Jag vet inte hur man undviker bråk?

18:55 2016-03-03

Hanna: Hej! Kan inte du tipsa om hur man gör för att inte bråka om städ, tvätt och andra vardagssaker med sin partner. Jag och min kille har just flyttat ihop och pratar om att vi inte vill hamna där eftersom vi båda gjort det i tidigare förhållanden. Hur gör ni för att undvika sådana tråkigheter?

 

Hej Hanna!

Kul med ihopflytt och vettigt att ni pratar om det. Risken är att jag gör dig besviken nu för…

…vi undviker inte sådana tråkigheter.

Senast igår hade vi ett hissbråk (så Solange och Jay Z!!!) på väg ner till förrådet där vi HÖGLJUTT diskuterade vem som faktiskt gör vad här hemma. Detta är 100 % sant. Och ja, det är piss och skit och åt helvete att bråk ska få ta så mycket plats eftersom det suger så mycket energi.

Men visst har vi bråkfria perioder med. Då handlar det mest om att båda är lyckliga överlag och livet känns smärtfritt, då kan jag inte ens förstå hur vi kunnat haft 4 timmar långt bråk om en… skärbräda?

Men för vår del så funkar det ju ändå trots städ- och sysslobråk. Kanske för att vi i värderingar, politik, inredning, musik, kläder, humor osv. är så överens annars?

Fast några saker har jag lärt mig för att bråken aldrig ska bli sådär långa och hemska, nu är de ju trots allt förminskade till en kort stund:

1. Minska din egen insats med minst 10% än vad den här i ditt huvud. Du plockar inte ur diskmaskinen VARJE gång, och gör du det, ja, då gör hen förmodligen något annat som du helt förträngt.

…Är det fortfarande uppenbart orättvist efter detta? Ja, då måste ni ta ett snack. Kom ihåg att tjejer/kvinnor överlag gör så mycket mer än män (oavsett vilken feministkille man är ihop med) – och att det kvinnor gör (städa, diska, vardagsplock, tvätta) ofta nervärderas till ngt mindre viktigt/energikrävande. Vilket det inte är.

2. Räkna till 10. Gå i väg. Låt värsta ilske-attacken rinna av dig så du inte säger något du ångrar.

3. Vi ska alla dö. Din partner med. Ok, inser att detta är drastiskt, men VAFAN, det hjälper mig att inse att jag inte vill lägga energi på de mest onödiga saker i förhållandet.

 

…OCH nu utgår jag ju från att din partner är snäll i grunden. För har man en partner som säger kränkande saker eller får dig att må direkt dåligt, då är det något riktigt fel. Det ska du aldrig aldrig ta. Ett förhållande ska ju lyfta mer än tynga ofc.

PUSS & LYCKA TILL!

21 kommentarer | “Jag vet inte hur man undviker bråk?”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. Emma skriver:

    Tycker också det är svårt att inte tjafsa om småsaker, men vi har blivit så sjukt mycket bättre på det sen vi införde familjeråd!! Alltså det låter ju verkligen som en 90-klassiker, men så sjukt bra. Båda får säga sin mening i lugn och ro och man kommer fram till konstruktiva lösningar, vilket är bra!! Det kan låta lite töntigt (?) men när någon har något en har tänkt på så säger en bara: ”nu är det dags för familjeråd”.
    Det funkar iallafall för oss, funkar säkert inte för alla osv.
    Puss!

    1. Hanapee skriver:

      ÄLSKAR detta Emma!!!!! Ska införa samma grej.

  2. Malin skriver:

    Det underlättar om någon tex gillar att laga mat eller nån som kanske gillar att tvätta. Då har man iaf en basgrej som liksom båda ”vet om”. Ok, laga mat gör man ju lite oftare, men att släpa sig ner till tvättstugan och sortera och avsätta en kväll kan ju vara riktigt tråkigt. Sen får man ju såklart hjälpas åt.

  3. Z skriver:

    Med tanke på att tjejer/kvinnor generellt gör LÅNGT mycket mer hemma än killar/män gör känns ”minska din egen instats med 50% i ditt huvud” som ett ytterst märkligt råd. Faktum är att tjejer gör LÅNGT mer än vad killar gör och jag förstår inte att en feminist sitter och uppmuntrar dem att downplaya vad de gör hemma och bara anpassa sig.

    1. Hanapee skriver:

      HELT RÄTT. Utgick från att jag skrev till alla kön bara. Men viktig poäng, ändrar NUUuuu!

  4. Ellen skriver:

    Diskmaskin är mitt bästa tips.

  5. Ullis skriver:

    TACK FÖR ATT DU ÄR SÅ JÄVLA VETTIG!!!! underbar inlägg!! känner igen mig i ALLT. Älskar min kille crazy-mycket men ibland vill jag bara brinna av på att det är fullständigt omöjligt för honom att diska sin egen matlåda (obs, ett exempel av många). Min tid är väll lika mycket värd som hans. älskade inlägget, du är fantastisk +++ att du säger som det är.

  6. Mikaela skriver:

    Våra gräl har minskat rejält sen vi började notera exakt vad vi gör hemma. Låter kanske lite analt men så skönt ha en lista med olika punkter där en sätter kryss om gör nåt (ex diska, laga mat, plocka i ordning) men det har dels hjälpt oss att se vem som gör vad, och bli bättre på ta ansvar för det en är dålig på (nu är jag den slarviga personen i förhållandet så ofta ligger sambon bättre till, men han ser att det faktiskt är jag som vattnar blommorna varenda jävla gång).

  7. Alma skriver:

    När jag och min kille flyttade ihop för två år sen så satte vi oss ner och ba ok vad tycker vi är viktigt. Till exempel tycker jag att det är viktigt att det är städat hemma, därför städar vi hela lägenheten en gång i veckan. Och när vi städar har vi bestämda uppgifter, tex så städar han köket och dammsuger, medan jag städar toan och dammtorkar. Och jag vattnar blommorna och han betalar räkningarna (pga jag får typ stresseksem av det??). Alltså att snacka igenom grejer INNAN det liksom ens hunnit bli en grej tror jag är skitviktigt, för då har man liksom redan sagt det, och då kanske det känns lättare att påminna om det ändå händer utan att det behöver bli en stor grej. Ja det har iallafall funkat för oss (asså bråkar ju ändå men). Gjorde även likadant när jag bodde med en kompis för att undvika bråk.

  8. L skriver:

    Alltså här kommer typ det präktigaste tipset, men gört tillsammans typ en dag i veckan eller hur städig man nu är. Så blir det iallafall grundrent och vattnat osv liksom. Det + diskmaskin + handla/bestämma mat varannan dag = lugna gatan! Sen blir vi ju gnälliga på varann ändå ibland men så är det ju bara.

  9. K skriver:

    läste nyss Jenny Nordlanders artikel på Ng och läste sen kommentarerna. Då är det en som heter ”Jahaja” som kommenterat, alltså kör han fortfarande under samma namn eller är det nån annan som tyckte namnet var fint? :-)

    1. Hanapee skriver:

      Haha samma, men han är blockad här *tihi*

  10. M skriver:

    Tipstips! Psykologiradions ”sluta kriga med din partner” tyckte jag var bra, plus deras avsnitt ”vad ilska och snö har gemensamt”. Blev lite irriterad ett par gånger under lyssningen (kanske gubbpsykologen gubbgissade? Eller så var jag ba the typical vidriga psykologstudent å ba ”nä för jag har läst i min skoooolbooooook att så är det inte!”) men minns att det helt klart var värt på det stora hela.
    … dvs värt för alla utmanande stunder av ohelig vrede som i alla fall infinner sig i mitt samboliv. Hehe.

  11. Johanna skriver:

    Master! Alltså du är så himla vettig, tack för ett så fett bra inlägg. (OBS. har ingen partner och kommer förmodligen aldrig lyckas upprätthålla ett förhållande i mer än 4 veckor och kommer därför aldrig att behöva ta i tu med frågor som dessa. Men det är härligt att läsa ändå….) KRAAAAM

  12. Catrin skriver:

    Mitt tips är liknande det som nån annan skrivit tidigare. Jag och min sambo har helt enkelt ett städschema! Det kan ju också låta tråkigt och jobbigt, men det är så sjukt bra!! Där har vi skrivit upp alla saker som behöver göras (dammsuga, städa badrummet, matplanera, gå ut med sopor, vattna blommorna…) och så har vi gjort ett schema där vi gör allt varannan gång. Vissa saker ska göras varje vecka, typ matplanera, och vissa kanske räcker med varannan, typ dammsuga.
    Innan vi skaffade städschemat bråkade vi ganska mycket om såna här saker, och jag tyckte ofta att jag gjorde en massa mer än honom, som han inte såg. Nu är det så himla enkelt och självklart, man ser ju precis vem som ska göra vad! Och vi bråkar aldrig om hushållssysslor längre.
    Matplanering är ett annat hett tips. Vi turas om att varannan vecka planera maten för hela veckan, och veckohandla. Jääätteskönt att bara behöver fundera på vad man ska äta en gång varannan vecka!!

  13. camilla skriver:

    Nu älskar jag dig och din blogg lite mer Hanna för att du tar upp detta. Tack!

  14. K skriver:

    Mitt bästa tips är, precis som flera har skrivit tidigare, att gå igenom exakt allt i hushållet och diskutera hur vi vill ha det. Och KOMPROMISSA! Båda ska i slutet av den diskussionen vara överens om att lösningen vi diskuterat fram är bra. Exempelvis hade jag gärna sett att vi storstädade en gång i veckan. Min kille tycker att det är helt barockt att lägga så mycket tid på städning och tycker helt på riktigt att dammsugning en gång i månaden är lagom. Vi har kompromissat oss fram till varannan vecka. Vi har också som utgångspunkt att båda, i så stor utsträckning som det är möjligt, grejar med hushållsgrejer samtidigt. T ex att jag står och diskar kastruller och skärbrädor och dukar medan han lagar mat. Tvättar gör vi tillsammans när tvättkorgen är full eller någon av oss börjar få slut på något visst plagg. Detta funkar super! Minns faktiskt helt ärligt inte sist vi bråkade om hushållssysslor…? (obs ingen relation är perfekt osv, men detta är helt sant). MEN! För mig skulle ”paragrafrytteri” aldrig funka. Jag tycker att det är självklart att den ena anstränger sig för den andra när det behövs. Är jag exempelvis jättjättetrött så säger han ”gå och häng i soffan du, jag fixar det här!” och har han en stor deadline på jobbet så säger jag ”jobba du så fixar jag maten!” osv. Blir jag toookig på att det är dammigt trots att vi städade förra veckan så säger jag ”du, ska vi inte köra ett ryck på söndag, det är fett dammigt?”. Men för att detta ska funka så måste båda vara ärliga när vi värderar vår insats. Min utgångspunkt är liksom att båda vill att det ska vara rättvist. Säger han ”har du tänkt på att det oftast är jag som handlar?” så måste jag liksom rannsaka mig själv och komma fram till ett svar som jag bottnar i. För kanske ett år sen, lackade jag på att det alltid var jag som vattnade blommorna. Jag tog upp det, han tänkte efter och sa ”ja det har du rätt i, jag har inte ens tänkt på det” och efter detta har det varit noll problem, båda tar ansvar och tittar efter om jorden är torr. Så jag tror alltså att det viktigaste är respekt för varandra, att båda verkligen försöker få det jämställt och att se varandras behov. (gud jag låter så äckligt förnuftig, men vill ändå dela med mig pga detta fungerar verkligen!!)

  15. K igen skriver:

    Åh kom på två saker till: 1. Förbered! Ibland orkar eller hinner ju verkligen ingen laga mat. Oftast vet man ju lite innan vilka perioder som kommer att bli stressiga, när man har mycket tentor/deadlines osv. Laga storkok flera gånger innan, det behöver inte vara så mycket mer avancerat än att laga 2 port extra vid varje måltid, och frys in så att ni alltid har ett lager redo att äta av vid stressiga perioder. Vipps ett bråk mindre den måltiden då båda har slut på energi! Och 2. Sänk kraven. Har båda jobbat hela dagen, kommer hem 20.30 och är helt slut? Äh, köp pizza! Ät fil + mackor! Whatever! Min kille säger alltid att har vi haft det så sjukt jävla körigt så är det väl vettigare och VIKTIGARE att vi får sitta ner och PRATA med varandra en stund än att vi lägger dygnets sista timme på typ städning? Ligger båda på minus så köp pizza, släck lamporna, tänd ljus och ha världens mysigaste middag istället för att ha en grinig diskussion om vad vi ska äta och vem som ska laga det. Det viktigaste är väl att vi får en stund tillsammans? Det GER energi. Så får den som har mest energi imorgon, eller dagen efter det, ta tag i vad som nu behöver göras. Så gör vi! Nu: fredag! :D

  16. ida skriver:

    Jag blir rätt ofta irriterad på smågrejer som min sambo gör/inte gör. Istället för att bli utåtagerande och börja skälla över det jag blir irriterad för rannsakar jag helt enkelt mig själv. Är jag så jävla mycket bättre själv? Typ när jag blir sur över att min sambo inte slänger sina strumpor i tvättkorgen, inte diskar ur stekpannan, eller låter reklamen ligga kvar på bordet när han läst den, då tänker jag på att jag själv ju har jordens hög med kläder på golvet bredvid min sängsida och att jag typ aldrig dammsuger.

    Obs! Detta funkar för oss eftersom det till 99% är jag som gnäller, då min sambo inte är den bråkiga typen. Och för att vi faktiskt gör ungefär lika mycket hemma och är lika slarviga, fast på olika sätt. Går givetvis inte att resonera som mig om man lever väldigt ojämställt, då måste man ju komma fram till en lösning för att få en mer jämställd vardag!

  17. Anna skriver:

    Skaffa städhjälp! Sen vi skaffade städhjälp har våra småbråk minskat med 90 %, och är så skönt att komma hem efter stressig dag och hela lgh är städad. Kanske ska tillägga att vi båda är riktigt dåliga på att städa så var alltid sjukt irriterande när vi skulle göra det. Tvätta gör vi tillsammans, mat och disk gör vi lika ofta.

    1. S skriver:

      Vem städar hemma hos städerskan då? Sånt överklasstips.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Senaste kommentarer

Håll dig uppdaterad!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg