Grattis morsan

11:05 2015-05-31

 

– MAMMA.

Vanligtvis är det vårt första ord, och nån gång hörde jag att det är vanligt att just ”mamma” också blir vårt sista. Att det inför döden är henne vi tänker på och ropar efter, oavsett hur länge vår mamma själv varit borta. Vettefan om det stämmer, men för mig känns det ändå rimligt.

För i mitt fall är min mamma så starkt förknippad med trygghet och en känsla av att det kommer ordna sig. Att saker inte är så farliga så länge mamma finns där. Inte ens döden.

 

En gång kom jag hem från skolan, tung i bröstkorgen och glansig i ögonen. Mina två bästisar hade valt bort mig, satt sig med varandra på bussen och inte svarat när jag pratat med dem (har du varit 11 år och tyckt att kompisar var det viktigaste i världen, förstår du nog smärtan). Mamma hade en ledig dag och stod hemma och städade skafferiet. Det luktade rent och hon höll på att lägga in nytt hyllpapper. Hon gjorde ofta sånt på sina lediga dagar – putsade fönster, bytte lakan, skurade golv och såg till att det fanns en massa fika till oss ungar.

Hanna, är du hemma? 

Hon stod på en pall i köket och tejpade fast de sista hyllpappren. Jag tittade upp på henne med en växande klump i halsen och lyckades få ur mig något som lät som ett ”ja”.

På en nanosekund var morsan ner från pallen. Tog mitt huvud i famnen och inväntade mitt hulkande. Sa ”kom”, tog min hand och så satte vi oss där på kökssoffan. Hon bad mig berätta vad som hänt och hur det kändes. Hon lyssnade, kramade och delade alltid med sig av liknande erfarenheter. Kompisar hon haft, vad de hade gjort, hur det kunde kännas och det allra viktigaste; att det jag kände var okej.

I mammas famn var det alltid okej att känna. Det var okej att vara arg, ledsen, orolig, rädd och liten. JAG var okej. 

Kanske var det på den där kökssoffan som grundstenarna i mig las. Det var där, med mamma tätt intill som känsloregistret fick testas och bollas. Det var inte alltid vi kom fram till lösningar på de problem som tyngde bröstkorgen, ändå var den alltid, alltid lättare efteråt.

 

Nu i vuxen ålder är det fortfarande mamma som lättar mig. Henne jag ringer när det är riktigt kris. Och ofta hennes ord jag spelar upp i huvudet.

Nu i vuxen ålder förstår jag också lite mer av den enorma ansträning det är att vara mamma. Speciellt när en själv aldrig haft den där kökssoffan och kramen i sin egen barndom. Hur mycket det krävs från någon vars eget känsloregister varit naggat i kanterna och skört, att ändå skapa trygghet till sina egna barn. Hur mycket jobb det är att se någon när en själv aldrig blivit sedd på det sättet.

Trots allt detta i bagaget har hon alltid sett mig, min mamma. Oavsett om det varit från en pall vid ett skafferi eller från en telefon 40 mil härifrån.

 

Grattis på morsdag morsan och tack för att du orkat. Grina inte ihjäl dig nu, men om jag känner dig rätt så har du väl börjat för länge sen. Men vet du? Det är okej.

20 kommentarer | “Grattis morsan”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. gabriella skriver:

    alltså började grina när jag läst hälften, så mycket igenkänning. MAMMOR <3<3

  2. Mimmi skriver:

    gråter på mig, så fint så fint så på pricken åhh

  3. lotta skriver:

    Wow. Lipgaranti på denna.

  4. B skriver:

    Åh så fint! Blir så berörd delvis för att jag tänker på hur min egna mamma kämpat i livet och delvis för att jag avundas människor som växt upp med den tryggheten! Om jag får barn en dag så kommer jag jobba hårt för att de ska få uppleva det!

  5. ems skriver:

    De stämmer så in på min mamma, sen så har jag lite erfarenheter i och med att vara timmis på ålderdomshem, de allra flesta skriker/frågar/viskar/ gråter ut ett ‘mamma’, och fåtal gånger även pappa. Fint och sorgligt

  6. frida skriver:

    du är så grym!
    mammor är det bästa som finns <3

  7. Rebecca skriver:

    Gråter. Så fint. Saknar min mamma nu och ska ringa om berätta för henne hur mycket jag älskar henne.

  8. Kristin skriver:

    AHHH, man behöver inte vara din mamma för att grina till det där

  9. Mina skriver:

    Men åhh! Precis vad jag behövde läsa i dag. Ligger i min lägenhet och tycker så himla synd om mig själv pga mår så dåligt över elak halsfluss och stressen i livet generellt. Ringde min älskade bästa mamma och hon vet precis alltid vad jag behöver höra för att må bättre. Din mamma låter så himla fin, precis som min. TACK för att du skrev. <3

  10. Linda skriver:

    Så fint och rörande Hanna <3 Blir tårögd.
    Ska gå och krama min fina mamma en extra gång nu.

  11. Agnes skriver:

    Sitter här och lipar. Mammor är bäst <3

  12. AL skriver:

    En sån fin text! Vill bara läsa mer mer mer som du har skrivit.

  13. Maja skriver:

    Alltså grinar ihjäl mig lite här. Morsor. Vilken grej. Och du formulerar det så in i bomben jäkla fint. Blev själv en sån, totalt oplanerat och utan en tanke på att jag var redo, för ett halvår sen och om min dotter i framtiden beskriver mig på liknande sätt som du gör med din mamma, så kommer jag nog banne mig känna mig rätt nöjd med livet.

  14. Johanna skriver:

    Åh, huvudet på spiken, gaaah vad fint skrivet! *snörvel*

  15. Discojullan skriver:

    Lipar sonder over har, fan vad fint skrivet master! Mammor <3

  16. Johanna skriver:

    Grååååååååter

  17. Silje skriver:

    OJ, jeg begynte å gråte nå. Mammaer <3 <3 du er så klok, elsket spesielt dette: "Hur mycket det krävs från någon vars eget känsloregister varit naggat i kanterna och skört, att ändå skapa trygghet till sina egna barn. Hur mycket jobb det är att se någon när en själv aldrig blivit sedd på det sättet."

  18. Moster Maggan skriver:

    Ja du Hanna. Vet att din mamma gjort allt för er ” ungar”. Kanske lite för mycket, kan jag tycka…men bra skrivet Om hur viktig hon är. Det behöver mammor få höra, minsann!

  19. Sanna skriver:

    Moster Maggan låter lite bitter. Är hon barnlös?

  20. Moster Maggan skriver:

    Nej då! Har två underbara barn och två barnbarn. Men kan tro att många mammor glöms bort. Ni ska veta, ungdomar, att det är underbart att få höra att man betyder nåt för sina ungar. Jag har inte glömts bort. Men det är bra att veta att även vi mammor behöver uppmuntran. Som nu Hanna ger till sin. Bara en lätt reflektion.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Senaste kommentarer

Håll dig uppdaterad!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Mest läst på NG