Menskoppen

22:31 2015-06-04

Nu vill jag att vi tänker lite tillsammans.

Jag vill att vi tänker på hur det är att ha mens. För vissa av er är nog erfarenheten lika med noll, men för de flesta av oss som rör oss i den här bloggen inbillar jag mig att vi delar menserfarenheten. För en del av er känns den nog inte av så mycket, man byter mensskydd nån gång per dag och vips är den över. Hos andra innebär det nedblodade bäddmadrasser och oregelbundenhet. Och för några av oss handlar det om att knapra värktabletter och sitta i varm dusch.

Den delade erfarenheten hos oss snippbärare med mens är väl helt enkelt att det kommer blod ut från livmodern och ut genom snippan. 

Men det funkar ändå rätt ok. För vi har tamponger, bindor och menskoppar. 

Tänk er då en värld utan detta. Att du ska till en föreläsning på skolan och att inte någonstans finns det mensskydd. Inte ens hos apoteket eller läkaren. Mens är hemligt och förbjudet. Ibland får du tag i tygtrasor men de behöver vikas tjocka för att ens kunna suga up hälften av blodet. Och när du vill skölja dem har inte skolan vatten. 

Dessutom avslöjar det tjocka tygtrasorna att du har mens. Och du kan inte riskera att någon får veta det. Mens är obehagligt, äckligt och fel. Det pratas inte om mens. Mens = tabu. Därför stannar du hemma från skolan, att ha mens i hemlighet är ett måste.

 

Såhär ser det inte ut för många av oss som håller till här inne i bloggen. Men det finns andra snippbärare undviker att gå i skolan pga mens och missar därför två månader per år av sin viktiga utbildning pga mensen. 

MEN! Det finns hjälp att få. Vi kan hjälpa till! Det gör vi genom att köpa en MENSKOPP-KOPP (alltså, en porslinskopp med texten MENS på) av organisationen Yennenga Progress. På så sätt hjälper du till att både sprida menskoppar (dvs. mensskydd) i världen, men också information om mens. In och läs mer HÄR.

skarmavbild_2015-06-04_kl._22.08.02.png

7 kommentarer | “Menskoppen”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. Jennifer skriver:

    Underbart att du delade detta! Jag beställde en på direkten. Och vill passa på att tacka för podden, längtar varje vecka efter den. XOXO.

  2. Emelie skriver:

    Detta verkar också super! Köp en menskopp och Ruby cup skänker en menskopp till en kvinna i Kenya :)

  3. Julia skriver:

    Alltså ursäkta.. men är det en riktig menskopp man köper, eller är det en kopp som det står ”mens” på? Haha! Blir nog att jag köper en och ser, men hoppas på det förstnämnda!

  4. Ulrika skriver:

    Bra grej! Vill passa på att rekommendera ett avsnitt av Korrespondenterna som finns på SVT play där de åker till Indien och gör en repotage om en ny våg av feminism som uppkommit efter de uppmärksammade våldtäkterna. Kvinnor på landet och kvinnor i städer.
    En man som såg sin fru gömma sin mens bestämde sig för att börja producera billiga bindor till kvinnor för att underlätta. Han har blivit misshandlad ett flertal gånger för det. In och kolla vettja! Jobbiga grejer men också upplyftande när feminism går framåt. Även om det går saaaaakta. Enjoy!

  5. t skriver:

    Tycker den där hemsidan är lite oklar. Står ju inte någonstans att pengarna faktiskt går till menskoppar utan bara att man stödjer flickors rätt till utbildning. Skulle gärna veta hur. Man kan ge direkt till organisationen här istället. http://www.yennengaprogress.se/projekt/yennenga-progress/?page=finance

  6. Linnéa skriver:

    hanna!
    rådfrågning på g; som kvinnofolk i allmänhet så är det det här med preventivmedel. Har för mig (?) att du skrev ngt passionerat inlägg om att p-piller inte funkar för dig. Jag hade p-piller i ett år, funkade inget bra, har p-ring nu men börjar fundera på att helt sluta med hormoner. Jag har personligen inget problem med att bara köra på kondom med min pojkvän. Har du spiral? funkar det bra? råd pleeeeeeeezzzz. Sånna där termometrar och appar låter alldeles för modernt och läskigt….

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Senaste kommentarer

Håll dig uppdaterad!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla