Oui oui vi är i Champagne!

10:16 2019-06-18

Efter ett utbrott (från undertecknad) vid frukosten kom vi iväg i bilen från Reims mot den lilla orten Ay bredvid lilla staden Épernay i Champagne.

Vad utbrottet handlade om? Ja, tänk er att ni är jättejättehungriga halv nio på morgonen och har försökt googlat fram ett normalt jävla frukostställe i en halvtimma, hittat ett någorlunda, tar med er partner dit, ser vid första anblick att det ser riktigt uselt ut men tänker att ”det är bara att försöka va positiv”, går fram till mannen som uppenbarligen jobbar på caféet och frågar ”a table for two please, do we order by the table or in the bar? Or how does it work? :)”

Och den dryga franska mannen HÄRMAR er när ni frågar? ”Do you do we do do do do yooouu” med en dryg blick och utan minsta leende på sina läppar.

Förlåt? Vad är det för FEL PÅ DIG DIN DRYGA ARROGANTA STÖRIGA FRANSKUKMAN? Om jag efter två sekunder reste mig och gick från bordet vi blev placerade vid? Japp! Om jag blev djupt kränkt? Jajjebus!

:-)

Men eftersom mina känslor är HEMSKT explosiva och aldrig långvariga mådde jag alltså kanon när vi rullade in på champagneprovningen i Ay. Herregud vad vackert det är här. Så fin rundtur på det här stället också, väldigt grundligt om hur champagne framställs för nybörjare som oss.

Vinrankor, blå himmel och 28 grader i skuggan.

Nere i valvet på vingården var det betydligt kallare. Mellan 8 och 12 grader ungefär. Här fick vi lära oss om själva framställningen av champagnen, flaskstorlekar och historien bakom distriktet Champagne.

Om vi var yngst på rundturen? Det kan hända. Eller ja, förutom tonårstjejen från Japan som var där med sina föräldrar.

Vid fyra på eftermiddagen checkade vi in på vårt boende i två nätter. Ett helt OTROLIGT B&B i lilla byn Pierry. Stället heter Cour 1865 (nej har givetvis inte blivit sponsrad med detta TYVÄRR) och drivs av en artig fransk kvinna med en otrolig känsla för stil.

Vi bor i ett litet hus på gården som är två våningar och helt nyrenoverat och väldigt mysigt.

Badrummet!!! Tillåt oss vara en klyscha när jag berättar att det första vi gjorde var att ta ett skumbad med champagne och jordgubbar.

Sen lånade vi ställets cyklar och cyklade in till Epernay och åt på en jättemysig väldigt klassisk fransk restaurang. Vi drack champagne till maten och jag blev rätt full.

Sen cyklade vi hem i ljumma natten bland vingårdarna och för att riktigt konstatera vad som faktiskt hände där och då sa jag högt att ”här cyklar jag mellan vingårdarna i Champagne med killen jag är kär i”. Hoppas faktiskt att jag minns den stunden på dödsbädden.

Nu på morgonen vaknade jag som vanligt först (alltid på semestern, aldrig på vardagen) och så gick vi in i stora huset på gården och fick en ordentlig och fantastisk frukost serverad. Huset var så jääääävla fint – som hämtat ur en inredningstidning (den bra sortens) men jag vågade inte fota in mot köket för det är ju trots allt någons hem och man vill ju inte va ohövlig.

Kanske i morrn! Vill jag det alltså.

Nu ska vi på ny champagneprovning!

Puss puss

18 kommentarer | “Oui oui vi är i Champagne!”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. J skriver:

  Livin the dreeeeam

 2. r skriver:

  hjälp. hade nog börjat gråta av den där fransmannen som härmade.

 3. Ella skriver:

  Fick nästan lite rysning av välbehag över hur trevligt det där lät

 4. Sara skriver:

  Andrahandsnjuter av detta!! Likt Ella ovan ryser även jag av välbehag

 5. H skriver:

  Gråter nästan av detta! Hade vår honeymoon i Prosecco och gjorde exakt allt som ni gör nu. Drömmmmm

  Hoppas er semester fortsätter lika fint som den verkar börjat!

 6. Josefin skriver:

  Enligt min erfarenhet hatar fransmän alla som pratar andra språk och speciellt engelska. Liknande hände mig många många gånger när jag bodde och jobbade i Frankrike. En gång kom en man fram till min och en brittiska kollegas bord i personalmatsalen och SKÄLLDE UT oss efter noter för att I FRANKRIKE PRATAR MAN FRANSKA. Vi båda kunde franska men det kändes onaturligt att prata det med varandra. Vi hade alltså en låg privat konversation och satt vid ett helt eget bord. Och har tusen liknande historier.

 7. Lilla jag skriver:

  ”Här cyklar jag mellan vingårdar i champagne med killen jag är kär i” åååh fick typ en käftsmäll av känslor, ögonen tårades, så fint.Tänkte direkt att det där vill jag också göra 😭

  Ja, kan va pms också

  1. Anna skriver:

   Haha 😀

 8. Isa skriver:

  Har också varit i Frankrike mycket och det är ju allmänt känt att de blir irriterade när man tilltalar dem på engelska direkt, speciellt utan artighetsfraser. Det främsta jag lärt mig ang fransmän är att om man spelar med på deras manér så är det inte särskilt otrevliga alls i regel. Är ju även djupt rotat i deras kultur att håna och döma, mina franska vänner håller hela konversationer som bara kretsar kring det och spelar en med är det ändå rätt roligt haha, en får lägga kränktheten åt sidan likss

 9. M skriver:

  Rös av välbehag när jag läste att du stormade därifrån efter 2 sek! Underbart och enda rimliga reaktionen på sånt vidrigt gubbetende!
  Och det där med vingårdarna lät ej fel heller såklart. Wow. Tack för bästa bloggis i svedala

 10. Olga skriver:

  Åååh gud så fint! Planerar min killes 30år dag och funderar starkt på att ge bort 3 dagar i champagne området i september. Så sluta snälla inte att ge massa tips!
  Kram

 11. Erica skriver:

  Hej master!

  Detta är inte relaterat till inlägget, men jag har för tillfället en livskris och tänker att du sitter på alla svar. Jag har en utbildning i ett område jag inte vill jobba inom, och mitt nuvarande jobb är inget att bygga en karriär på. Jag fyller 29 i år och är extremt sugen på att läsa kurser på Komvux eller liknande och bli webbutvecklare, programmerare eller dylikt. Jag känner mig något för gammal (men vad är 29 för ålder egentligen??) och vad har jag för alternativ? Men är det dumt att gå två år på yrkeshögskola istället för 3-5 år på universitetet? Kommer någon arbetsgivare vilja ha mig?

  SOS!

  //en som snart ligger hoprullad på golvet utan att kunna ta sig upp

  1. Agnes skriver:

   Hej. Jag pluggade webbutveckling (frontend) på YH när jag va 25-27 år. Jag va absolut inte äldst i klassen! Vi hade flera över 30 och en va tillome över 40. Det är inte för sent att plugga. Jag kan säga att det finns mååånga arbetsgivare som kommer vilja anställa dig. Jag själv blir kontaktad av rekryterare väldigt ofta och alla i branschen ser positivt på YH (har iaf aldrig hört nåt annat efter att ha jobbat med detta i 3 år). Det är brist på utvecklare och som tjej är man typ extra eftertraktad. Lycka till!

   1. C skriver:

    Hej!
    Är lite på liknande plats, kommer bli uppsagd från mitt jobb och vill hitta ny bana efter det (vill heller inte jobba vidare inom det jag har utbildning inom). Är över 30 med snart två små barn, men tänker ändå – klart det inte är för sent att plugga något nytt! Nej bättre att hitta något man trivs med :)
    Har också funderat på YH och kanske programmering så kul att höra Agnes att det ses positivt på det!

    1. Erica skriver:

     Vilket stöd jag känner från er båda! Hoppas du hittar det som passar dig med C!

   2. Erica skriver:

    Tack snälla för svaret! Vilken pepp jag känner nu! Vilken skola läste du vid? Och blev du ”diplomerad” på slutet?

    1. Erica skriver:

     Oklart varför jag gjorde citationstecken där.

 12. Anna skriver:

  Usch hade börjat störtgrina av den där gubben!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp