Svarar på fråga om preventivmedel

22:16 2015-06-07

skarmavbild_2015-06-07_kl._23.06.40.png

 

Hej Linnea! 

And thaaaa-aaaank you for your question. Har skrivit mkt om det här ämnet exempelvis HÄR (väldigt långt och ingående). Jag har inte spiral pga har så extrem mensvärk och vet att många som har just koppar-spiral har fått mer mensvärk. Jag som redan mår bajs under mens skulle inte klara av det. MEN! Har 3-4 kompisar som har just koppar-spiral och tycker det funkar kanon pga är ju helt utan hormoner. 

Och det är ju hormonerna jag vill undvika. Att äta p-piller eller minipiller skulle ge mig mindre mensvärk (det har jag ju testat) men jag VILL helt enkelt inte äta preparat som jag under 3 års tid upplevde gjorde mig konstig. Behöver såklart inte vara så för alla, men det är min erfarenhet. Kände mig ungefär som jag känner mig nuförtiden i PMS-veckan, ångestfylld och ARG.

Du skriver att du ”personligen” inte har något emot att använda kondom. DÅSÅ! Kör på det. Är ju ca 0% jobbigt? Jag kör alltid på det (OBS HAR INTE SAMLAG MAMMA OCH PAPPA + SVÄRISAR + GAMMAL GRANNE LÄSER EVENTUELLT DETTA) men OM jag mot all förmodan skulle idka älskog, så är fan kondom det bästa. Öj öj öj.

Sponsra mig nu RFSU!!!!!!! 

16 kommentarer | “Svarar på fråga om preventivmedel”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. Amanda skriver:

    Hej alla! Kondom är bäst på alla sätt å vis!! MEN för er fölk därute som är sugna på hormonfritt kan jag personligen rekommendera spiral. Jag hade såå himla mycket mensvärk och så otroligt mycket mens, skaffade spral ändå! Mensenmängden är varken mer eller mindre men mensvärken har avtagit (!). Så om du är sugen på att prova något ba’ kör tills du hittar något som passar dig! Jag har provat minipiller, p-piller, pstav, pring och nu slutligen spiral.

  2. Amanda skriver:

    Hej alla! Kondom är väl bäst på alla sätt å vis!! MEN för er fölk därute som är sugna på annat hormonfritt kan jag personligen rekommendera spiral. Jag hade såå himla mycket mensvärk och så otroligt mycket mens, skaffade spral ändå! Mensenmängden är varken mer eller mindre dock har mensvärken avtagit (!). Så om du är sugen på att prova något ba’ kör tills du hittar något som passar just dig. Jag har provat minipiller, p-piller, p-stav, p-ring och nu slutligen spiral. Hade jag vetat bättre i min ungdom hade jag skitit i allt och använt kondom (jämställt och ej hormon). Men skaffade spiral för två år sen och älskar den så den får hänga kvar! (OBS var försiktig med snörena från spiralen om du har menskopp bara, aj aj).

  3. Mick skriver:

    kopparSPIRAL <333333333333 Älskar det, älskar den som kom på det, älskar min barnmorska som satt in den (trots att det gjorde skitont).

  4. ida skriver:

    Och för dem som provat kopparspiral och det blivit knas med mens/mensvärk så finns det en ny hormonspiral som utsöndrar lika mycket hormoner som om man åt ett minipiller i månaden. Den ska vara jättebra (OBS. har ej provat själv, kör också enbart kondom, MEN hört mycket gott om just den spiralen). Kommer inte ihåg vad den heter, men fråga närmaste barnmorska om den lät intressant.

  5. A skriver:

    jag tror såhär, om vi bara hade lärt känna våra kroppar, fatta när vi har ägglossning så hade vi inte ens behövt jävla preventivmedel. Saken är ju den att läkemedelsindustrin tjatar så jäkla mycket om preventivmedel att vi tjejer inte ens tror att det är möjligt att fatta kroppens signaler och utgå ifrån det.
    Jag använder pessar, en som kallas femcap. Om du använder menskopp och är van att gräva runt i fiffi så är detta en lätt match. Det bästa är att krämen som du smörjer på passaren så att spermierna ska dö är gjord på mjölksyrabakterier, vilken gör att fiffi bli glaaaa.

    Använder min persar varje gång jag har sex. Sätter in den efter jag duschat på morgonen och låter den sitta i i 48h, under tiden fyller ja på med kräm, eller så fyller jag på precis innan sex. Sen efter 48h tar jag ut den, tvättar den och sätter in den igen :D

    Så, eft tips till alla er som inte vill äta jävla piller och ha en frisk mutta + psyke. Lär känner er kropp, vilka symptom får jag vid ägglossning, lär känna dom, om det är svårt går det ju alltid att använda en app, typ period tracker, som hjälper på traven, och använd pessar!!!!!!!

  6. Anna skriver:

    Vill ge din så mycket kärlek för att du skriver om sånt här! Jag har under drygt fem års tid provat mig igenom 4 olika p-piller/minipiller samt kopparspiral och fått alla biverkningar du kan tänka dig mellan ångest och konstanta blödningar. Till slut tröttnade jag och sedan ca 1 år tillbaka använder jag bara kondom. För mig var det ett stort steg eftersom jag är i ett fast förhållande och kondom ”bara är för tillfälliga förbindelser” plus att jag hade en väldigt negativ bild av kondom. MEN kondom + gildmedel är ju bäst! Tycker det pratas på tok för mkt om hur besvärligt/obekvämt/svårt det är med kondom och på tok för lite om hur enkelt/skönt/tryggt det kan vara.

  7. Josefin skriver:

    Jag har p-piller och har haft det i ungefär fem år. De första p-pillrena jag tog var Neovletta och av dom blev jag helt… Ledsen KONSTANT. Kunde gråta i två timmar för att min pojkvän inte svarade på sms….. Inte ok. Sen bytte jag till Orthonett Novum och efter det blev det sååå mycket bättre!

    Vet många som mått skit av Neovletta, som många får som de första p-pillrena. Men det betyder inte att ALLA p-piller är dåliga för varenda en, det finns faktiskt de piller som funkar bra för väldigt många.

  8. Anna skriver:

    Jag använder också femcap och är supernöjd!
    http://www.pessar.nu finns jättemycket info och Birgit som driver sidan har varit så gullig och svarat på mina mail med frågor. Jag beställde femcap och när jag hade fått hem det gick jag till barnmorskemottagningen och fick hjälp att lära mig hur det funkar. Det är svårt de första gångerna men redan efter ett par försök att få dit den gick det lättare.
    Jag har använt det sedan oktober och både jag och min kille är jättenöjda! Rekommenderar starkt om man är villig att lägga lite tid på att lära sig tekniken!

  9. felicia skriver:

    finns det verkligen inget negativt med att använda kondom? jag tycker det är tråkigt att använda :( men önskar att jag inte hade något emot det. har ätit p-piller länge och det funkar liksom jättebra för mig, älskar att veta exakt när jag ska ha mens och att kunna hoppa över den, men är rädd att det är p-pillerna som gör mig så pmsig o får ångest, även när jag ej ska behöva känna så så att säga, så funderar starkt på att sluta med dom för att se om det blir någon skillnad.

  10. hejhopp skriver:

    Alltså, har sedan jag slutat med p-piller blivit helt galet frälst och bara MÅSTE predika för mina medkvinnor där ute att kondom är fantastiskt. Jag käkade p-piller i flera år, men blev sjuk (ej relaterat till p-pillerna) och slutade då för att jag trodde att det var p-pillerna. Efter att jag slutade tog det ett år (ETT HELT ÅR?!) för min kropp att gå tillbaka till ”normalt” läge. Alltså, bara det är ju sjukt. Att jag käkat något varje dag som skulle påverka mig varje dag så länge jag åt det kunde man väl acceptera, men att det utöver det skulle påverka mig i ett år till. Fucking bananas alltså. Plus, om man ska vara ärlig: hur dumt är det inte att vi stoppar i oss piller varje dag som påverkar oss varenda sekund av dygnet när det sen visar sig att vi inte ens kommer att ha sex varje dag (eller det kanske en del har, men kom igen? vanligast är väl typ att man somnar kl. 21.00 helt utmattade båda två och mest vill ha sin jävla sömn). JAJA, allt jag ville ha sagt var: kondom är inte ens jobbigt i jämförelse med vad p-piller är. SÅ vad förlorar man på att testa att slänga p-pillrena i sopkorgen (obs, nej, man ska nog lämna in till apoteket!) och låta sin kropp vara som den är?! Inget. (om man nu inte har typ galen mensvärk och p-pillrena hjälper en med det, då är det ju förstås jättebra!).

  11. Sanna skriver:

    HAHAHA skrattade så mycket åt hejhopps kommentar om att slänga p-piller i soptunnan men att de visst måste in till apoteket! Men det är ju så sant :)

    Jag förstår inte heller folks problem med kondom?? Tycker att det är smidigt och så är det en KUL moment när den ska sättas på, vare sig man gör det själv eller tittar på när killen gör det. Har aldrig förstått folk som tycker att det är ett ”avbrott” som förstör stämningen eller dylikt??? Det är hett.
    Dock tycker jag att det är sjukt hur det är en ”självklarhet” att en tjej ska äta p-piller om man ingår i en heterosexuell relation, jag har liksom tänkt att man typ måste börja äta p-piller då, och då är jag ändå livrädd för diverse biverkningar och är inte alls sugen på att göra det. Jag har nyligen insett att det är sjukt att jag ska känna en skyldighet att behöva göra det för att det är det som antas av mig. Har dejtat en kille ganska länge nu så har tänkt att jag i alla fall borde testa att äta det (men absolut sluta om jag märker biverkningar). Men varför måste jag ens göra det, för vems skull?!? Alla tycker ju att det är orimligt att använda kondom i ett förhållande och jag har påverkats av detta, vilket jag hatar eftersom jag inte är sugen på p-piller alls med alla sina biverkningar.
    Skulle dock aldrig i livet ens fundera på p-piller om jag inte var i ett förhållande, känns extremt värdelöst (om man inte har endometrios eller något annan likartad anledning att äta p-piller så klart! Då är det en jättebra grej ju).
    Önskar dock att jag skulle kunna sätta in en kopparspiral, men vågar ej göra det pga. blir sängliggande första mensdagen då mensvärken är som värst.

  12. Maja skriver:

    Ttycker inte alls om att att använda kondom. Inte för att jag tycker det är bökigt eller att det skulle bli ett ”avbrott i stämningen. Jag gillar inte kondom pga olidlig sveda efter ca 1min. Slutade med p-piller för drygt ett år sen och har sen dess hållt koll på vilka dagar jag har ägglossning. Inget att rekmendera om en har väldigt oregelbunden menscykel men för mig har det funkat bra, när inget annat funkar.

  13. Linnea skriver:

    Tack för så utförligt svar! Och älskar alla kommentarer och tankar om ämnet! Är en hel djungel ju! ❤️

  14. Elin skriver:

    Natural Cycles fungerar superbra! Jag har haft det sen November och mår superbra. Hormonfritt och väldigt lätt att använda.

  15. Hemlis! skriver:

    Shit vad bra inlägg + älskar kommentarerna (speciellt hejhopp – rolig och sanningsenlig!). Alltså jag har läst som bara den om alla olika preventivmedel och ja det tas ju typ för givet att tjejer ska äta p-piller, men på varje finns det ju en lista med ”använd ej detta om…” och jag har alltid minst nåt av de där ”om”-en! Så att en gammal hederlig kondom är väl strålande då! (och att lära känna kroppen sin såklart med tex nån mensapp! Skitbra grejer.) Tacohej

  16. Julia skriver:

    Jag har också helt störda problem med mensvärk (troligtvis nån form av endometrios) och satte därför in Jayess hormonspiral med minimalt med hormoner. Har fortfarande lite problem med värk men inte i närheten av hur det var förut. Tycker det har hjälpt och är ej nervös över att bli preggo. Dock använder jag kondom ändå pga är på utbytestermin och jag gissar att könssjukdomarna frodas här bland oss utbytesstudenter så att säga, men det var bara en liten parantes. Spiral är najs och framförallt har den här så låg dos hormon att jag inte blir knäpp i huvudet på det sätt som p-piller tenderade att göra mig (deppig osv). Lycka till. :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Senaste kommentarer

Håll dig uppdaterad!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla