Vissa saker blir i alla fall bättre

09:18 2016-08-11

Säger du Fångarna på fortet förknippar nog majoriteten av svenskar det med ett känt tävlingsprogram snarare än några inlåsta bovar på ett slott.

Tv-programmet har gått i 17 säsonger (!) sen år 1990 och jag har nog sett alla säsonger på 90-talet och tidiga 2000-talet. Det var ju trots allt ett familjeprogram, ett program som hela familjen samlades runt och… mös. Åt varma mackor och satte jordnötsringar på varje finger.

1996 var jag 8 år och i alldeles perfekt ålder för att förstå den här familjeunderhållningen. Fångarna på fortet var inne på sin femte säsong och hade över 2,5 miljoner tittare. Sverige älskade det.

Men så fick jag för en vecka sen en plötsligt påminnelse om vad programmet egentligen innehöll. En solig kille på en middag pratade om att ”det bästa” han såg som 12-åring var Fångarna på fortet pga ”den nakna tjejen”. Och ja, who can blame him.

Plötsligt minns också jag Den Nakna Kvinnan™ i mörka tunneln. Hon med kodord skrivet på avklädda kroppen (som deltagarna skulle hitta). Så jag tog upp det här i min podcast och med en gång började läsarmejlen rulla in med andra som minns och hade tips på var jag kunde hitta bilder på den här ”grenen” i programmet.

Observera att det här är inget ”feministiskt drev” mot Fångarna på fortet. Vore ju 100% märklig ”kamp” att driva när nakna-kvinnan-grenen togs bort från programmet så snart det blev 2000-tal.

Däremot är det intressant att se var vi (svenska folket, tjoho) befann oss någonstans för 20 år sedan och att saker och ting ibland faktiskt blir… bättre. Även i en sån mörk del av samhället som ”kommersiell familjeunderhållning”.

År 1996 var det nämligen helt okej för deltagaren och programledaren Martin Örnroth att lägga sina händer på Den Nakna Kvinnans™ bröst trots att hon tydligt protesterade. Deltagarna utanför asgarvar och efteråt blir det ryggdunk med Gunde där Martin konstaterar att ”man måste ju få känna lite”.

Och så skratt på det.

Det här är ju en jargong som uppenbarligen fortfarande finns kvar ute i samhället med tanke på de övergrepp som dagligen begås av män mot kvinnor och där man fortfarande inte förstår att det inte är okej. Kvinnokroppen är fortfarande allmängods.

Men det är inte längre såpass ”okejat” av samhället att vi får se det på bästa sändningstid i alla fall:
Skärmavbild 2016-08-11 kl. 08.46.47Skärmavbild 2016-08-11 kl. 08.47.23 Skärmavbild 2016-08-11 kl. 08.49.35Skärmavbild 2016-08-11 kl. 08.47.33Skärmavbild 2016-08-11 kl. 08.47.38

21 kommentarer | “Vissa saker blir i alla fall bättre”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. frida skriver:

    herre. gyd. hörde när ni pratade om det i podden, RÖS av det plötsliga äckelminnet. DET ÄR JU HELT SJUKT!!

  2. Sharko skriver:

    Fick vaga minnesbilder från er podd när ni tog upp detta! Sinnezsjukt. Vad fan var syftet. Och varför tar han på na? Han skulle ju hitta en kod? på den tiden då tjejer skrattade åt sådana tilltag eftersom det ju bara är en kul grej………..

  3. E skriver:

    Krääääks! Tack gode att dom slutade med det, varför var det ens med från början?

  4. Christian Kristianss skriver:

    Hej, kan inte minnas att det var något tafsande på kvinnan i fråga på det omöjliga fortet som väl är sönderskjutet för länge sedan.

    1. Isa skriver:

      Det var det. Exemplet finns ju filmform ovan?

    2. Hanna skriver:

      Va? Det är ju exakt det som händer i filmen ovan! Bara att titta på den.

  5. Per skriver:

    Äsckelgubbe! Samtidigt va det väl fint med en tid då kvinliga bröst inte var lika sexualiserade. För hur kan det annars försvaras att visas i ett familjeprogram och varannan tjej va topples på stranden?

    1. E skriver:

      Självklart var de lika sexualiserade då som nu. Varför måste man ha en naken kvinna på bästa sändningstid? För att det lockade tittare antagligen. Hade nakna människor överlag synts i rutan kanske det hade varit en annan sak, då hade det varit avsexualiserat. Nu är så inte fallet då det endast är kvinnokroppen som visas upp på tv, filmer, reklamer etc och har alltid varit på detta sätt.

  6. Madde skriver:

    Mmmm rolig kille… fräscht

  7. Anna skriver:

    https://www.youtube.com/watch?v=3TRBwKFfJv4

    Det här programmet är också helt otroligt…. att det ens gick igenom? Gubbäckel!

  8. Sandra skriver:

    Asså så himla sjukt att jag inte ens minns detta?! Att jag som barn tittade på programmet utan att lägga märke till det? Ryser av obehag!

  9. Barsine skriver:

    Åh nu minns jag när jag läste! Till och med den kommentaren minns jag. Rövhatt till karläckel som försvarar sig med att det är något skojjigt att ”känna lite”. WTF liksom?!

  10. Anna skriver:

    Hoppas Martin inte har barn! Tänk att barn satt och kollade på detta, budskapet är ju tydligt: killar får ta hur mycket de vill på kvinnors kroppar.

    1. Olivia skriver:

      Whaaat!?! Det där var de sjukaste!!

    2. Tindra Örnroth skriver:

      Ska meddela att han faktist har barn, jag är hans 15 åriga dotter, Tindra, som hittat denna tråden slumpmässigt efter pappa förklarat hur programledaren sa till honom ur sändning att leta under hennes bröst bara för att det skulle bli en tittarlockare. Såhär desperata är/var alltså kanaler för tittarsiffror. Sjukt äckligt att folk tror han är någon sorts pervers gubbe som gjorde det med flit, och även han tycker det är oerhört tråkigt att bli sammankopplad med så mkt manipulation i tv rutorna, Tro inte det media säger. I många fall finns det en riktig förklaring till sånt här.

  11. Lo skriver:

    När får man se detta i videoklippet? Orkar inte kolla på hela! Tacksam för svar

    1. Hanapee skriver:

      01:01 in

  12. Pernilla skriver:

    Men, är det någon som minns ”Tutti frutti” ?
    Det var mitt favoritprogram när jag var liten och i garderoben, p.g.a tuttar. Det var också familjeunderhållning. Jag tror att det lanserades samtidigt som TV3.
    När jag söker nu hittar jag bara tyska klipp men jag är rätt säker på att det sändes i en svensk version.

    Det var alltså en show där man skulle hitta siffror eller nåt i den stilen och fick välja vilken av fruktflickorna som skulle blotta sina bröst i jakten på rätt siffra/symbol. Mycket smakfullt alltihopa.

    Googlar samtidigt och HIttade nu detta, men de svenska klippen verkar vara borttrollade:
    ”Tutti frutti”
    1993 fick vi bekanta oss med fröken banan och fröken kiwi. Det var året då Bruno Wintzell och Dominika Peczynski introducerade programmet ”Tutti frutti” i TV3 för oss. Det innehöll gissningstävlingar med lätt erotiska inslag och programmet fick motta hård kritik för att många tyckte att de objektifierade kvinnor. Efter ”Tutti frutti” började TV3 att kallas för tutt-tv.

  13. Linda skriver:

    Fyfan äckliga gubbjävel!! Och detta var ett familjeprogram?? Snacka om noll ansvar, hålla på visa att det skulle vara okej att ta på tjejer hur som helst. Jävla idioter, haha seriöst blir så jävla upprörd.

  14. Vresigvik skriver:

    Haha, går ni i taket för det kommer ni att bli ihjältriggade av den här mannen: https://www.youtube.com/watch?v=5qyYxgPGP8M

    (Varning – det är Sveriges farligaste man: Cornelis!)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Senaste kommentarer

Håll dig uppdaterad!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg