Jo, den där Nej Out West-texten var jättekul, och här är varför

10:17 15 Aug 2016

Miljöministern. Bild: Way Out West

I helgen gick medelklassfestivalen Way Out West av stapeln.

Några tusentals stockholmare samlas på en gräsplätt i Göteborg och går runt och är ”medvetna”. Jens Liljestrand beskrev det ganska bra förra året. Det är havremjölk, det är manspaneler, det är samtal om ekologisk hållbarhet. Det är helt enkelt upplagt för att drivas med, vilket Marcus Berggren gjorde. Under rubriken ”Nej Out West” ironiserade han vitsigt över hur vidrigt det hela är. Och tråkigt.

”Kvinnohat!” ropar folk genast, för att han har skämtat om brudar med fula shorts. Jaha, ni kan skratta, ni, men har ni inte tänkt på sexismen och hatet och REGNSKOGARNA?!

Jo, det är lätt att hö-hö-höa över hipsters som ”äter vegetariskt flera gånger i veckan faktiskt” och tycker att det är viktigt att prata om mansrollen. Men faktum är att det är få som gör det, skojar alltså, och det är det som är problemet.

När jag sarkastiskt gör narr av pk-eliten som äter ekologiskt tror folk ofta att jag är emot, typ, att göra världen bättre. En ledarskribent skrev vad hon åt till frukost och trodde liksom att jag skulle bli provocerad av det. När vi släppte vår P3-video i våras skrev någon att vi legitimerar våld mot kvinnor eftersom vi driver med feminism. Eh, va?

Det är det här som är sjukt. Inte att folk äter vegetariskt. Inte att folk pratar om mansrollen. Det sjuka är att vår samtid totalt saknar brist på två saker: självinsikt och distans.

Om vår samtid var en person som hade kunnat analysera sig själv hade hen skrattat åt sig själv när hen plockar upp de närodlade tomaterna. Garvat åt att hen köper äcklig havremjölk från ett företag med 1000 PR-anställda för att det passar hens konsumtionskritiska image. Förstått att världen inte kommer att bli en bättre plats för att hen köpte ett plagg i ekologisk bomull. Hen hade pratat om mansrollen men varit medveten om det ironiska i att män pratar om att män måste ta mindre plats. Men vår samtid gör ingen självanalys, för vår samtid har ingen klassanalys, och ingen uppfattning om vad humor är.

Bara för att man driver med kvinnor i för korta shorts (estetiskt för korta alltså, inte moraliskt, vi är inte islamister, hallå, eller vänta, hur var det nu igen…) hatar man inte kvinnor. Bara för att man tycker att det är töntigt med veganlatte vill man inte att kor ska lida. Man inser bara att Jonte, 28 som åker på festival är just Jonte, 28 på festival och inte medlem i FN:s säkerhetsråd.

Eftersom vår samtid inte har någon självdistans förstår folk inte det vidriga i att att feminismen och veganlatten inte är politiska eller moraliska åsikter som man kan ha, typ som jaha, du röstar på sossarna, jag på Folkpartiet, jaha, vem bryr sig, utan personliga identiteter. På nittiotalet ville man inte missa Pavements spelning, nu vill man inte missa klimatministerns föredrag på WOW Talks-scenen. Det är tragiskt. Det är tråkigt. Det är som ett nytt sjuttiotal, fast avintellektualiserat.

När jag läste kritiken mot den här skojiga Djungeltrumman-texten kom jag att tänka på en scen i Kvarteret Skatan. Den är från tidigt 2000-tal och hade aldrig kunnat göras i dag. David Batra spelar en taliban som går runt med sin burkaklädda fru Britt. Sketchen är jävligt rolig, för att den driver dels med islamister, dels med den förvrängda bilden av vanliga muslimer. Om den hade gjorts på tvåtusentiotalet hade folk gått i taket.

Humor är ett sätt att distansera, analysera och förstå sin samtid. Trots att man inte hatar något, utan bara noterar, irriterar sig på eller till och med gillar det, kan man driva med det! Jag fattar inte hur folk inte förstår detta.

Eftersom all humor som driver med feminism, eko och queer tolkas som kvinnohat med mera blir vi mer självcentrerade, har svårare att förstå andra och blir framförallt TRÅKIGA.

Ja, jag vet vad ni tänker: Det mest samtida är inte att driva med feminister eller klaga på att folk driver med feminister. Det är att skriva en sån här text som jag har gjort nu. En analytisk förklaring om varför människor har ett behov av att skoja. Men det är inte mitt fel, det är B-uppsatsifieringen av allt från popmusik till mat till humor.

Så, nu kan ju nån skojfrisk jeppe ironisera eller klaga över det. Och så kan jag ironisera och klaga tillbaka. Och så kanske vi långsamt närmar oss ett tvåtusentjugotal som är lite mer sunt.

/K

41 kommentarer | “Jo, den där Nej Out West-texten var jättekul, och här är varför”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. n skriver:

    medelklassfestivalen wow, i motsats till alla streetiga ruffa festivaler för svenska gatubarn?

  2. Någon skriver:

    Det här var det tveklöst bästa jag läst och kommer läsa under hela 2016. Blir inte den här viral ger jag fanimej upp.

  3. Jasmin skriver:

    nej, wow-texten var inte så kul. den här texten-om-wow-texten förklarar inte alls varför wow-texten skulle vara kul (falsk rubriksättning tkr jag :()

    er musikvideo var dock rätt kul! hade inte sett den tidigare. hade fler on-point skämt än wow-texten. uppskattade speciellt delen där makode linde inte fick en syl i vädret pga ego-programledare. det hade nåt :)

    håller med om att vissa saknar humor o självdistans! ingen superspännade spaning direkt tho. att påpka att ett skämt är sunkigt behöver inte betyda det ena eller det andra. många med otroligt bra humor och en god dos självdistans tycker ändå vissa skämt är sunkiga (jag till exempel).

    i övrigt:

    ingen människa i världen tror att jonte är med i FNs säkerhetsråd eller beter sig som om han vore det.

    det är inte så provocerande/coolt o edgy att tycka veganlatte är töntigt, det är faktiskt… ganska töntigt.

    där var mina åsikter uppradade för noone to give a fuck about.

    har vi gått full circle nu? kan vi lämna detta bakom oss *hoppas*

    1. Robyn skriver:

      Oj oj oj, här har vi någon som lägger sig lite, lite, lite ovanför alla andra. Som har förstått allt men är lite subtilt dissig (…”tho”) enligt konstens alla regler och ba *suckar djupt*. Du skriver mig till sömns.

  4. Mindfullness skriver:

    bla bla priviligierat att kunna raljera över saker och inte ta ställning när sverige börjar likna Tyskland på 30talet bla bla ekande stöveltramp

    1. Robyn skriver:

      Och var, exakt, kommer 30-talet och stöveltramp in i bilden? Och hur löser vi det med halloumiburgare (obs, innehåller mjölk.. :/) och alkoholfri bar? Förstår ej.

  5. Benjamin skriver:

    Kass rubriksättning. Detta är varken roligt eller har en vettig poäng (felet med pk-samhället är att ingen driver med det? Really? Iiiingen? Felet med vardagsaktivism är att Jonte 28 inte sitter i FNs säkerhetsråd? Gäsp.).

    Och om vi nu ska snacka om humor… Vad sägs om att istället driva med ”PK-samhällets” riktiga ironier? Typ självutnämnda manliga ”feminister” som våldtar, ”jämställdister” som bara kämpar för mäns rättigheter, att socialdemokraterna är med och pushar beslut som varken är ett dugg socialistiska eller demokratiska, ”ekologisk” soja som odlas i kalhyggen där det tidigare växte urskog, människor som på allvar tror att ”konsumentmakt” kan fixa grundläggande problem med skenande konsumism och nyliberal marknadsekonomi, att vi har en ”debatt” om halalslakt när slaktdjur behandlas illa över hela världen och all slakt i grunden är mer eller mindre vidrig för den som blir slaktad, att medier som INTE har en rasistisk nyhetsrapportering anklagas för att ”mörka”. O s v.

    Sen kan humor givetvis både vara sunkig och rolig. Samtidigt. Typ ”det där skämtet representerar en helt vidrig människosyn, men haha”. Det är inte en diktomi; världen är inte så enkel att alla roliga saker är vettiga, eller att allt vettigt är roligt. Att vi analyserar betyder inte att vi inte också har roligt. Ett gapflabb omöjliggör inte analys.

    1. Simon skriver:

      Benjamin: Nu var det väl just ”människor som på allvar tror att ”konsumentmakt” kan fixa grundläggande problem med skenande konsumism och nyliberal marknadsekonomi” som den första texten drev med?

    2. Fredrik skriver:

      Det finns väl även lite humor i att driva med det faktum att du sitter och förfasar dig över skenande konsumism och liberal marknadsekonomi på en maskin made affordable to you by…..just ja, skenande konsumism och liberal marknadsekonomi!
      Förlåt.

    3. En till skriver:

      ”Vad sägs om att driva med…” Nej. För det är ju inte roligt, blir svaret. Det är ju det som är poängen med texten. Och med humorn. Det blir iallfall mycket svårare att klara av utan att kliva fel, till skillnad från denna enkla raka text.
      Och nej, ”ingen” driver med pk-samhället. Iallafall inte i balanserad relation till hur mycket pk-samhället påverkar vår vardag. ”Ingen”(om nu Karin hade sagt det) ska inte tolkas bokstavligt, såklart, och det är just nu i vår tid alltid drivarna som är underdogs i såna här sammanhang. Och om det skulle va fel så är förklaringen ändå att det är så de uppfattar det. Och det är isåfall bra att de uttrycker sig i sann, fri, medborgerlig anda och pekar på det faktum att de känner sig lite marginaliserade gentemot alla som ”vet” så bra hur man ska tänka.

  6. Vinnie skriver:

    Texten hyllar humor och distans men saknar helt humor och distans.

    1. sak skriver:

      Nej nej, du förstår skribenterna har ju redan skrivit i sin presentation att ”båda har väldigt mycket självdistans, egentligen” så därför blir det automatiskt sant. Jodå, det är så självdistans fungerar.

  7. Maris skriver:

    ”Humor är ett sätt att distansera, analysera och förstå sin samtid. Trots att man inte hatar något, utan bara noterar, irriterar sig på eller till och med gillar det…” Stackars människa att behöva jobba på Nöjesguiden och för den sakens skulle behöva förklara vad ”humor” är ;D ;D Gode gud – starta en ny tidning och LÄGG NER DENNA! Bra sagt självklart, stackare att du fick så många petimetrar i kommentarsfältet :D Hipsters måhända?!?! Och Jasmin tror att denna humor kommer att ta slut… :D När HIPSTER ERAN är slut så tar denna humor slut. inte en dag för det!!

  8. Johan skriver:

    Det här var det tråkigaste jag läst. PK-tönt-hipster.

  9. Lisa skriver:

    Men gud så fattig text detta är. Wow-texten skulle posera som en ”smart ironisk text” om medelklasshipstern. (Skriven av en vit förmodligen medelklsssnubbe själv) detta är såklart sjukt tacksamt att lol:a åt och det finns (som nämnda ovan) tusen saker med medelklasshipstern att skämta om på ett SMART sätt. Problemet med wow-texten var att det inte var smart öht. Det var tröttsamma snubb-rants som man hört i periferin sedan 2005. Skämt om tjejers lätta klädsel, skämt om människor som inte identifierar sig som ett specifikt kön eller skämt om feminister som pratar om mens känns varken nytt, smart, och framförallt inte roligt?

    Det handlar inte om att ha humor och självdistans, det handlar om att ett skämt är automatiskt inte ”kul” för att det driver om något om sig själv och sin närhet? Isf utgörs varenda kommentarsfält på internet av Sveriges humorelit.

    Låt oss gå vidare

  10. Media Jesus skriver:

    Once you understand that the default setting for most of us is ‘full of shit’ it all works itself out. Here’s an example. During WoW one of Sweden’s largest burger chains (and, therefore, meat retailers/killers of animals) opened a pop-up store there and sold a new range of veggie burgers. The vegans were snapping these things up by the ton.

    Now, the most common reason by far given by vegetarians of all stripes as to why they are vegetarian is that they are morally against the killing of animals for food, yet they’re happy to pile into a burger restaurant when it flips a few nut burgers for them. Maybe they think that the buger chain will change it’s business idea and go full vegetarian, but given that only 10% of Swedes claim to be vegetarian/vegan/whatever, that it’s a BURGER chain, and that there are hundreds of real vegetarian competitors, I suspect they’re just falling for a bit of greenwashing. As usual.

  11. Halvard skriver:

    Om folk slutat skaffa barn 1985 hade Sverige varit ett bättre ställe.

    1. Erik skriver:

      Till viss del. Men framförallt om folk slutat invandra efter 1965. :D

  12. Magnus skriver:

    Det där förtjänar något slags pris, jag fick en så stark känsla av välbefinnande när jag läste det.
    Sant varenda ord. Otroligt bra.

  13. P skriver:

    Bra!! Trendig analytisk förklaring! Huvudet på spiken.

  14. Emilia skriver:

    Haaaaaaaa alla är så roliga lol DETTA är humor ba hela grejen att läsa denna artikel o sen läsa kommentarerna!!!!!! *Sips tea*

    1. Gustav skriver:

      Da fukk, ni med brist på distans som rantar över detta är ju själva upphovet till denna replik/artikel, eller så fattar jag bara inte att ni (Jasmin, Mindfullness, Benjamin bl.a) är ultraironiska och faktiskt väldigt roliga. Mer humor, man får faktiskt skoja om allt.

  15. Isabelle skriver:

    Lol, håller med Emilia…fattar inte riktigt vad jag just läste…men det skulle kunna bli en fantastisk sketch. Well done!

  16. sistaversen skriver:

    Jag blir uppriktigt sagt FÖRBANNAD över att du drar in OATLY i det här. OATLY är guds gåva till veganen och har INGEN propagand eller PR avdelning som SKYFFLAR HAVRE I MUNNEN PÅ MIGJIHGAIGASHJFSD

    Bra skrivet. KOmmer besöka igen.

  17. Kritisk till din förmåga skriver:

    Kul text. Rent bokligt helt usel, men jag är värre så det var onödigt att påpeka. Iallafall så tycker jag jag hela grejen är ett billigt sätt att få ”delningar”. Du verkar ha misstolkar hela grejen med ”WOW” och bara koncentrerar dig på det som är lätt att påpeka för de som vill ha uppmärksamhet. Men bra start, fortsätt kämpa så kommer du säkert någonstans i din karriär och som sagt, kul text!

  18. Masse skriver:

    Jag är ganska PK, äter eko osv, med sunt förnuft.
    Jag skrattade så jag grät WOW-texten. Tyckte det var det roligaste jag läst på länge och började genast plöja resten av hans texter. Varför? För att det är HUMOR. Och humor, precis som kommer konst, uppstår hos betraktaren.
    Ingen kan bestämma vad andra tycker är roligt.

    Sen om man på riktigt tror att det är författarens åsikt eller att vi som faktiskt anstränger oss (till skillnad från Pihl vad det verkar) skulle ta skada av detta är man bra naiv.

    1. En till skriver:

      Pihl försvarar ju humorn…

  19. ~ skriver:

    ayy lmao

  20. Bajskvinnan skriver:

    ”B-uppsatsifiering”. Bra ord, kommer använda!

  21. Nisse skriver:

    Förutom det att ironiska generationens humor inte är så rolig längre. Gammaldags humor på andras bekostnad är det tråkiga. Skoja med dig själv och dina egna dåliga vanor om det är så viktigt me självdistans.

    Pihl är liksom definitionen av det hon själv stör sig på. Kanske därför behovet av att driva med andra är så stort.

    Ändra på dig. Bli roligare, lite bekväm i dig själv och lite aktuell så kanske gnällbehovet släpper.

  22. joel skriver:

    De flesta kommentarerna verkar skrivna av just sånt fôlk som det drivs med. De _har_ alltså ingen humor _och_ är oerhört pk-ömskinnade….

    Jag flinade mer åt kommentarerna än de två ursprungliga texterna. Älgkebab ffs!

  23. Köttvälling skriver:

    Otroligt fullt av vita kränkta hipsters här!

  24. Isa skriver:

    Känner att jag måste kommentera som motvikt till alla märkliga typer…vill bara säga att texten var skitbra! Tack för att du skrev den!!

  25. Joakim Bjerhem skriver:

    Jag saknar tidningen Gringo…

  26. Dan skriver:

    Skribenten har, likt många filosofistudenter på kandidatnivå, förmågan att skriva tusen utan någon som helst substans. Men Deleuze och Guattari kanske hade varit stolta…

  27. igoal88 กีฬา skriver:

    This is an informative blog. Keep it up. I am looking forward to this kind of blog. Thanks for sharing it with us.
    igoal88 กีฬา

  28. Weather tomorrow skriver:

    Animated wind, rain and temperature maps, detailed weather, weather tomorrow, 10 day weather
    See current weather from all over the world on Weather

  29. bella spa skriver:

    Visit bella spa for mind blowing therapies at customer friendly services charges huge offers are going on. Therapist are experts in creating good endings as well and visit enjoy our hospitality female to male massage near me

  30. nuru massage skriver:

    if you looking for body to body massage centres in bangalore then izspa is best place for everyone because prices are very affordable and therapist are lovable.

  31. 토토사이트 skriver:

    It’s a game. Five dollars is free. Try it It’s not an easy game ->-> 토토사이트.com

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Håll dig uppdaterad!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg