Att avfärda någons åsikter genom att säga att den har haft en dålig uppväxt

9:57 15 Jul 2014

Något jag ställer mig rejält tveksam till är det här greppet att beskylla någon man inte håller med för att ha haft en dålig uppväxt. 

Exempel hittad på Lady Dahmers facebooksida (gilla den pga länkar ofta till läsvärda saker): 

fannytrauma.jpg

Detta har jag sett vid oräkneliga tillfällen; en ickeman sågas vid fotknölarna med motiveringen att  ”hon måste ju ha haft en dålig uppväxt” eller varför inte ”hon måste ha blivit slagen av sin pappa” (inte alls särskilt ovanligt i feministers kommentarsfält).

För ett kändare exempel kan vi ta författaren av SCUM-manifestet, Valerie Solanas, som så många gånger har avfärdats som enbart en ”bitter manshaterska” på grund av att hon blev utsatt för incest i sin uppväxt.

Varför i all världen skulle en sådan sak som en traumatisk uppväxt ogiltigförklara en människas analyser, åsikter och ståndpunkter

bild.png
Känner att denna tweet passar in här, även om den adresserar detta (Länk SvD. Varning för mkt obehaglig artikel gällande kvinnomisshandel)

Det här att lägga skam på människor som har varit med om/är utsatta för våld och andra svårigheter, inte sällan av sina fäder eller andra män, vad handlar det om egentligen? 

Vad det än är så är så vet jag vad jag tycker om fenomenet att kasta ”svår uppväxt”-kortet på meningsmotståndare och samhällskritiker. Jag tycker att det ett oempatiskt härskargrepp. Att det är förminskande, kränkande och extremt osympatiskt.

Jag är helt övertygad om att detta hänger ihop med vad Hej Blekk skriver i inlägget ”Det spelar ingen roll om jag är ett ‘vandrande exempel på att psykvården i vårt land inte fungerar'” (utsökt blogg, börja följ). 

Utdrag:

hejblekkcitat.jpg

Jag avslutar inlägget med ännu en tweet från Stina Wollter.

stinawollter.jpg

 

2 kommentarer | “Att avfärda någons åsikter genom att säga att den har haft en dålig uppväxt”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. S(A)dulisten skriver:

    Och jag som trodde att Valerie Solanas och Lady Dahmer var bittra manshatare för att de tycker att alla män är förtryckare, för att den förstnämnda skrivit att hon vill utrota män, för att den sistnämnda kallat män en sjukdom och framför allt för att båda uttryckligen ordagrant sagt att de hatar män. Att deras ord talar för sig själva och att en dålig uppväxt mest kan ses som en förklaring till dessa, men att den dåliga uppväxten är helt överflödig vad gäller att avfärda dem som bittra manshatare. Fast jag har nog bara ”inte förstått”.

  2. Hej Sonja skriver:

    Ja du svarar rätt bra på dig själv.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp