Bekräftat: Microsoft köper Mojang/Minecraft

3:08 15 Sep 2014


Och så var det klart och bekräftat då. Microsoft köper Mojang, företaget bakom Minecraft, för 2,5 miljarder dollar. Markus ”Notch” Persson, som skapade Minecraft på fritiden (samtidigt som han arbetade på King – skaparna av Candy Crush Saga), blir med det ungefär 12,6 miljarder kronor rikare. De två andra ägarna av Notch Development får 3,7 respektive 1,4 miljarder kronor. Hyfsat bra med tanke på att de blev delägare förra året.


Xbox-chefen Phil Spencer kan inte på något sätt dölja sin lycka över Mojang-köpet

I sammanhanget är den lilla spelstudion Mojang naturligtvis sekundärt, och inte särskilt unikt alls. Vem känner ens till kortspelet Scrolls, till exempel? Det är Minecraft som är det centrala här. Och det GÅR inte att överdriva storheten i Minecraft. Men för att till fullo förstå den måste en också förstå vilken otroligt viktig roll gräsrötterna spelat i Minecrafts explosiva utveckling från hobbyjobb till branschledande miljardprojekt. Och därför är det lätt att förstå varför många av spelarna nu känner sig besvikna. Den genomskinliga, öppna och stundtals nästan naiva syn som Markus Persson och Mojang stått för har varit uppfriskande i en bransch som annars frossar i PR-strategier och tidsbundna hemligheter. Microsoft kommer förstås att behöva vara enormt försiktiga för att inte rasera allt det Mojang byggt upp nu – men oavsett vilket tror jag vi kommer se ett rejält tapp i tilltro från communityt. I klippet ovan intygar Spencer att Minecraft kommer fortsätta utvecklas också på de plattformar som inte är Microsoft-ägda (så som iPad, Playstation osv).

På förhand har snacket handlat om att Microsoft vill ha en killer app till sin (Nokia-relaterade) windows phone-satsning. Det ska bli väldigt intressant att se hur det utvecklar sig.

Den kanske sorgligaste biten, i mitt tycke, är att Mojangs ambition att hjälpa och stötta mindre spelprojekt nu med största sannolikhet kommer att försvinna. Med Microsoft som övergripande ägare finns inget sådant svängrum.

Anledningen till att Persson vill sälja företaget är att han helt enkelt tyckte att allting blev för stort. Ett lyxproblem månne, men frågan är om det är något han kan köpa/sälja sig fri från. Det är förstås väldigt svårt att döma honom, särskilt som vi inte vet alla detaljer, men det är inte utan att en undrar vad hans nästa steg blir.

Med de pengar han tjänat på den här affären skulle han, potentiellt, kunna starta en storskalig trippel-a-spelstudio och ha hundratals anställda under lång tid framåt (är Dice till salu, till exempel? Inga problem för Markus). Han skulle också kunna fortsätta förläggarverksamheten, om det var vad han önskade. Och han skulle verkligen kunna knalla tillbaka till sovrummet (som ligger i Stockholms dyraste lägenhet, om du undrade) och trycka på resetknappen för sin utvecklarkarriär.

Inget kommer ju naturligtvis vara sig likt. Nu är Persson Notch med hela världen. Om Cliff Horse, Notchs senaste spel, är något att döma av kommer den framtida spelutvecklarkarriären bli fullständigt ointressant. Men som institution i spelvärlden kommer Notch fortsätta vara högintressant att följa.


Cliff Horse. Är det här framtiden för Markus Persson?

6 kommentarer | “Bekräftat: Microsoft köper Mojang/Minecraft”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. jenny skriver:

    You must be here for the windows screenshot. http://recyclebinwindows10.com

  2. hey friends if you want best website for roblox then click here

  3. AOL offers a range of integrated products and properties including communication tools, services and subscription packages. http://www.aol.com offcial site is official website of AOL, here you will find solutions for your all types of AOL products.

  4. HP is one of the best printer Manufacturer company in the world and they provide best and rapid customer service. Call HP printer Customer service number to get help with all problems related to HP Printer.

  5. Aman skriver:

    This is very infromative post, thanks for shearing this.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp