Finalen på Friends

10:49 2017-12-04

Hela dagen gick ut på att se ut så här. Vi var många som mådde dåligt men skulle säga att jag och Arantxa var absolut mest nervösa. Herregud vad uselt vi mådde under dagen, jag hade skenande dödsångest men höll den i schack och försökte djupandas och bara fungera som vanlig person.

Under lunchen på Friends satt jag lite med OS-hopparen Lisen Bratt Fredricsson, möjligen okänd för den rid-ointresserade men för mina ridkompisar som Linso (den enda) är Lisen en stor idol. Skickade den här bilden till Linso som bah: ”OMG!!!! DÖÖÖÖÖR!!!! HON VAR LIKSOM RÖSTEN I MITT RIDSPEL SOM LITEN!!!!”

Hahaha skrattade så jävla mycket åt det smset. Älskar Linso och hon har varit så stöttande mot mig under hela den här ridresan.

Lisen var förresten cool och peppande.

Råkade flertalet gånger hamna i närheten av Lisens man (även kallad europamästaren Peder Fredricsson). Riktigt psykobeteende att ta en bild på det här sättet, men han kändes så mäktig? Som ett… lejon? Roaarrrrrr?

Här var klockan 16:00 och det var två timmar kvar till själva finalridningen. Jag hade precis ridit på Spex och hoppat små hinder på en snäv paddock och det hade känts bra. Spex kändes trygg och då blev jag trygg, även om den överhängande känslan var P A N I K. Men lite visste jag då om vad som komma skulle.

Precis innan Happys ridning. Har ingen bild på min reaktion när Happy och Spex red men det finns att se på finalavsnittet av Stjärnhoppningen. Luften gick helt ur mig. Han vägrade framför hinder, var jättespänd och stressad. Tyckte otroligt synd om Happy som är grym, modig och var supertaggad men tyckte också synd om Spex. Det blev helt enkelt inte bra.

Jag stod på sidan och såg allt det här medveten om att jag snart skulle upp på Spex. Jag tappade verkligen allt där och då i några minuter. Sa att ”jag kan inte sätta mig på den hästen, det kommer inte gå” osv. Lisen och Peter som var domare försökte peppa mig men till slut insåg både jag och hela teamet att det inte skulle fungera med Spex, han var alldeles för spänd.

Så i några stressiga sekunder jag fick låna en liten ponny som hette Mirakel som jag knappt hälsat på än mindre ridit på. Efter lite tårar, ångest och djupandning på sidan av så kände jag att fan, nu hoppar jag bara upp på hästen och kör. Och från typ ingenstans fick jag världens jävlaranamma i kroppen och sån otrolig PEPP. Är nästan lite black out -känsla men kände att jag verkligen VILLE ut på banan och köra.

Här är precis innan när vi ska köra och jag tog ett djupt andetag, fattade galopp och tänkte ”nuuuuu jäääävlarrrrr lilla Mirakel!!!!”.  Hahaha looool :’)

OCH JÄVLAR VAD KUL DET VAR!!!!!!!!!!!! Kom lite fel på hinder 4 så fick göra liten volt (och därmed 4 fel) men kändes som att det spelade NOLL roll när jag hade klarat hela banan på en helt ny häst och dessutom gjort det i stundvis snabb galopp. Inte det snyggaste jag ridit eller det högsta jag hoppat (har ju ändå hoppat 70) men ändå det absolut modigaste jag gjort i livet.

Efteråt intervjuade Rickard mig och jag kunde omöjligt hålla tårarna inne. Var en sjuk urladdning av all ångest innan, kände mig så stolt över mig och lilla Mirakel.

Den här sista bilden får sammanfatta min resa med ridningen. Jag utmanade mig på ett sätt jag inte tidigare gjort, jag fann ett nytt intresse och fick empati för djur på köpet. Jag förstod i alla fall liiite vad det innebär att hålla på med en sport och fick enorm respekt för alla hästtjejer där ute. Men framförallt fick jag nya insikter om mitt eget psyke – för att kunna vara riktigt modig måste man utmana stor rädsla.

Och att jag inte är någon liten lort.

Jag kan sända live-tv och snacka inför massa människor utan att ens få fjärilar i magen men för mig har sport, fysisk ansträngning och framförallt göra något jag inte är ”bra” på varit en sån jävla svag punkt. Jag har alltid varit rädd för djur och alltid slutat eller gett upp när jag inte känt mig duktig på något. När jag tänker efter har jag nog aldrig riktigt kämpat för något på ett sånt här tydligt sätt?

Det sista som hände på Friends var att jag efter ridningen mötte upp mina föräldrar, mina vänner och Anton som alla var där och tittat. Tappade det helt när jag såg dem och när Anton sa att han var stolt över mig. Grät som ett litet barn i hans famn och blev så rörd över att de alla hade varit där och stöttat något som är en väldigt LITEN sak för mänskligheten men den absolut största för mig.

Tack för att ni hängt med på resan, det har varit svinkul att dela det här med er. Nu ska jag vila från hästar i några veckor men tänkte sedan börja i ridgrupp här i Stockholm. Hojta gärna om ni vet någon bra!

 

Gnägg’ gnägg’

54 kommentarer | “Finalen på Friends”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. Sofia skriver:

    Så SJUKT imponerad av dig och SÅ roligt att följa dig på hästresan! Blir tårögd av att läsa detta <3 Mycket tack vare detta och dig har jag tagit tag i mitt ridintresse igen (har inte ridit ordentligt på typ 15 år) och på fredag är mitt mål att trava själv! Hanna, du är bäst (för det sa en häst hehehe)!

  2. HannaY skriver:

    Alltså nu började jag GRÅTA. På jobbet. Störigt uttryck men jävlar vad INSPIRERANDE. Sjukt imponerad!

  3. linda skriver:

    Haha jag började också gråta nu! *torkar tårarna* Bra kämpat!

  4. Julia skriver:

    Blev också orimligt rörd av att läsa detta. :’) Så imponerad av din resa och hur du utmanat dig själv! Har inget större hästintresse egentligen men tycker det varit väldigt kul att läsa dina inlägg om ridningen. Hoppas du fortsätter!

  5. N skriver:

    Heja!!! Så jävla bra!! Blev så rörd av denna text och lipade. Så bra!!

  6. Mathilda skriver:

    Haha herregud, jag GRÄT när jag läste detta. Så otroligt glad för din skull att du fixade det!! PS, fick även rysning när du skrev att hästen heter Mirakel. Vad är oddsen?? HEJA DIG

  7. Amanda skriver:

    Började storgråta när jag läste detta!
    Brukar sällan kommentera men måste bara skriva att jag är så otroligt imponerad av dig och du är så jävla duktig! Heja Hanna!

  8. Klara Rydström skriver:

    RYSER i hela kroppen! Wow. Så imponerande! Grattis!

  9. Anna skriver:

    Sluuuuta vad jag lipar nu. Hanapee alltså. Detta är så mäktigt!

  10. D skriver:

    Istämmer med ca alla tidigare kommentarer: GRÅTER OCKSÅ. Så modig och duktigt!!!!!

  11. Annie skriver:

    BÖRJAR FAN OCKSÅ GRÅTA FÖR DU ÄR SÅ SATANS JÄVLA BADASS!!! <3

  12. felicia skriver:

    Gråter också :’)). Du är grym! Otroligt, att detta kan få en blödig ändå, du är verkligen ingen lort!

  13. Sara skriver:

    Såg på programmet imorse o jag började gråta när du red din runda o när du var så glad efteråt! Jag har följt din hästresa här i bloggen o på tv med största intresse, som hästmänniska finns det ju inget roligare än att se andra människor upptäcka ”grejen”, speciellt med tanke på att man ofta får försvara sin hobby inför förståsigpåare som anser att hästen gör jobbet osv… Kul att du vill fortsätta rida, ser fram emot att få läsa mer om hästar på din redan utmärkta blogg. Kramiz!

  14. Elin skriver:

    Graaaattiiiiiis!!! Du är SÅ grym! Så imponerad av dig och tycker det är så kul att du så öppet berättat om din resa i det här, det har varit riktigt roligt att följa med i! Var stolt över dig själv och njut av den där ”jag kan göra allt!”-känslan :D

  15. Sofia skriver:

    Så jävla bra kämpat, jag blir också tårögd!

  16. M skriver:

    Sitter här på jobbet och gråter när jag läser det här hahahaha! Grattis! Snyggt jobbat!

  17. Isabelle skriver:

    Så jäkla cool du är! Kan man vara stolt över någon man aldrig träffat? 😄

  18. Frida skriver:

    Ryser! Så sjukt bra gjort av dig och så inspirerande <3

  19. linnea skriver:

    Igen, så himla bra jobbat! Av alla som var med i stjärnhoppningen men framförallt av dig! Och är så impad av att Happy hoppade upp igen, starkt jobbat. Fattar verkligen paniken av att stå och titta på happys ritt och veta att det snart är ens tur. Hoppas du hittar något bra ställe att rida på när du känner dig redo 😊

  20. Elisabet skriver:

    Jag blir också rörd och får tårar i ögonen när jag läser om hur bra det gick! Vad härligt att du tillslut fick den där energin inför ridningen! Hoppas att du fortsätter med riding och att vi får läsa mer om det. Jag kan rekommendera Ågesta ridskola utanför Farsta. Där gick jag i typ 10 år innan jag flyttade från Stockholm.

  21. Linda skriver:

    <33333 Så grymt bra!!!

  22. Matilda skriver:

    Fyfaaaaan va du är grym!!! Är så galet imponerad av din resa!! Och vill tipsa om Ågesta Ridskola som ligger ute i Farsta, där har jag ridit och de har så bra lärare och hästar och är bra på att anpassa svårighetsgrad osv! Dessutom är stallet nybyggt sen några år tillbaka så det är verkligen jättefint!

    1. Rebecca skriver:

      Har också ridit på Ågesta i flera år dock innan ombyggnad, och det är ju grymt att det ligger ute på landet ändå med riktiga stora hagar och fälttävlansbana. Rekommenderar också!

  23. Cornelia skriver:

    HURRA!!! Har älskat att följa dig och ditt hästliv! Jag och min kille kollade finalen på tv och höll tummarna för dig fram tills du gick i mål, FANTASTISKT BRA GJORT HANNA!!!

  24. Ida skriver:

    Började också gråta av din text! Fasen vilken resa du har gjort!

  25. Linn skriver:

    Alltså!!! <3<3<3 fan va du är bra!!

  26. Lovisa skriver:

    Griiinar Hanna, så fint så bra!!

  27. H skriver:

    Alltså GRATTIS HANNA du är bäst! Jäklar vad du är stark och cool, att våga gå förbi sina rädslor och bara KÖRA sådär är så jävla strongt! Jag grinade och kippade efter andan när jag kollade på klippet. Fan NJUT NU ordentligt bästa master!

  28. Therese skriver:

    SJUKT BRA JOBBAT!! Det har varit helt fantastiskt att följa din berg-och-dalbana inför det här, så enormt bra gjort att ta sig igenom all denna ångest och ba köra! TACK för att du delat alla alla känslor och kriser och segrar <3

  29. Nile skriver:

    Haha, jag fick också en tår i ögat här! Sjukt bra jobbat! Väldigt modigt av dig att inte låta ångest/oro/rädsla styra utan hitta den där jävlar anamma och i och med det lära sig något nytt. Att man klarar det. Att man kan. Att man bestämmer själv. Jag är helt säker på att din resa inspirerat någon annan att också utmana sig själv och upptäcka nya saker, stort som litet. Så grattis igen, njut av detta! Du grejade det!

  30. Linnéa skriver:

    Blir sååå rörd av detta! Alltså åhh😭😭😭 Du är grym!!!

  31. Julia skriver:

    Började seriöst grina när jag läste detta pga känner så väl igen de här känslorna! Att övervinna rädslor! Du är så sjukt modig!

  32. Julia skriver:

    Heja! Såg så mkt fram emot lunchpausen från pluggandet idag då jag skulle titta på Stjärnhoppningen. Så kul att se och du var så duktig! Fick både en och två tårar i ögat när du klarade sista hindret. Så bra gjort!!

  33. Cornelia skriver:

    Alltså WOW!! Du är så grym! Ska bli kul att se finalavsnittet :) Känns så kul när andra upptäcker det man själv utövat och älskat så länge. Kul att du ska fortsätta!! Har också hört mycket bra om Ågesta ridskola, vet inte om det är nära dig men kan ju vara värt att kolla upp :)

  34. Bella skriver:

    Alltså bölet(bölandet?) från mig nu. Jag vill också känna så där nångång men jag är fan rädd för allt. Får leva genom dig helt enkelt 🤷🏼‍♀️. Du är tuffast i världen!

  35. Reb skriver:

    torkar tårarna efter detta inspirerande och rörande inlägg! fan va du är bra!!!

    btw så ääälskar jag också pickypersson på insta, såsåsåså braaa!
    <3<3<3<3

  36. Emilia skriver:

    Får tårar i ögonen när jag läser! Så kul att få ha följt med din resa!!

  37. ida skriver:

    Lipar y m n i g t! Fan vad det är häftigt med mod ändå!!

  38. Hedvig skriver:

    SÅ IMPAD AV DIG!!!! Rös när du red, ridning är bäst, och så glad för din skull som var så himla modig och vågade!!

  39. Johanna skriver:

    Så otrolig modigt och bra kämpat!!

  40. Marie skriver:

    Din glädje när du red banan smittar av sig. Är jätteglad för din skull! Vad modig du är!

  41. Sanna skriver:

    Wow!!! Har varit så kul att följa dig och din ridning och gråter nu när jag läser din text! Så rörande och inspirerande att du bara körde och vågade fastän du var rädd. Är så imponerad av dig!!!

  42. Hannah skriver:

    Kommer du att träffa spex igen?

    1. Hanapee skriver:

      Det hoppas(hehe) jag!

  43. hEmma skriver:

    Grät nyss när jag såg sista avsnittet, log genom hela din runda, för att sedan brista ut i tårar när du blev intervjuad.
    Grät även till ditt inlägg. Du är så himla duktig!!

  44. Sofia skriver:

    Hanna jag började nästan gråta när Rickard intervjuade dig och du började gråta :'(((( Fan vad duktig du varit!! Är en stolt undersåte <33333

  45. Matilda skriver:

    Fantastiskt!!!! sitter höär och torkar tårarna också! Lyssnar på podden nu och kommer nog snart börja grina igen<3

  46. Joanna skriver:

    Så jävla bra jobbat Hanna!!!!! Vilken inspiration och förebild du är!!!!

  47. Joanna skriver:

    ps. som en del andra skrivit här så fällde jag också en och annan tår när jag läste inlägget. speciellt att din familj och Anton var på plats som stöd. Så fint

  48. Karin skriver:

    alltså grät så mycket till det här?? Så imponerad av dig!!!

  49. ebba skriver:

    HANNA SÅ fint att se dej i söndags!!!! rider själv på Ågesta i Farsta och rekommenderar verkligen!! Flera så bra lärare och inte någon ”hård” stämning!!

  50. Emma skriver:

    Blev så himla rörd av detta! Och Så Jäkla Modigt!

  51. Alice skriver:

    haha grääät när jag läste det här! WELL DONE, va stolt över dig själv!

  52. Frida skriver:

    Började böla som ett litet barn när jag läste det här! Så himla bra gjort och modigt av dig!!!!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Senaste kommentarer

Håll dig uppdaterad!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg