Sommarlovs-pepzen

22:59 2015-06-14

bild_2015-06-14_kl._23.42_2.jpg

Här är Anton och jag.

 

Nä. Det är Antons kompis Johan som är här och ”kvällshänger” ikväll. Han har nämligen också SOMMARLOV precis som mig. Apropå ”kvällshänger”, min kollega Micke från Borås säger ”kvällsmat” om middag och ”middag” om lunch. Helt förvirrande. Kanske gammal kunskap, MEN ÄNDÅ??? Reaktion på detta tack

*vÄrLdEn e uPp å NeR*

Imorrn blir det dock ingen sovmorgon på sommarlovets första dag, ska vara med i AMK morgon runt 08. Hoppas ni lyssnar, PUSS!!!

31 kommentarer | “Sommarlovs-pepzen”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. Beatrice skriver:

    Kommer från Värmland och min farmor säger samma sak om middag/kvällsmat. Förvirringen är total!

  2. Sanna skriver:

    Så är det i Växjö med! När jag först flyttade hit så fattade jag ingenting.

  3. Hanna skriver:

    nä, lunch och kvällsmat heter det ju! Vad ordet middag är till för vet jag egentligen knappt..? Typ när man äter ute? Då säger jag utemiddag. Och söndagsmiddag hos pappa! En lite mer uppstyrd kvällsmat, liksom?! /annan boråsare

  4. Evelina skriver:

    Min pojkvän som är skåning säger kvällsmat istället för middag. Och ibland dagsmat till lunch??!! Jag blir så förvirrad för det är så fel.. Det som stör mig mest är att han säger bulle till en fralla. Bulle är väl för fan alltid en kanelbulle? eller??

  5. Ella skriver:

    Bor lite utanför Växjö och säger frukost, lunch och kvällsmat. Middag är väl lite som Sanna säger, ”finare”, ”högtidligare” kvällsmat. Typ om någon fyller år äter man ”födelsedagsmiddag”.

  6. Anna skriver:

    haha på västgötaschlätta säger vi också middag och kvällsmat. har alltid tyckt att ”lunch” låter så förnämt. ;) på senare år har en ju dock fått anpassa sig till resten av världen… :))

  7. Ella skriver:

    Som Hanna (under Sanna) säger, menar jag, förlåt.

  8. Hanna skriver:

    Min pojkvän kommer från Lund och tycker också att middag = kvällsmat. Så många gånger han sagt ”ska vi inte äta kvällsmat idag”? Varpå jag svarar ”Ska vi inte äta middag först?”. Haha, daglig förvirring i vårt hem.

  9. Slab skriver:

    Är också från Växjö från början, och kan även jag intyga att det är en vanligt förekommande företeelse. När jag var barn på landet, fick vi iaf lära oss att middag åt man mitt på dagen (alltså lunch idag), och på kvällen var det kvällsmat. Och tänker man på det; tiden från ca 13-16-isch heter ju eftermiddag, alltså efter – middag, dvs ”efter middagstid”, det som vi idag kallar lunch. Eller det kanske inte har med det att göra? Lunch är väl ett modernt påfund iaf.

  10. Anna skriver:

    I min familj säger vi bara mat till ”lunchen” och kvällsmat till ”middagen” (är från Bohuslän). Har aldrig reflekterat över detta tidigare!!!

  11. Jessica skriver:

    Helt normalt i mina öron.. /Gotland

  12. HaCan skriver:

    Kommer en bit utanför Kalmar från början och vi har alltid sagt middag till lunch och kvällsmat på kvällen.

  13. Moster Maggan skriver:

    tror det är olika hur man säger saker beror på var i landet man kommer från. Frukost, lunch och middag funkar bäst för mig, det jag är van att höra(tänk, då tror man det är rätt). Men vi har kompisar från Varberg som jag tycker säger fel..kvällsmat=middag. Vi förstår inte varandra jämt.
    Men, men…frågan är? VEM HAR RÄTT OCH VEM HAR FEL?

  14. Ulrika skriver:

    Jag har en kompis från Göteborg som äter frukost, lunch, kvällsmat OCH middag. Sjukt förvirrande. And good for her. Kommer inte riktigt ihåg hur det fungerade men har för mig att kvällsmat är något man äter just när man kommit hem från jobbet, typ några mackor eller lätt pasta. Och sen middag.

    I Dalarna så äter man lunch men benämner lunchTIDEN som ”middan”. Kom förbi på middan nån gång så fixar vi det. Det har alltså inget med matintag att göra utan endast tid på dag.

  15. Elin skriver:

    Micke har helrätt! Hörs ju på namnen, middag är mitt på dagen då det är mid-dag. Kvällmat äts på, just det, kvällen. Så enkelt.

  16. Malin skriver:

    Ordet ”middag” måste ju ursprungligen komma från att man äter det MITT på DAGEN = kl 12 = det som idag ofta kallas lunch. Och då blir det man äter på kvällen istället rimligtvis kvällsmat. Inte så konstigt.

  17. Malin skriver:

    Eller? :P

  18. Malin skriver:

    Eller? :P

  19. Elin skriver:

    Min sambo säger också kvällsmat!! Så störigt! Han kommer från Malmö och jag är från Svallet :)

  20. Felicia skriver:

    Hahaha kommer från Borås och min farfar + hans sambo har alltid sagt så, känns typiskt äldre människor

  21. Elin skriver:

    Är från Skåne och säger lunch och kvällsmat. Ibland säger jag middag om kvällsmat, men middag är mer för mig lite av ett ”event”, tex när man ska ha vänner över/laga mat tsm med andra, då äter man en middag. Mina föräldrar är från Boråstrakten och mormor säger middag om lunch…

  22. Melina skriver:

    Jag säger med som Micke!!!!!!! (kommer också från Borås i och för sig hehe)

  23. ebba skriver:

    ursprungligen användes ordet middag till en måltid som åts mitt på dagen (mid-dag) då de största målet mat oftast åts förr i tiden. i och med industrialisering, som främst skedde i städer, jobbade folk utanför hemmet och kom alltså hem vid kvällstid och på så sätt började man äta dagens största mål senare och ordet middag började användas för att beskriva det i stället. men just eftersom industrialiseringen skedde i städerna så är det vanligare att man på landsbygden fortfarande kallar det senare målet kvällsmat. TJO!

  24. Linnéa skriver:

    Jag bor i Tyskland och om man jämför med tyskan(våra ord kommer ju troligtvis därifrån ändå) så är deras ord för lunch ”Mittagsessen” och kvällsmat ”Abendsessen”, alltså middagsmat för lunch och kvällsmat direkt översatt. Utifrån detta vore det logiskt att kalla lunchen för middag. Jag kommer från Örebrotrakten och där har vi nog alltid sagt lunch och kvällsmat/middag. Men rent logiskt skulle ju lunchen kallas för middag. Men ni som enbart kallar kvällsmat för middag, menar ni att ni inte ens är/var medvetna om att det även kallas kvällsmat :)? Intressant isåfall!

  25. Johanna skriver:

    Det HETER ju kvällsmat (på kvällen) och middag till lunch hallå!!!

  26. Emma skriver:

    Som någon där uppe redan skrivit så är det så en säger på västgötaschlätta. Bodde i Stockholm ett tag förut och hörde aldrig en enda människa använda ordet kvällsmat, så jag antar att det är något lokalt? 8-)

  27. Emma skriver:

    Som någon där uppe redan skrivit så är det så en säger på västgötaschlätta. Bodde i Stockholm ett tag förut och hörde aldrig en enda människa använda ordet kvällsmat, så jag antar att det är något lokalt? 8-)

  28. Emma skriver:

    Som någon där uppe redan skrivit så är det så en säger på västgötaschlätta. Bodde i Stockholm ett tag förut och hörde aldrig en enda människa använda ordet kvällsmat, så jag antar att det är något lokalt? 8-)

  29. Fia skriver:

    Håller med dig helt, Hanna! Det här är såååå störigt. Det heter lunch och sen middag och på kvällen äter man ju KVÄLLSFIKA!! Ingen jädra kvällsmat :). Är också från svall men bor nu i Småland, där alla säger middag i kvällsmat. Känns som det hör till nästan hela södra Sverige att säga så för hör det lite överallt. Men står upp för mitt ”lunch” o ”middag” o ratar kvällsmat :) pösss

  30. Fia skriver:

    Jädrans vad jag skrev slarvigt. Menade iallafall att majoriteten i södra Sverige säger middag istället för lunch och kvällsmat istället för middag. Confuuuuusing!

  31. hannah skriver:

    jag säger också så! tyckte det var så konstigt när jag var liten att en sa middag på kvällen, när det heter FÖR middag och EFTER middag. men för att andra ska förstå säger jag i stället lunch, och på kvällen kvällsmat. fast då tror folk att jag har kvällsfika, då blir jag förvirrad

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Senaste kommentarer

Håll dig uppdaterad!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla