Politikerstarcraft

10:29 15 Apr 2014

I söndags avgjordes Politikerstarcraft, en tävling där representanter för olika svenska partier gör upp i Starcraft 2. Trevlig stämning, billiga politiska skämt och en jävla massa scifi-krig. Inte alls vad vi kan förvänta oss av den riktiga valrörelsen, alltså?

Jag tog ett snack med Jonathan Rieder Lundkvist, som arrangerar Politikerstarcraft, samt Kalle Markus Pietiläinen, som vann tävlingen.

Jonathan Rieder Lundkvist.
Hur startade egentligen Politikerstarcraft?
– Det hela började med att jag och några andra piratpartister med intresse för E-sport helt enkelt bjöd in folk från andra partier till en turnering 2010. Det hela sändes på nätet, men ingen av oss visste något om det, så det var en rätt dålig produktion. Tanken var då att göra om det, att göra det rätt och jag började snacka med Living on the Ladder för nära två år sedan om att göra något av det. Valåret verkade vara det perfekta tillfället.

Hur är egentligen stämningen mellan spelarna? Första matchen i årets Politikerstarcraft gick ju till exempel mellan Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet – något som i sportvärlden skulle ha betecknats som ett ”hatmöte”.
– Stämningen mellan spelarna var väldigt artig och skämtsam faktiskt. Vi skulle faktiskt inte tolererat någonting annat – vi är inte ute efter E-sportsvärldens motsvarighet till firmor. Chatten behövde några extra moderatorer ett tag, men allvarligare än så blev det aldrig. Det var väldigt mycket sportmannaanda i hela turneringen, något jag är mycket glad över.

Gensvaret från publiken verkar väldigt glatt och lättsamt, många ganska snälla politiska skämt syntes ju i både chatten och på twitter. Men finns det något allvar bakom ”leken”?
– Jag anser att alla turneringar har något slags allvar. Man spelar ju faktiskt om någonting – även om det bara är en titel. Det är därför väldigt trevligt att se att att både publiken och partierna är med på noterna. Det sagt så bör det hela inte tas på blodigt allvar. Det är en tävling, och halva poängen med att låta politiker spela starcraft har alltid varit de skämt som folk kommer på.

Tror du de politiska partierna har något att vinna på att placera sig bra i Politikerstarcraft?
– Jag tror inte de har något att vinna på att placera sig bra, men jag tror de har något att vinna på att delta. Tävlingen har visat vara sig mycket uppskattad och detta i en tidsålder då man anser att partierna förlorar kontakten med väljarna.

Kommer Politikerstarcraft trappas upp ytterligare under supervalhösten?
– Det har vi inte bestämt ännu.

Det finns vissa som menar att det är normalisering av farliga åsikter att låta SD vara med i politikerstarcraft. Vad tycker du om det?
– Jag anser att även om jag förstår motiveringarna bakom argumentet så anser jag att det är viktigare att man inte ger SD tillfällen att leka martyrer genom att inte låta dem vara med. SD överlever på att deras världsbild bekräftas och det vill inte jag bidra till. Vidare så tror jag på att föregå med gott exempel, nämligen visa att det inte alls är farligt att alla får vara med, oavsett om det gäller samhället eller en spelturnering.

**

Kalle Markus Pietiläinen, vänsterpartist och vinnare i Politikerstarcraft
Hur kommer det sig att du ville ställa upp i Politikerstarcraft?
– Jag fick ställa upp då jag blev tillfrågad detta av mitt förbund eftersom jag tidigare hade uttryckt en önskan om att representera förbundet (Ung Vänster) och Partiet i Starcraft. Jag såg det som en sjukt kul grej att få kombinera två av mina största intressen på det här sättet.

Vilken var din svåraste motståndare?
Piratpartiets representant ”max” tyckte jag spelade riktigt bra Starcraft, även om han ska ha varit riktigt nervös då matcherna spelades. De två games vi spelade tyckte jag var ganska spännande, åtminstone ut ett spelarperspektiv. Jag har lagt in en rekommendation för att max ska få gå med i akademin för laget som jag spelar för, Team Darkstar, om max nu skulle vara intresserad av detta vill säga.

Hur kändes det att inleda turneringen med att möta Sverigedemokraterna?
Det kändes riktigt bra, även om det medförde en hel del nerver för min del. Jag har hört från många kompisar att jag absolut inte fick förlora den matchen på grund av den politik som SD bedriver, så man kan säga att jag hade ganska stor press på mig att vinna. När jag så också vann serien mot sverigedemokraten var detta en enorm lättnad, och jag nästan flög ur stolen när han skrev sitt sista GG.

Kommer du fortsätta satsa på Starcraft-spelandet i framtiden – eller är du mer intresserad av en karriär som politiker?
Jag älskar eSport och mitt lag, och därför kommer Starcraft alltid att vara något jag håller på med, men just nu tar skolan, politiken och jobbet upp väldigt mycket av min tid, vilket leder till att jag inte har mycket tid till spelet. Politik är något jag började med ganska sent, och det finns så många som är så mycket mer pålästa än mig, så jag tvivlar på att jag någonsin kommer kunna göra en karriär inom detta.

Finns det en ideologisk tanke bakom att spela som Zerg?
– Sedan en ung ålder så har saker som jämlikhet, självuppoffrande och solidaritet varit självklara för mig. Detta spelar ju lite ihop med att Zergs enheter i sin ensamhet kanske inte kan göra mycket, men att de tillsammans, enade, kan åstadkomma otroliga saker. Så här tror jag utan tvekan att det finns en korrelation mellan valen av Vänsterpartiet och Zerg.

**

För den som vill se någon, eller samtliga, av matcherna från i söndags finns VOD:arna uppe här.

 

5 kommentarer | “Politikerstarcraft”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. Peter skriver:

  ”- Jag anser att även om jag förstår motiveringarna bakom argumentet så anser jag att det är viktigare att man inte ger SD tillfällen att leka martyrer genom att inte låta dem vara med.”

  SD leker martyrer helt oavsett om de får vara med eller inte, tro inte för en enda naiv sekund att de kommer sluta med pratet om ”sjuklövern” bara för att de får spela lite StarCraft. Var slutar egentligen det då? De får ju t ex inte bestämma en massa, så en kanske ska låta dem ha kontrollen över invandringen, så de inte ses som martyrer? Ha kontrollen över familjebildningen? Det börjar med att låta dem sätta agendan.

  ”SD överlever på att deras världsbild bekräftas och det vill inte jag bidra till.”

  Det är ju exakt det som normaliseringen av ett rasistiskt parti bidrar till. SD överlever för att deras världsbild bekräftas som en vanlig åsikt, SD överlever för att deras parti gång på gång bekräftas som ett helt vanligt parti. Ett parti en kan möta i mysig datorspelstävling. ”Nä, de är nog inte så farliga, hade de varit rasister eller nazister som en del säger så skulle väl inte vanligt folk välkomna dem.”
  Gång på gång normaliseras SD och gång på gång tar deras världsbild över. SVT frågar sig hur mycket invandring Sverige egentligen tål. Det påstås att många barn undantas från simträning pga religiösa skäl. Rom anklagas för att ha gjort ett PR-jippo på hotell.
  Hur många gånger måste detta normaliseringsarbete ge rutten frukt innan folk fattar att nej, det funkar inte.

  ”Vidare så tror jag på att föregå med gott exempel, nämligen visa att det inte alls är farligt att alla får vara med, oavsett om det gäller samhället eller en spelturnering.”

  De är inte barn. De är människor med makt.

 2. Mirko skriver:

  @Peter
  Wow, ditt resonemang gör att jag placerar dig i samma fack som många SD anhängare. Dvs samhällsfarliga människor.

 3. free robux skriver:

  Awesome post by the friend keep it up buddy.

 4. Grand Blog! I should need to thank for the endeavors you have made in shaping this post. I am trusting in a practically identical best work from you later on also. I expected to thank you for these districts! A commitment of gratefulness is altogether to share.

 5. Are you gushing over the new celebrity outfits in the same way that we are? If yes, then head over to New American Jackets and get the latest articles of your favorite on and off screen celebrities. The quality of the top layers make them an irresistible piece for everyone!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp