
*Färsk pasta och en burk tomatsås ev. egengjord om jag orkar
*Köttfärsås och spagge (tar dock lite för lång tid för att jag ska orka)
*Fryst lax i ugn + romsås + sallad
*Alla slags sallader

NIRÅ?!?!? Ja kom gärna med fler vegetariska alternativ! 

70 kommentarer | “*hemmaspa* och matfunderingar”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. Sofie skriver:

    Åh googla på ”niotillfem pasta recept”, så kommer det upp massa inspiration från Sandra Beijers blogg! Gillar speciellt en pasta med Körsbärstomater, sparris, vitlök, tryffelolja ich parmesan! Mums.

  2. lisa skriver:

    http://www.ica.se/recept/linsgryta-273368/ detta är typ mitt bästa recept, vegetariskt och alla (vegetarianer som ickeveggos) som jag bjudit på detta älskart! Bara hacka grönsaker och låt det koka ihop med linsor och kryddor :)

  3. Lizzzaaa skriver:

    Hej Hanna!

    Om du gillar lite stark och mat med curryyy så gör detta magnifika recept! (jag kan äta det som besatt)

    http://www.kokaihop.se/recept/kycklingfile-med-mangotacke

    Jag använder dock quornbitar istället för kyckling pga av vegetarian.

    Går fort (max 30 min) och koka riset samtidigt som du slänger in den i ugnen

    klem!

  4. honeyiscool skriver:

    kolla in niotillfem:s förfinade sopprecept aka hur du gör köpesoppan lite roligare. finns även en del trevliga pastarecept där!
    alla typer av lasagne brukar gå rätt snabbt och är lätt att svänga ihop och kan ju innehålla det mesta, brukar göra en soltorkad tomat-chevre-spenat-lök-variant.
    avslutar med ett recept jag gillar, med tofu/quorn blir det vegetariskt. innehåller bästa ingrediensen rostad lök! http://www.recept.nu/mitt-kok/tommy-myllymaki/stekt-ris-med-kyckling-och-shiitake/

  5. Paula skriver:

    Pasta med pesto och kanske lite stekt halloumi i.

  6. hanna skriver:

    ärligt, VÄRLDENS enklaste svamppasta brukar jag bjuda mina vänner på, och får alltid överdrivet positiva kommentarer (och önskemål att laga det igen osvosv) nästan pinsamt när jag vet hur enkelt det är

    2 portioner
    1. tvätta och skiva 250g färska champinjoner i så stora bitar du önskar
    2. stek dessa i smör tills det försvunnit massa vätska
    3. häll i en burk lätt creme fraiche naturell samt en tärning svampbuljong (obs viktigt pga detta ger all smak)
    4. krydda med peppar men ej salt pga svampbuljongen är supersalt
    5. servera med pasta (gärna färsk, det känns och smakar lyxigt plus tar bara 3min)
    KLART

  7. Jasmine skriver:

    Tomatsoppa! Hacka lök + vitlök. Fräs i olja. I med ett paket krossade/passerade tomater och lika mycket vatten och grönsaksbuljong. Kolla upp och i med vita bönor. Krydda om du vill. Klart! Snabb och gott. För lyxfeeling: servera med mozzarella

  8. Jawna skriver:

    Kyckling i pestosås! Aslätt! Skär kycklingfilé i små bitar, stek i olja och tillsätt sedan vispgrädde, valfri mängd pesto och soltorkade tomater. Krydda valfritt. Låt koka ihop en kort stund. Servera med pasta och sallad!

  9. Matilda skriver:

    Stek bacon och purjolök, i med en färdig créme fraiche med paprikasmak, i med en burk majs och sen pasta till det. Världens enklaste och godaste recept!

  10. Hanna skriver:

    Hatar när man är svinhungrig och inte har nån inspiration så här kommer lite tips!

    Soppor (potatis & purjo, fisk, gulasch, kyckling, googla bara!)
    Lax i ugn med bulgur till. Lägg på vad du vill, t.ex. fetaost eller pesto.
    Quinoaburgare (vegetariskt, googla recept, kommer från din gamla bloggkompis iekw)
    Kycklingenchiladas
    Kycklingwok med nudlar (köp färdigwokade grönsaker, häll på kokosmjölk, jag brukar lägga till extra vitlök och krydda med sambal oelek)
    Falukorv i ugn
    Såna där kryddmixer med typ tikka masala är bra att ha hemma om man är extra trött nån dag… bara creme fraîche och kyckling som behövs.
    Pasta carbonara

  11. moa skriver:

    Tacogratäng :D asbra att göra på resterna från fredagens tacokväll för då är allt färdighackat och bara att köpa det sista och in i ugnen :D

  12. Hanna skriver:

    Bajs med kissås låter gött förresten!

  13. Valentina skriver:

    soppor ärbland det godaste o bäst jag vet! Speciellt om man får äta bröd till. Eller ostchips! Bästa 2 sopporna: sötpotatissoppa med chili grädde och lime, och fisksoppa med purjo,morot cf o buljong ……mmmmm

  14. Sarah skriver:

    Torsk i ugn (torskblock, cocktailtomater och hackade oliver, matlagningsgrädde, buljongtärning, örtkryddor. In i ugn och ät sen med potatis eller ris).
    Morotsbiffar (rivna morötter, ägg, sesamfrön, mjöl och kryddor. Blanda och stek i mycket olja. Servera med vad du vill t.ex. quinoa och smaksatt crème fraiche)
    Vegetarisk lasagne (varva tomatås, lasagneplattor, crème fraiche eller turkisk yoghurt och skivor av zucchini. Toppa med ost. Gör svinstor sats och frys in i matlådor)
    Tonfiskröra (rör ihop tonfisk med finhackade grönsaker, turkisk yoghurt och majjo. Koka ägg till eller sallad.)
    Kycklingklubbor i ugn (kycklingben, krossade tomater, buljong, kryddor. In i ugn. Servera med ris, quinoa, bulgur eller vad du vill :)

  15. Vickan skriver:

    Älskar kikärtsbiffar, superenkelt att göra. Mosa ihop kikärtor, lök, vitlök, ägg och kryddor. Stek o servera med valfritt tillbehör, typ ris, sås och sallad. Skulle kunna äta detta i all oändlighet…

  16. Linnéa skriver:

    Mitt lata äss i rockärmen (som jag brukar ta fram till dagens lunchlåda…) är en fryst bönmix med soja- och kidney-bönor, ärtor och sockerärtor (från garant) som man bara sjuder lätt i några minuter. Mixar det med bulgur eller couscous eller quinoa (beroende på hur mycket tid jag har/vad jag känner för). Och sen freestylar jag efter vad jag har hemma; kokt ägg, gurka, körsbärstomater, fetaost, halloumi, hummus, mikrade quornbitar, broccoli, etc. Blir alltid gott och matigt!

  17. Din Favorit skriver:

    Asså riktigt potatismos är ju aaaasgött!

    Om man skivar potatisen behöver den bara koka typ 5-7 min, sen i med lite smör, herbamare (örtsalt), vitpeppar eller andra göttiga kryddor (cayennepeppar eller spiskummin eller nåt kanske) + ev mjölk om man vill ha det lite snajdigare. Tar max 20 min och är supersmarrigt.

    När jag var veggo brukade jag käka grejer i pitabröd. Typ steka champinjoner i grillolja, steka squash (eller kanske squats, haha alltså knypplade skämskudden åker fram igen), krossade tomater/riktiga tomater, lök, gräddfil mm + whateevva. Går också relativt snabbt jö! :)

    Åt nå smarriga vegetariska chicken mc nuggets på nyår. Typ sesamfrön på? I färdig sån typ findus-låda, men vet ej märke…

    Aaa. Det var det jag kunde komma på på rak arm.

    Kram! ;)

  18. Lotta skriver:

    Härom dagen slängde jag ihop kokt pasta, rödlök, fetaost, grönt äpple, creme fraiche franska örter och rörde ihop till en röra. Ser väldigt oaptitligt ut men är gott och fruktansvärt enkelt och snabblagat, man kan slänga i tonfisk om man vill med.

  19. Helena skriver:

    Tacos! Världsbäst! Det absolut bästa är att steka typ massa tacoköttfärs (finns nog vegfärs också), frysa in färdig och sedan är det bara att ta fram när du vill äta tacos. Typ hacka gurka, tomat, ta fram sås, gräddfil, ost och värm tortilla och köttfärs i micron. Klart! Funkar 7 dagar i veckan!

  20. Julia skriver:

    Här, master, har du några av mina favoriträtter: http://prick.blogg.se/2015/january/goda-saker-jag-lagat-2014.html Hoppa över långkoken bara (de kan du spara till helgen). Mina bästa vardagsräddare när man känner sig svag i knäskålarna av hunger och trötthet är: pasta med något gott (typ musslor + persilja + citron eller kantareller + bacon), soppor (grön ärtsoppa går blixtsnabbt) och sallader av det matigare slaget. Och så, det tråkigaste men absolut viktigaste man kan göra för att orka laga mat hemma: planera och handla innan! Det blir tusen gånger enklare att sätta igång om man vet vad man ska göra redan när man är på väg hem och dessutom har allting i kylen.

  21. Frida skriver:

    1: Lär dig googla recept. ”världens godaste kikärtsgryta” ger dig ett recept som någon tycker är världsbäst och då ofta är svingott. ”Kikärtsgryta recept” ger dig ett recept som någon halvhjärtat skrivit ned för att fylla ut tidningen/bloggen.

    2. På tal om kikärtsgryta, för de som gillar banan i mat: http://www.mittgronakok.se/2013/11/snabb-kikartsgryta.html Behöver inte ens hacka lök! Fast det går att fräsa lite lök som bas o grytan också, men tar ju då lite längre tid.

    3. Varma mackor, du har glömt varma mackor!! Så bra vardagsmat.

    4. Bamsegod Indisk linsgryta, som funkar för vegitarianer, glutenintoleranter, (håll koll på vad som är i buljongtärningarna bara) och laktosintoleranter.

    4-5 port
    2 st gula lökar, hackade
    2-3 st vitlöksklyftor, hackade
    2 st potatisar, tärnade
    1 msk olja
    2 tsk paprikapulver
    1 tsk curry
    1 tsk garam masala
    ½ tsk kanel
    1 liter vatten
    500 g krossade tomater
    2½-3 dl röda linser
    2 st grönsaksbuljongtärningar
    125 g fryst bladspenat
    1 tsk salt
    peppar
    fryst persilja

    Fräs lök och tärnad potatis i olja. Tillsätt kryddorna och rör runt ordentligt. Häv i vatten, krossad tomat, linser och buljongtärningar. Låt koka i ca 15 min, eller tills linserna känns mjuka. Ner med spenat och persilja (eller använd som topping), låt koka någon minut till, och sen ät!

  22. Sara skriver:

    Asså det enklaste, som samtidigt är så gott, är pasta med makrill i tomatsås. Koka pasta, lägg på tallrik och släng på en burk makrill i tomatsås. Klart. Pinsamt enkelt, men seriöst en av mina favoriter!

  23. Sara skriver:

    Gör såhär. Gå till närmsta asiatiska butik och köp hem de grönsaker du tycker om (kanske paprika, brocolli, sockerärtor, svamp, zucchini, lök, vad vet jag). Du plockar även med dig någon typ av pasta (ej italiensk pasta som du kokar, utan såsaktig pasta) typ svart bönpasta med vitlöksmak och nudlar av något slag.

    Sedan går du hem och wokar upp alla grönsaker som kan vara hackade precis hur du vill. Koka nudlar. Precis innan du ska servera detta så har du i någon matsked av pastan och lite soya och wokar in det! Voilà. Går på Max Max 30 och är suuuuperrrgott! Lycka till och tack bästa Hanna!

  24. sofie skriver:

    jag tänkte också laga mer mat i år men har redan gett upp. idag blev det sushi men imorn får det bannemig bli bajs med kissås, känns väldigt 2015, både smidigt och gott!! :D

  25. Fanny skriver:

    Asså pasta med stekta saker. Det är så sjukt gott så tar man ba va man har hemma. Idag gjorde jag pasta med gul lök, champinjoner och morotsslantar (slanta dem med skalaren så blir de tunna och delicious att steka). Vill man ha lite kräääämigt så tar man ba lite cremefraiche med örtsalt och vitlök mmmm ja. Tar lika snabbt som pastan tar att koka ;) Bra tips: ha frysgrönsaker. Då kan en va cool med broccoli HARICOT VERTS eller sojabönor yum-yum.

  26. Erica skriver:

    Älskar vegoburgare. Köp vegoburgare (finns liksom färdiga i frysdisken) halloumi, sallad, hamburgerbröd och ketchup. Sen kan man alltid slänga in lite fryspommes i ugnen för att festa till ett litt. Annars finns ju som färdiga pizza-tortillabröd som man ba smetar på tomatsås och favvotoppingen och sen har typ 5 min i ugnen och ut kommer en asnajs pizza. VARSÅGOD för mina absolut bästa tips mvg HATAR matlagning

    Ps. Det finns jättemycket bra vegogrejer i frysdisken, tex me som ba e å slänga in i ugnen med pommes eller vegofärs att ha som substitut för kött i tex tacos och köttfärssås osv. Ds.

  27. Jess skriver:

    Risotto!! Hur lätt (och gott) som helst och känns ju ändå lite lyxigt på nåt sätt?? I med sparris, pinjenötter, paprika – vad du vill, i med det du har hemma helt enkelt! Enklare blir det (nästan) inte! :)

  28. Erica skriver:

    tex schnitzel* skulle de stå.

  29. Matilda skriver:

    Koka vatten i vattenkokare. Blanda vattnet med goa grejer typ buljong, tomatpuré, nåt annat från kryddhyllan (gurkmeja=gult=snyggt) tillsammans med couscous i en skål, på med lock. Stek valfria grönsaker som är goda. Jag brukar ta vitlök, lök, zuccini, paprika, champinjoner och cocktailtomater. Blanda de varma grönsakerna med couscousen och skär i fetaostkuber. Ät tillsammans med turkisk yogurt. Hoj!

  30. Emma123423 skriver:

    Recept 1: Ta en stor gryta, typ gjutjärnsgryta eller stekgryta eller så, lägg i en ask cocktailtomater (dela om du tycker dom är för stora), en skvätt olivolja, en näve basilika (fryst går bra), en skivad lök, skivad vitlök efter smak, en buljongtärning och spagetti (till typ 4 pers). Häll på en liter vatten och dra på högsta värmen (du kan ha lock på tills det börjar koka sen är det lock av som gäller). Koka i ca 10 minuter till vattnet kokat bort och allt är en varm mosig röra, dra på massa parmesan och njuuuut!

    Recept 2: 4-5 tinade vegofileér, 1 lök, 1 äpple, 1 burk krossad tomat, 1 dl grädde, timjan, kummin, curry, vatten + äts med ris. Hacka löken, fräs väldigt lätt. Dela äpplet i små bitar, fräs med lök och curry. Häll på max 1 dl vatten och låt koka ihop. Ha sedan i filéerna (hela eller delade), resten av kryddorna, tomat och grädde. Blanda ihop och låt allt bli varmt.

  31. malin skriver:

    veg ärtsoppa (finns i plastkorv)

  32. Gabriella skriver:

    Det här med ”korv stroganoff”. Helvete vilka diskussioner vi haft i min studentkorridor om detta. Vi är från alla möjliga platser i Sverige och uttalar definitivt olika. MEN. De som är norrifrån, liksom du, tycks dela upp ordet i just ”korv stroganoff”. Vill helst skriva fonetisk skrift här men låter bli. Du skriver ju precis som ni uttalar! Jag skriver och uttalar inte alls så, å andra sidan har jag en hemsk västgötska.

  33. Malin skriver:

    Den här jordärtskocksoppan är sviiingod. Tar typ 30 min och man blir jäkla mätt. Smakar lite nötigt typ. Och skippa parmachipsen så är den helveggo.
    http://www.ica.se/recept/jordartskockssoppa-med-parmachips-504081/

  34. Ulrika skriver:

    Vitlök, gul lök, chili (kan köpas fryst hackad, ingefära, kikärtor (1 burk), kokosmjölk (1 burk) massa körsbärstomater och färsk koriander och mycket curry. Serveras med ris eller bröd. Blir gott.

  35. Signe skriver:

    Superenkel kycklinggryta!

    Du behöver: Kycklingfiléer, frysta grönsaker (broccoli mexicana är god), vitlök, samt matlagningsgrädde, sweet chilisås och ris.
    Skär kycklingen i bitar, ungefär 3x2cm är lagom.
    Stek kycklingen tillsammans med vitlök i önskad mängd.
    Häll i en påse frysta grönsaker, sedan matlagningsgrädde och krydda med ”franska örter” salt, grillkrydda.
    Smaka av med sweet chilisås och svartpeppar.

    Inser att det inte låter så gott, men är verkligen jättegott! Och tar max 30 minuter (plus i kanten för att den är god att värma upp som matlåda också).

  36. Malin skriver:

    Och den här fläskpannkakan. Krävs typ inget arbete alls, bara röra ihop ett par ingredienser och skjuts in i ugnen. Är ingen LCHFare men den här blir så mycket fluffigare och godare än vanlig.
    http://www.recepten.se/recept/flaeskpannkaka_lchf.html

  37. Sabina skriver:

    Mina typiska rätter(vegan) är:
    1. Spaghetti + blå bands vegbolognese på påse.
    2. Ris + wokgrönsaker + kokosmjölk + currypasta.
    3. Spenat/grönkål + havregrädde + anammas bullar/vegbitar/basilikapuckar. (Eventuellt potatis, man kan även ha ägg).
    4. Pasta + sås på svamp, havregrädde, buljong, spenat.
    5. Broccoli.

    Den absolut smaskigaste är dock: potatis, vegobullar, massa svartvinbärsgele, brunsås(superenkel på smör/olja, havregrädde, vatten, svartvinbärsgele, buljongtärning, lite redning på potatismjöl)! Mumz

    Ett annat guldkorn är pizza med oliver, kronärtskocka, paprika, avokado, sparris, champinjoner osv, och en massa kebabsås(havregrädde, kebabkrydda, chilisås).

    Havregrädde <3

  38. Josefine skriver:

    Skiva kyckling och stek i olja. Häll på en créme fraiche med soltorkad tomat & fetaost-smak, koka ihop några minuter. Godast att äta till ris och broccoli. :) snabbt, enkelt och så gott!

    http://www.silvervingar.blogg.se

  39. emilia skriver:

    Grööön och skön ärtsoppa! Gillar du inte den klassiska ärtsoppa (som jag.. uäh..) så vill jag bara säga att GRÖN ärtsoppa _INTE_ är samma sak som den GULA ärtsoppan!! Går inte att poängtera nog. Grön ärtsoppa är himmelskt gott, sjukt lätt att göra, billigt och det går väldans fort! :)

    Pedagogiskt kommer receptet här!

    1/2 lök
    1 vitlöksklyfta
    Olivolja
    200 g frysta gröna ärtor
    1 grönsaksbuljongtärning
    Färsk timjan (funkar även med torkad tycker jag)
    Krydda (salt, svartpeppar)
    4 dl vatten
    1 dl matlagningsgrädde
    Egentligen behöver måtten inte vara så specifika utan man kan pröva sig fram! Min syster kör typ en hel ärtpåse (600 g) i ;)

    Finhacka lök och vitlök, fräs i olivolja. Tillsätt ärtorna, buljongtärning, timjan, svartpeppar och vatten. Låt koka i 7 minuter. Tag soppan från plattan och mixa med stavmixer. Mixa så mycket du vill! Vissa gillar när den är helt slät, andra när det är lite mer tuggmotstånd. Häll i matlagningsgrädde och värm soppan. Smaka av och krydda lite mer om så önskas. Gött att klicka i en sked creme fraîche när man ska äta. Och asgött att doppa rostad macka/baguette i!

  40. Mathilda skriver:

    Okej, det är eg ett tråkigt men jäkligt smart tips enligt mig (”kom på” det för några dagar sedan och känner mig som en uppfinnare): ofta är ju det som tar tid med att göra ex köttfärssås att hacka lök och vitlök (om en vill ha i det), så därför: hacka massa lök och pressa/hacka massa vitlök och frys in i flera påsar eller små matlådor. Nästa gång det är dags att kirra lite köttiz så är det bara att ta fram ett pack med lök och vitlök och steka, så är du typ halvvägs :) SMART va? Kanske bara jag som är exalterad över detta, meeen ja. Lycka till!

  41. Ylva skriver:

    åh två jättegoda vegetariska rätter är en tacopaj & sen en typ ”sommarpastasallad” (vet inte riktigt vad jag ska kalla den….)

    tacopajen
    du behöver: tacochips, kidneybönor, creme fraiche, tacosås, ev grönsaker som majs & paprika, lite ost.
    så här gör du: botten görs med tacochips som du bara lägger så att botten täcks. sen så göra du en blandning av kidneybönor (eller kyckling eller vad du vill egentligen), creme fraiche & tacosås. det går även att lägga i andra grönsaker i denna blandning, tex paprika & majs och annat man tycker om :-) när du blandat ihop allt detta lägger du det på tacochipsen och gör sedan ett till lager med tacochips över röran. sen kan du toppa med lite ost. efter det är det bara att köra in formen i ugnen på 200 eller 225 grader tills den har fått fin färg. Superenkelt och det går relativt snabbt!

    pastagrejen
    du behöver: bandspagetti, solrosfrön, zucchini, halloumi, ruccolasallad, körsbärstomater och citron.
    så här gör du: koka pastan, stek solroskfröna, zucchinin och hallouimin och blanda sen ihop allt med salladen och tomaterna. du kan toppa med lite citronsaft på också, det blir supergott!

  42. Agnes Cecilia skriver:

    ”bajs med kissås” omfg dör haha. Galen du är Hanna!!!
    Tyvärr höftar jag för mycket när jag lagar mat så kan ej dela med mig av recept. :( Tips är ju att gå med i ”Vad lagar du för veganmat idag?” på Facebook för att ta del av jättenice vegetariska recept.

  43. Emilia skriver:

    Tips!¡
    Gör för mycket mat så du kan göra matlådor till morgondagens middag. Så slipper du hetsen att laga mat varje dag iaf.

  44. klamyd-ia skriver:

    En av mina bästa snabbrecept är couscous med creme fraichesås och panerad fetaost. Koka couscous (tar ca 5 min! obs i med grönsaksbuljong pga blir mkt godare), blanda creme fraiche med vitlök, citronpeppar, flingsalt och eventuellt lite honung. Fetaosten delar du i två delar, vänder i uppvispat ägg, sen vänder i panko (asiatiskt ströbröd som är mkt!!! godare) och steker sen i olja på rätt hög värme så det blir go yta. Klart!!! Och supergött!

  45. Ellen Lindberg skriver:

    Alltså ja, gör ett sådant i lägg! Jag har lovat mig själv att sluta köpa mat vareviga dag och försöka laga mer och laga med det som finns hemma. Inspirationsrätter mottages gärna!

  46. Sofia skriver:

    Carbonara är min bästa vardagsfavorit, mmm kan äta hur ofta som helst! Annars går det snabbt att steka bacon, hacka purjolök, lägga i purjolöken när baconet nästan är klart och sen i med creme fraiche och servera med valfri pasta. Ett annat recept som är gött är: köp färdig tapenade (tror jag att det heter…. svarta mosade oliver med olivolja TYP), stek halloumi, koka pasta (låter som att jag inte äter annat än pasta nu, hehe), skär soltorkade tomater i mindre bitar och blanda sen allt i en skål och ät! Alla recept går superfort och är supergott!

  47. Sara skriver:

    Jag brukar göra en skiiitgod spenatpasta. Det låter inte speciellt gott men alla som smakat den tycker att den är super! Man lägger i allt detta i en kastrull och kokar upp:

    400 gram spenat (fryst, hackad)
    2 msk dragon (torkad krydda)
    1 dl persilja (brukar köpa fryst färdighackad)
    1 dl riven ost (ju godare ost desto godare mat, såklart)
    1,5 dl vispgrädde
    1-2 vitlöksklyftor
    ca 1 msk olja

    När allt kokar så saltar och papprar du (mycket salt brukar behövas!) och sen serverar du med pasta, gärna grön tagliatelli. Tar typ 15 minuter.

    Mums!

  48. My skriver:

    SOPPOR! Jag har ganska nyligen upptäckt att jag älskar soppor så nu vill jag äta det minst 1 gång i veckan ;) De här har jag kört på hittills:

    – Sparrissoppa (med räkor om du vill)
    – Champinjonssoppa
    – Soppa med sötpotatis och linser
    – Soppa med broccoli och potatis

    MUMS!

  49. elise skriver:

    bra vardagsrätter som är vegetariska:
    – spaghetti och fräst svamp, spenat, toppa med feta ost eller halloumi. skitenkelt o gottttt!
    – rödbets/chevre/timjan-paj. sååå gott och mycket mättande! osten kan såklart bytas ut till annan ost om man inte gillar chevre.
    – googla valfri veg-lasagne. typ alla är dödsgoda.
    – vegbullar (gör själv eller köpe) + klyftpotatis, brunsås, lingonnnn

  50. Cornelia skriver:

    Ett superenkelt och jättegott vegetatiskt recept är pasta med spenatsås. Man steker upp lite fryst spenat, häver i en burk crème fraiche, en massa körsbärstomater, en massa kidneybönor och vitlök. Muums. Och så salta och peppra. Behövs rätt mycket salt eftersom spenaten typ antisaltar. Går hur fort som helst!

  51. Snisen skriver:

    Kycklingfilé i småbitar, stek på och häll sen på sweet chili sås och soya och koka ihop till sås. Servera med ris, pasta, nudlar, sallad eller vad som helst ;)

  52. E skriver:

    Räkgryta med vin och vitlök!! Vet inte exakta mått men det är bara att prova sig fram,
    Koka tagliatelle
    Sätt på en kastrull med olivolja och fräs ca fyra klyftor pressad vitlök, häll i tomatpuré och stek röd paprika tillsammans med det.
    Häll i matlagningsvin (vanligt vitt funkar också) och koka upp, häll i grädde och koka i ca 10 min, krydda med typ paprika och chili eller annat gott.
    Häll i räkor som bara ska bli varma (typ 2 min). Salta och peppra också såklart.
    Häll hela härligheten över pastan och NJUT! Jamjam!

    Mina andra favvorätt är för övrigt broccoli+blomkålssoppan med bacon du skrev om för ett par(?) år sedan, så gott!!

  53. ulrika skriver:

    KNÄCKEBRÖDSPIZZA!
    Variera i oändlighet (eller lika mycket som en vanlig pizza).
    Ta ett stort runt knäckebröd (jag och min kille delar på en) eller bara en eller ett par skivor om du bara ska ha snabb lunch!
    Standardbas är smör + tomatpasta. Sen lägger du på topping. Ugn 200°C i 10-15 min. Sen är det delicious! (Om du ex gör snabb lunch kan du dra in den i micron också ;) )

    En annan bas är tacosås, så kan man ha köttfärs och andra taco-liknande tillbehör på för en tacopizza :D Det är sjukt gott! Och lätt och snabbt och lite nyttigare än en tjock degig botten :)

  54. Louise skriver:

    har en uuuuunderbar indisk vegetarisk daal (om en bara byter ut hönsbuljongen). mumsa i den med naanbröd så blir den ännu underbarare. Enkelt med. /sämst på att laga med men jag lyckas med denna. kraaaam!

    http://www.tasteline.com/Recept/Daal_2

  55. hej skriver:

    HEJ
    Tortillabröd + ta passerade tomater med basilikasmak och gegga ut på, sen various riven ost man har hemma och så whatever man want på, serrano eller parmaskina eller bara fetaost eller svamp från underlivet om du vill ha vego. Sen ringla lite honung på och in i ugnen på 200 grader i tio min en kvart = så jävla god minipizza ät minst sju för att vara riktig kvinna.
    hej

  56. M skriver:

    Okej, denna snabba indiskinspirerade kikärtscurry med halloumi http://www.ica.se/recept/kikartscurry-med-halloumi-717879/ är överjävligt god. Brukar servera med sådan salladsmix på påse du vet? Mmmh.

  57. Sara skriver:

    Lax med fetaoströra i ugn!

    Blanda fetaost med creme fraiche. Nästan hela (eller hela, you choose) fetaostpaketet blandas med en creme fraiche. Jag brukar ha i lite italiensk salladskrydda också för att det är min favvo men man kan ju krydda med vad man vill. Lägg laxfiléerna i en ugnsform, smeta in hela ovansidan med fetaoströran å in i ugn på typ 200 grader tills laxen är klar. Servera med vad du vill till. Jag har testat både med risotto, ris, bulgur och potatis – ALLT funkar! :D

  58. Anna skriver:

    Världens bästa snabbrecept: lax och spenatpasta!
    Koka upp pastan, t.ex, tagliatelle. Medan pastan kokar: Hacka en stor lök och fräs den i en stekpanna. Ha i ett paket kallrökt lax (200 g). Hacka sönder laxen i pannan. Ha i en påse (200 g) färsk spenat. Låt koka bort så spenaten krymper. Häll över matlagningsgrädde. Låt koka 2 min och blanda sen ihop med färdigkokta pastan. Peppra och pressa över lite citron vid servering. Tar typ en kvart att göra men så helvete gott!!!!

  59. matilda skriver:

    Min lösning på matångesten var att beställa matkasse. Linas vegetariska. Sjunger och prisar dess lov från morgon till kväll! Serri Master, det är så prisvärt (alltså jag SPARAR pengar på detta pga äter inte ute lika mycket), enkelt, smidigt, otroligt GOTT, varierad mat. Ah, bara så sinnes otroligt bra. Sällan varit så okritiskt genompositiv till någonting. Älskar matkassen. För alltid. PROVA!

  60. Sarah skriver:

    Glömde ju BÄSTA maträtten!!!
    PASTAGRATÄNG: Koka pasta, lägg i ugnsfast form, häll i valfria hackade grönsaker (paprika, zucchini, tomat, morot etc), häll i matlagninsgrädde, något kött om du vill (bacon, kassler, korv), häll på riven ost, in i ugn, ät med ketchup – mmmmmmmm!!

  61. Haj skriver:

    Egengjord falafel med sallad i tunnbröd/tortillabröd/annat mjukt bröd med turkiskt yoghurt. Mumma och går fort!

  62. Lisa skriver:

    Koka en portion pasta och blanda i en mosad avocado. Sen kryddar du med salt, peppar och annan valfri god krydda plus lägger på massa fetaost, nötter och ruccola. Det går sjukt fort och är så gott!! Knappt rimligt!

  63. Linnea skriver:

    alltså nästan alla soppor?! är mitt bästa i alla fall. typ slänga ihop en tomatsoppa, ASlätt och gott och snabbt.

  64. L skriver:

    Mitt bästa enkla mättande recept är pasta med valfri smaksatt créme fraiche (paprika chili är favvo), mozzarella, körsbärstomater och ruccola.
    Koka pastan, häll av vattnet och blanda sedan ned créme fraiche tills den blivit uppvärm och såsig, därefter skivad mozzarella så den precis hinner smälta lite. Servera med körsbärstomatklyftor och ett berg ruccola!

  65. Andrea skriver:

    Okej så här kommer en kanske lite FÖR lång kommentar men i höstas kom jag ÄNTLIGEN in i att faktiskt laga/äta mat på vardagskvällar och är därför orimligt pepp på att hjälpa andra in i samma sak.
    Och jag äter inte kött, så det är bara vego alltihop.

    Först och främst tycker jag det är najs att göra eget ”halvfabrikat”. Jag gör exempelvis biffar på gula ärter (från tidningen buffé) vilket typ låter avancerat men verkligen är det enklaste någonsin. En lägger ärterna i blöt i typ 8 timmar, eller 12 eller 24 (dock ej för länge pga då börjar de lukta märkligt, poängen är att det inte är superexakt) och sen kör en ner det i en matberedare med lök, kryddor osv + bakpulver (typ en tsk/250 g torra ärter eller något sådant) och så formar en biffar och steker. Det blir rätt mycket om en gör på 500 g ärter (typ 30 biffar eller något), så en kan frysa in och ta fram andra kvällar när en inte är superinspirerad, ba att värma i ugn eller i stekpanna osv. Servera med couscous, någon vitlökssås eller så och sallad typ. SÅ HIMLA GOTT. Brukar smaksätta med chili, spiskummin och koriander, men vet att det är asgott med mynta och citronskal också.

    Annars brukar jag gö en JÄTTEGOD kikärtsgryta som också kanske verkar jobbig, men den är som inte alls jobbig. Typ fräsa lök med massor av kryddor (gurkmeja, spiskummin, chili, bruna senapsfrön) och sen slänga i ett par grovhackade tomater. Så låter en det bubbla ihop lite innan en häller i en kartong kikärtor (utan spad), och ett par matskedar GOD tomatpuré, någon matsked crème fraîche, låter allting stå och bubbla lite mens en kokar ris att ha till, och mot slutet slänger en i någon näve cashewnötter, massa hackad koriander och lite citronjuice. En dröm som dessutom blir godare som matlåda typ? Ovanstående mängd är typ två stora portioner, men jag har inga exakta mått pga lajvade fram receptet.

    Vill skriva mer men känner mig jobbig.
    Okej så det kanske känns som avancerade recept, jag vene, men det är inte så ansträngande, och det är JÄTTEGOTT.
    Förlåt att det är dåliga mängdangivelser men INSPIRERAS.
    Puss master.

  66. Ida skriver:

    Absolut världen godaste freeballin’ tomatsoppa som jag känner att jag nästan har lite patent på:

    steg 1
    Sätt ugnen på typ grill-mode. Dela två paprikor på längden i mitten, rensa ur innehållet. Placera med skalet uppåt på ett galler och låt dem grillas.

    steg 2
    1 lök
    1 vitlök (OBS valfritt)
    2-3 chilifrukter hackade (OBS valfri mängd)
    – hackas och fräses i olja, dra ner en buljong (fun fact: köttbuljong är faktiskt den enda buljong som är vegetarisk, känn dig lurad av *insert livsmedelstillverkare som gör buljong här*)

    steg 3
    Häll i två paket krossade tomater + ca 2 dl vatten + ca 2 dl oately vegetabilisk grädde. Låt koka upp.

    steg 4
    Paprikornas skal ska vara helt svart vilket det borde vara strax. Ta ur dem ur ugnen, dra av skalen utan svårigheter (pga bränt), skåda vackert smakrikt paprika-kött under. Hacka lite grovt och dra ner dessa i din soppa. Krydda med typ salt, peppar, lite paprikapulver.

    steg 5
    Ta fram stavmixer och mixa tills händerna blöder.

    steg 6
    Häll upp i passande matskål. Pynta med färsk basilika och mozzarella if you please. Smaklig spis.

    Tar absolut inte mer än 30 min, tar det längre än så gör du något fel. Den är så JÄVULUSISKT god att jag blir ledsen om du missar att smaka på den i ditt liv.

  67. aggebagge skriver:

    http://veganvrakrecept.blogspot.co.uk supernajs! har ej gått igenom alla men jaaa supernajs! http://www.dn.se/mat-dryck/recept-kor-en-vegetarisk-vecka/ verkar som goa grejer, vill så gärna testa med har ingen stavmixer :-((((
    ajaaa lycka till :-))))

  68. ElinH skriver:

    Tomatsoppa med mozzarella! Så himla gott. Ju mer mozzarella desto bättre. ;)
    http://www.ica.se/recept/mustig-tomatsoppa-med-mozzarella-och-basilika-713943/

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Senaste kommentarer

Håll dig uppdaterad!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg