Den ”alternativa livsstilen”

07:50 2016-04-15

Jahapp!

Så har man gått och blivit IRRITERAD igen då. Låt mig förklara vad det är den här gången;

Jag kan bli så in i norden trött på människor som ska predika om sina livsstilar och livsval som att det är ”det enda rätta” och med en slags inställning om att ”andra inte har förstått”.

Predikan om att ”välja sitt liv”, ”följa hjärtat” och ”säga nej till systemet” utan att förstå att det just ÄR det här systemet som gjort att du KAN ”följa ditt hjärta” – och att väldigt många människor aldrig någonsin ens kommer ha möjlighet att göra det valet. Att ha möjligheten att utveckla kreativitet eller välja bort jobb till förmån för något annat är extremt jävla privilegierat.

Och visst; radera fb-appen! Släng din smartphone! Satsa på det du brinner för! Åk till Bali! Spela på din gitarr eller skriv den där romanen! Det gör säkert DIG gott men kom inte med den här predikande inställningen att du gör något väldigt stort för världen. 

18 kommentarer | “Den ”alternativa livsstilen””

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. K skriver:

    Det verkar ofta vara så att människor som predikar om dessa grejer gör det mer i syfte att få glänsa i sin egen moraliska överlägsenhet snarare än av omtanke för världen/sina medmänniskor.
    Man kan vara nöjd och vara tyst, alternativt berätta om sina livsval när man blir tillfrågad istället för att köra upp dem i ansiktet på folk. Det är faktiskt möjligt.

  2. Amelie skriver:

    ÅH vad jag håller med! Folk som bara vill gå tillbaka till det genuina och naturliga genom att bo i nån hydda och inte använda smartphone… När det finns så mycket folk som bor i hyddor och inte har smartphones för att det inte finns nåt annat val. Som att det är så härligt och äkta att bo i en stuga utan vatten när miljontals människor dör pga smutsigt vatten… Det är som att man gör en lyx och en livsstil av att vara fattig. Det är ju lite i likhet med cultural appropriation som du skrev om nyligen…

    1. Sofiiii skriver:

      Det predikandet som Hanna o många här syftar på är väl en sak, men får man alltså inte vilja gå tillbaka till en enklare livsstil för att det finns folk som har det så pga fattiga och att vi borde vara glada för att vi kan leva så fint och är så priviligierade (och då -måste- leva på det sättet)? Man kan väl vilja ha en enklare livsstil utan alla moderna bekvämligheter. Men det får man alltså inte tycka är härligt pga det finns folk som bor så utan att ha ngt val? Att man inte ska få välja att bo i en stuga utan rinnande vatten för att det finns människor i världen som inte ens har rent vatten känns ju lite som resonemanget ”ät upp maten på tallriken, tänk på barnen i afrika”

      1. Peachy Cream skriver:

        Det Amelie skriver stämmer alldeles utmärkt, och handlar om val/bristen på val. Det är en helt annan sak när man vill bo i sin ensamhet i en stuga i skogen men har ett fungerande samhälle, sjukvård, smartphone och telefonnät att återvända till/använda sig av när behovet uppstår, än när man bor i en stuga i skogen på grund av att man inte har något annat att välja på. Det första fallet handlar om att romantisera något slags föreställd fattigdom/”ursprungligt” sätt att leva, men handlar egentligen om en lyx man kan ta sig JUST FÖR ATT man bor där man bor, i den rika delen av världen. Man bör vara medveten om sina privilegier.

      2. Amelie skriver:

        Nu skrev jag nog lite kort… självklart är det inget fel med att tycka att det är härligt med ett enklare liv och SJÄLVKLART ska man inte äta upp maten på tallriken pga barnen i Afrika… :) Det jag ogillar är väl när det blir ett gnällande från folk som tycker att liksom är lite ”finare” att våga välja ett enklare liv. Precis som Sofia skriver om att ”slava under en arbetsgivare” osv…

  3. Sofia skriver:

    Åh, detta fick mig att tänka på ett inlägg jag såg på instakontot klasshat (tror jag iaf), där en tjejs kompisar var av den attityden och typ inte skulle ”slava under en arbetsgivare” för att inte supporta systemet – och liksom klagade på henne för att HON behövde jobba och då upprätthöll systemet. Men de kunde inte alls fatta att det var pga systemet som de själva kunde skita i det – precis som du skriver.

  4. Hanna skriver:

    Håller med så sjukt mycket.

    älskar verkligen förra podden förresten, om skohornet mm. Så jävla intressant om klass och kulturellt kapital, tycker så mycket om att följa med i dina analyser. Kommer tänka massor på detta, egen uppväxt och hur jag uppfostrar mina barn nu vilket jag inte varit medveten om (hyfsat mkt kulturellt kapital, ganska lite typ bordsskick)

  5. Sofia skriver:

    Så jävla mycket LIKE på det här inlägget

  6. Hanna skriver:

    Håller med så himla mycket! Samtidigt är det väl bra att ha en tro på att det en själv gör är viktigt. Till exempel så pluggar jag till gymnasielärare i svenska och svenska som andraspråk. Jag kommer få en skitlön i förhållande till min femåriga utbildning. För mig är det därför extremt viktigt att känna att det jag gör är värdefullt och rätt, annars hade ju motivationen varit noll. Men sen är det klart att jag inte går runt och predikar om mitt livsval för andra och jag ser inte heller ner på andras val. Svår balansgång det där. Puss på dej åtminstone för världens bästa blogg!

  7. Moa skriver:

    Så bra!

  8. Linda skriver:

    Fullständigt medhåll, såna irriterar mig med….

  9. Sanna skriver:

    Preach!!!!!!!!!!

  10. Isblomma skriver:

    ” Taggar:
    idioter”

    Hahaha älskar dig och detta inlägg, håller med

  11. Linda skriver:

    Håller verkligen med! Detta idoliserande över människor som valt en ”alternativ livsstil”… Och tanken att de som inte ”vågar leva sin dröm” är misslyckade? Mycket tröttsamt! Prata gärna mer om detta i podden!

  12. elsa skriver:

    Preach alltså!

  13. Julia skriver:

    <3 <3 <3

  14. Jag måste ju få flika in och säga att vi är många som väljer att leva ”utanför systemet” som du uttrycker det Utan att för den sakens skull predika om att alla andra borde göra samma sak, inte heller tycker jag att alla ska det – jag har full förståelse för att det inte skulle fungera.

    Det spelar ingen roll vad det är för ämne, folk som predikar om något och försöker trycka sina åsikter på en är inte okej.

    Vad som däremot är tråkigt är att många verkar se negativt på de av oss som tar beslutet att försöka gå en annan väg. Ja, systemet kanske bidrar till att vi faktiskt Kan göra så men vad spelar det för roll?

    Jag tror inte att vårt samhälle idag kommer kunna fungera om det fortsätter kretsa kring att alla ska arbeta så mycket de bara kan, konsumera och sedan ska vi på något sätt ha ork + ekonomi till att ”njuta av livet” och ”göra allt vi alltid drömt om” när vi gått i pension. Men det är min åsikt.

    Det är högst oklart hur det här med pension kommer se ut för min generation. Och vem säger att jag kommer vara frisk nog att orka göra allt jag vill efter 65 (eller när pensionsåldern kommer att vara när det börjar bli dags). För mig är det helt absurt att leva ett helt liv och slita, för att kunna göra sådant jag vill ”senare i livet”.

    Jag vet att jag orkar nu. Jag är frisk nu. Om jag då kan göra valet att bo på mindre yta, ute på landsbygden och bli mer självförsörjande och sänka mina utgifter för att i sin tur ha råd att arbeta mindre och leva mer, ja då tänker då banne mig jag göra det också.

    Men nej jag trycker inte upp mina åsikter i ansiktet på någon annan och alla måste inte göra som jag gör.

    Att bli tvingad till en livsstil vill ingen vara med om, oavsett om det är att bo i en hydda eller ett slott. Men väljer man det själv har man väl all rätt till det, oavsett vad för parametrar det är som gör att man kan det.

    Självklart är det synd om de som vill ha ett rikare liv men tvingas leva i fattigdom, ingen vill ha det så men vi väljer inte att leva fattigt. Vi väljer att leva enklare. Med fokus på Vi Väljer.

    Jag Väljer också bort mycket som andra väljer att ha för att kunna leva som jag gör.

    Alla har rätten till att välja hur de vill leva sina liv, och att agera efter den viljan.

    Jag vill inte bli idoliserad och jag ser inte andra som lever en annan typ av liv som misslyckade. Det viktiga är att göra det man vill och att vara nöjd med sitt liv, att man mår bra. Mår ni bra av att leva på ett visst sätt så är ju det jättebra. Jag mår bra av att leva enklare och ”utanför systemet”. Så enkelt är det.

    1. Hanapee skriver:

      Hej Rania!

      Är 100% med på vad du skriver och det finns absolut ett värde att ”stanna upp” och ifrågasätta en livsstil som skadar en själv och andra. Det jag syftar på i inlägget är problematiken med folk som hela tiden uppmanar andra att ”följa sitt hjärta” och ”säga nej till systemet”. Ja, säg det till en undersköterska med 3 ungar i Sundsvall liksom.

      Kram<3

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Senaste kommentarer

Håll dig uppdaterad!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg