Skuggan segrade

09:30 2016-11-09

svar

Så segrar skuggan. Skuggan i oss som tvivlar på om en kvinna verkligen kan leda en stormakt, skuggan som hajar till när skäggiga män bär ryggsäck på tuben och en skugga som tilltalas enormt av att ”någon vågar säga sanningen!”. Men att skuggan finns i oss gör den inte sann eller värd att ta på allvar, istället behövs den ständigt tittas på med mikroskop och dissekeras, annars blir vi inget mer än rädda ociviliserade varelser som agerar på fördomsbaserade känslor och tankar istället för intelligens, förnuft och mänsklig värme.

Har varit vaken sen 04 och försökt hitta sätt att fly den här omvärldsångesten och lugna mig själv men det har ärligt gått sådär. Över 60 miljoner människor röstar hellre på en rasistisk våldtäktsman istället för en kvinna. Statistiken visar på att det är framförallt vita män och kvinnor. Det är som att drygt 6,5 st hela Sverige skulle ha bestämt sig för något som ligger så långt ifrån det som är min syn på förnuft, intelligens och värme. I mina mörkaste stunder låg jag inatt och funderade på om det kanske var jag och de kloka jag vet som faktiskt har…fel? Tankarna snurrade vidare och jag får fatt i det där med skuggorna i oss och hur tilltalande det är att rida iväg på dem.

Och så tänker jag att en förlust till skuggan i ett land under en period per automatik inte får vara en undergång för förnuftet och värmen. Stora delar av världen står nu och gapar i chock, men kan det kanske också bli till en möjlighet för förändring och ett agerande? Hur vet jag fan i mig inte, men allt jag känner är att jag inte FÅR stoppa huvudet i sanden, isolera mig i tv-serier eller förlita mig på att någon annan ska fixa det här.

9 kommentarer | “Skuggan segrade”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. Det är inte över än skriver:

    USA har haft sin första svarta president, nästan sin första kvinnliga. I många delar av världen ökar medvetenheten om vilka som tilldelas makt i våra samhällen, och vilka som förtrycks. Kanske är det här skuggans sista, desperata grepp att försöka hålla kvar den lilla makt den har kvar. Sista kampen för att världen inte ska förändras så mycket. Efter dessa fyra år kanske skuggan förvisas tillbaka till sin grotta, för svag för att komma ut igen på länge. Så hoppas jag. Jag hoppas även att livet för icke-vita, funktionsvarierade, minoriteter, hemlösa, kvinnor, invandrare m.fl. inte blir odrägligt.

    Det som måste ske nu är en fortsatt kamp för dessa grupper och för ett öppet samhälle. Okej – Trump blev president. Men USA är en demokrati och makten ligger i folkets händer. Ett organiserat folk kan åstadkomma vad som helst.

    1. Linnea skriver:

      Tack ”Det är inte över än”, något av det bästa jag läst det senaste dagarna!

  2. MK skriver:

    Finns inga ord som kan beskriva rädslan inför vad det här kan innebära känner jag. Fy fan.

  3. Emelie skriver:

    Att Hillary är kvinna, är långt ifrån den enda anledningen till att folk inte har velat rösta på henne. Många upplever henne som en korrupt lögnare. Det är anmärkningsvärt att så lite av det som Hillary har blivit kritiserad för har tagits upp i svensk media.

    1. Lukas skriver:

      Fast Trump är ju likaväl en korrupt lögnare men där gick det minsann ändå vägen.

    2. Josephine skriver:

      Hade Hillary varit man tror jag hon/han inte haft några problem med att vinna. Att hon avfärdas som korrupt lögnare tror jag ärligt talat bara är misogyni. Män har alltid kommit undan med lögner och korruption.

    3. jenny skriver:

      Clinton för en krigshetsande politik och vänder kappan efter vinden. Hon har röstat för bland annat krig & invasioner i Irak, Afghanistan och bombningarna av Gaza. Som utrikesminister drev hon igenom Libyen-kriget. Om hon hade vunnit och drivit igenom en ”no-fly zone” över Syrien och hade det kunnat trigga igång ett krig mot Ryssland.
      Jag tycker verkligen inte om Trumps politik heller och detta val kändes som ett val mellan pest eller kolera.

      Läs gärna en text skriven av Åsa Linderborg som förklarar bl.a. Clintons impopularitet: http://www.aftonbladet.se/kultur/article23238245.ab

  4. Josephine skriver:

    Känns så sjukt tugnt. Men tycker Ametist Azordegan ändå skrev hoppfullt om det här på instagram, att det vi ser nu är den vita mannens sista vrål. Framtiden ser ljus ut!

  5. Anna skriver:

    Chockad förstår jag inte hur man kan vara? Då har man inte följt nyhetsrapporteringen. Men jag är besviken och ledsen över att hillary inte blev vald till president.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Senaste kommentarer

Håll dig uppdaterad!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Mest läst på NG