Havande kvinna loggar in – EP07 ”Tuuung rumpa”

09:48 2020-06-28

28 kommentarer | “Havande kvinna loggar in – EP07 ”Tuuung rumpa””

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. Anna skriver:

  Myyyyysigt avsnitt! Och halloj proffs på pannkisar ju

 2. Elsa skriver:

  Linus, vilken stroppig typ.

  1. Hanna skriver:

   Skulle säga: när man tänker på hur en bartender är, då kan man tänka på Linus

   1. Elsa skriver:

    Ja, kanske. Har så liten erfarenhet av bartenders, är ute så lite.

  2. Ello skriver:

   Mäh onödig taskig kommentar. Tycker det inte va något fel på karln! Han tog sitt uppdrag på allvar och gjorde lite najsiga drinkar.

   1. Hanapee skriver:

    Han va KANON!

 3. A skriver:

  Hahaha bartenderns dialekt. Wow. Har inte bott eller vistats i Stockholm särskilt mycket men det är exakt sådär jag tänker mig stockholmska <333

  1. Elsa skriver:

   Vet inte riktigt varför du gör hjärtan men den där stockholmskan får mig att vilja lämna Stockholm på stuberten! Har bott här i över 10 år och varje gång jag hör någon prata så vill jag krypa ur mitt skinn. Det låter så konstlat, dessutom. Sedan verkar han också sådär stockholmskt osäker. Tyvärr delar han den stockholmskan med många, ofta yngre. Det finns ju dock fler typer av stockholmska och den/de som faktiskt är fina, pratas ofta men inte alltid av äldre. Så värt att understryka, all stockholmska låter inte likadan! Tack och lov.

   1. Ello skriver:

    Men alltså va? Herregud vi alla människor pratar lite olika beroende på var vi kommer från, behöver inte betyda att man är osäker eller nåt annat för den delen? Tycker det är så taskigt när folk kommenterar andras dialekter sådär, är ganska svårt göra något åt. Ska jag tvätta bort min norrländska bara för det finns folk som tycker det låter trögt eller hårt t ex? Aldrig i livet.

 4. k skriver:

  Hej!
  Måste kommentera ditt påstående om att mödravården är basic. Svensk mödrahälsovård är en av världens mest välfungerande och dessutom är den helt avgiftsfri för alla gravida vilket gör att en mycket stor andel av gravida kvinnor, även från socioekonomiskt svaga grupper faktiskt får ta del av den. Besöken hos barnmorskan kan säkert upplevas som basic men med hjälp av så enkla kontroller som blodtryck, urinprov, blodsocker och mätning av SF-måttet kan barnmorskan upptäcka en stor del av alla som drabbas av graviditetskomplikationer som preeklampsi, graviditetsdiabetes eller där bebisens tillväxt är avvikande. Detta är en av anledningarna till att Sverige har en av världens lägsta mödradödligheter. Två ultraljud under graviditeten är tillräckligt för att konstatera att fostret mår väl i den absoluta majoriteten av alla friska graviditeter. Vid vissa riskgraviditeter eller om det uppstår någon graviditetskomplikation får kvinnan göra fler, och mer avancerade ultraljudsundersökningar. Dessa kan göras så ofta som flera gånger i veckan eller till och med dagligen om det skulle behövas.
  Kort sagt är svensk mödrahälsovård fantastisk och det som jag är mest stolt över av hela den svenska sjukvården!
  Mvh K, bloggläsare och förlossningsläkare

  1. Hanapee skriver:

   Inte meningen att kränka någon. Litar jättemycket på MVC, tycker mer det är väldigt godtyckligt med ett måttband, spontant tänker man att det ska krävas nån mer avancerad CSI-utrustning

   1. Linnea skriver:

    Jag förstår precis vad du menar. Men min största chock var ändå på förlossningen när barnmorskan enbart kände med fingrarna hur många cm öppen jag var. What? Ska ni inte koppla på nån elektrisk utrustning som blinkar, låter och kräver en IT-tekniker för att slå igång.
    Enbart med en människohand avgöra vad som ska bli nästa steg, stanna kvar/åka hem, få bedövning osv..
    Visar ännu en gång vilka otroliga supermänniskor barnmorskorna är!

    1. Hanapee skriver:

     Hahahaha it-tekniker

    2. blåmesen skriver:

     The machine that goes bing :) Om någon annan är Monty Python-fan.

 5. C skriver:

  Förstår vad du menar K och håller delvis med, MEN svensk mödra- och förlossningsvård är rätt dålig i vissa avseenden (dvs sämre än i många andra länder) och det är farligt att hela tiden tro/upprepa att Sverige är mkt bättre än andra länder. Vi har ju märkt hur det har gått med Sverige är bäst-skrytet under coronahaveriet. Folk fortsatte att upprepa hur bra svensk intensivvård var trots att den är näst sämst i Europa.

  Det som kan leda till förbättringar är ju att man pratar om problemen! Har många kompisar som blivit felbehandlade av mödra-och förlossningsvård och sen inte fått någon hjälp för att alla tror att Sverige är så himla bra

  1. Mia skriver:

   På vilket sätt menar du att svensk intensivvård är näst sämst i Europa? Har du någon källa på det?

   1. C skriver:

    Jaa, det finns massa källor på det, bara att googla om man är intresserad av källor.

    Emanuel Karlsten skrev om det t ex med avseende på Corona: https://emanuelkarlsten.se/03/sa-bra-och-daligt-ar-sverige-rustat-for-corona-jamfort-med-italien-och-spanien/

    Men det är alltså inget nytt eller kontroversiellt.

    1. C skriver:

     Alltså Sverige har haft jättebra vård historiskt sett, men om man gör nedskärningar hela tiden så blir det ju sämre….

    2. Rebecka skriver:

     Intressant statistik!
     Dock saknar jag en jämförelse över vad som räknas som intensivvård i respektive land, hur stor dödlighet man vanligtvis har, hur folkhälsan ser ut och hur många platser man vanligtvis behöver.

     Om Italien då var bättre rustade än Sverige, varför har de ännu fler döda?

  2. Rebecka skriver:

   Vad menar du med att svenska mödravård är dålig i flera avseenden? På vilket sätt?
   Felbehandlingar kan säkert ske, det är därför vården I Sverige har avvikelsehantering för att kunna utreda och förebygga att likande saker sker igen.

   Att mödravården är annorlunda i andra länder, i särklass mycket sämre, har ju med socialförsäkringssystemet att göra. Ta USA som ett tydligt exempel, där vården utan dyra försäkringar är så gott som obefintlig.

   Om man skulle utveckla svenska mödravård så tycker jag att det skulle vara EFTER graviditeten då de flesta antagligen skulle behöva med medicinska stöd till återhämtning, sjukgymnastik och behandling.

   Jag har själv en riskgraviditet och är hos barnmorskan varje vecka för kontroll, har varit det i månader. Är också hos specialist och förlossningsläkare varje månad och ibland varannan vecka för ultraljud. Kompetensen finns när den behövs. Tänker att en graviditet (även om den kan vara tuff på många sätt) i grunden är något friskt och att det främst handlar om att undersöka och förebygga snarare än behandla och vårda i de flesta fall.

   1. C skriver:

    Men det Hanna beskriver att det är lite basic, barnmorskor säger att man ”inte ska oroa sig” istället för att förklara risker och låta kvinnor ta informerade beslut. Mkt fokus på naturligt och att kroppen vet vad den ska göra osv, med en del råd som inte är evidensbaserade. Tror att det är mkt för att det är svårt att utkräva ansvar i Sverige för vårdmissar, jämfört med t ex UK och flera andra EU-länder. Medicinsk rätt är inte så utvecklat inom juridiken osv.

    MEN det här gäller alltså lågriskgraviditeter, där fokus är på att allt är ”normalt”. Svensk sjukvård är väldigt bra på högriskgraviditeter!

    Och naturligtvis miljontals gånger bättre (TYP, nej har ingen källa på det) än genomsnittlig vård i USA. Men i USA finns det förstås sjukt bra vård för den som har råd.

 6. Hannah skriver:

  Jag hoppas verkligen att du får en förlossning med tid att vila mellan värkarna och tid att uppdatera SoMe. Det unnar jag alla utan att låta bitter. Faktiskt. MVH en som blev igångsatt och hade värkar varannan minut i 20 timmar.

  1. Hanapee skriver:

   Tack för pepp :-))))))))) kdkföramn lslaaöaöaö

   1. Fanny skriver:

    Hahahah, peppade kommentar. Jag fick vila och har aldrig känt mig så trygg och väl omhändertagen som under min förlossning i slutet av förra sommaren. Kramade alla som var med under själva utfödandet av min son men fick aldrig chans att tacka de två team av barnmorskor och undersköterskor som hade stöttat mig i vilandet hela dagen och föregående natt. Var typ mer rörd av deras närvaro än över att ha blivit mamma heh. Önskar alla exakt min förlossning, trots att jag i efterhand förstått att mitt barn inte mådde toppen på slutet (allt gick bra!!) Barnmorskor är fan bäst

    Hoppas min historia kan peppa bättre än historier om igångsättning ❤️

    1. Hanapee skriver:

     Så fint!!! Håller tummarna för att jag får en liknande upplevelse

 7. Linda skriver:

  Förstår verkligen vad du menar att mödravården känns basic, för en graviditet känns ju så himla stort och typ utomjordiskt och då mäta med ett måttband och ba ”den växer bra” går ju inte ihop. Men man kan ändå vara trygg med att så fort de misstänker minsta lilla så får man specialisthjälp med mer avancerade maskiner <3

  1. Anonym (preggo) skriver:

   Kan inte mer än instämma. Jag verkar oförmögen att gå upp i vikt och fick en knyck på min SF-kurva och vips så får jag fara som en pingpongboll mellan specialist-MVC och vanliga barnmorskan och när det ser normalt ut på ena stället så är det en liiiiten avvikelse bäst du kommer tillbaka nästa vecka på andra stället. Önskar nästan att de vore mer chill istället (fast det är såklart alltid skönt att få höra att det potentiella barnet verkar må bra)…

 8. Hanna skriver:

  Gud trodde brödet var en julskinka. Kändes som ett märkligt inslag på en brunch

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Senaste kommentarer

Håll dig uppdaterad!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla