”Hur är man en bra praktikant?”

13:04 2017-08-31

Fått denna fråga flera gånger och denna gång av Elinor, så tänkte försöka ge ett vettigt svar på den, även om jag förstås inte är facit …jo, nej…jo, nej, jo.

Det här med praktikanter är ju rätt omdiskuterat, inom medievärlden (och kanske andra världar jag ej har koll på) används praktikanter som gratis arbetskraft som man bah skövlar igenom en efter en. På SVT där jag jobbar finns policyn att man inte får använda praktikanter för att ”fylla ut en tjänst” samt att varje praktikant måste ha en RELEVANT utbildning för praktikplatsen – och det är ju vettigt.

Samtidigt; trots att det är lätt att bli ”utnyttjad” så får man fan komma ihåg hur värt erfarenheter och bra referenser är på cv:t. Jag började som praktikant 2010 på Titan och har kunnat använt den referensen flera gånger. Man tillåter sig vara en del av ett rätt pissigt system och så har man iofs rätt kul (och slitigt) på köpet.

SÅ VAR DET AVKLARAT. Nu till frågan ”hur ska man tänka inför sin praktik?”, jo det är rätt enkelt:

Va en normal person. 8-))))

Dvs. känn ingen press på att du måste ”va rolig” eller ”ta plats”, det är helt okej att vara lite blyg och osäker till en början. Fokusera istället på att vara på jobbet i god tid, aldrig ”sucka” åt uppgifter, göra uppgifter så grundligt du kan, fråga om du inte förstår, hugg i där det behövs, t.ex: ni ska packa ur en bil, hjälp till med att bära – stå inte och stirra.

Är man snäll, trevlig och engagerad på arbetsplatser så brukar det mesta gå bra.

STORT LYCKA TILL!

 

PS. Här är fler tips från när jag skrev om detta sist

7 kommentarer | “”Hur är man en bra praktikant?””

Skriv kommentar
Tillbaka upp
    1. Hanapee skriver:

      Hahaha visste att jag skrivit om detta förr!!! Men fick ju frågan igen

      1. Malin skriver:

        Visste det enbart för att jag googlade detta igår och tyckte det var bra grejer, försöker ej ”sätta dit” dig (om det kunde tolkas som det).

  1. rebecka skriver:

    Jag håller med dig. Är man positiv, lugn och trygg i sig själv brukar det smitta av sig till kollegorna (nu har jag inte varit praktikant, men tänker att det är samma sak som att vara nyanställd). Jag brukar också lägga krut på att lära mig namnen på mina kollegor så fort jag kan, det känns trevligare att säga ”hej Hanna!” än att bara säga ”hej” tycker jag haha. Men det kanske är en smaksak…

    1. Peps skriver:

      Åh herregud. Blir nervös när folk säger hela mitt namn så. Jag föredrar enbart HEJ.

      1. rebecka skriver:

        Haha ja jag har hört någon säga det någon gång. Som sagt, en smaksak :)

  2. mie skriver:

    hej hanna!! har en fråga! har du någon gång funderat på att jobba med något annat än ”media” och i så fall vad? du har ju både pluggat inom ämnet + jobbat med flera olika grejer inom media så kanske har känts som en naturlig grej från början? men har du någon gång funderat på något annat och i så fall vad? puss

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Senaste kommentarer

Håll dig uppdaterad!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla