”Det är sådana här saker som gör att jag inte tänker bli vän med en feminist”

11:07 20 Aug 2014

Exakt hur snabbt skulle internet kunna förstöra ett liv? Ganska ofta tänker jag på hur fantastiskt internet faktiskt är. Vad det gjort för att underlätta mitt liv. Hur mänsklighetens samlade kunskap är inom räckhåll för alla med en internetuppkoppling. Typ. Star Trek-utopin kan väl inte vara långt borta nu? Men så ser jag hur snabbt trollarméerna mobiliseras på internets skuggsidor och tänker att vi inte är värdiga det här. Hur smarta våra telefoner än är, är vi fortfarande bara lågt stående, reflexmässiga djur.

Det händer ju allt som oftast, det här. Men vissa saker stannar kvar lite extra. Som när Anita Sarkeesian kickstartade en serie videoklipp där hon grundligt förklarade vad som var fel i spelkulturens kvinnosyn (bland annat) – och genast blev översköljd av hot om död, våldtäkt och allt däremellan. Jag träffade henne för ett par år sedan, som en av två stycken i Sverige som faktiskt fick intervjua henne. Det märktes tydligt hur hon härdats av det här. Hur försiktighets- och antihackningsåtgärderna liksom blivit en del av hennes vardag.

Den senaste att råka ut för internetmobben är en indieutvecklare som heter Zoe Quinn. Quinn är en ung indieutvecklare som ofta gör sin röst hörd och som skapar spel som Depression Quest, om verkliga och påtagliga ämnen. Hon är ganska mycket som vem som helst. Åtminstone tills för ett par dagar sedan. Då blev hon allmänt villebråd.

Allt började med att hennes ex-pojkvän la upp ett långt meddelande, med chattloggar, där han berättade hur Quinn under lång tid varit otrogen mot honom. Med flera olika män. Män både från spelbranschen och från spelmedia. Ex-pojkvännen valde att lägga upp det här på 4chan.

Högafflarna åkte fram långt innan någon hade ifrågasatt om det här var riktigt. Eller om det ens var en sak internet borde vara med och läsa/lösa.

Vid det här laget diskuterade hela internet Zoe Quinns förmodade sexliv. Till exempel om hur hon varit otrogen med fem olika män. Om hur hon alltid ville ha sex utan kondom med sin pojkvän. Om hur hon hade sex med sin pojkvän, utan kondom, dagen efter hon sugit av sin chef. Många av personerna sägs också ha haft i uppdrag att recensera hennes spel – och de som skriver detta menar alltså att Quinn i princip haft sex i utbyte mot bra betyg på sitt spel.

Men, som så ofta så stannade det inte där. Internets blodhundar hade börjat gräva, och det fanns ingen anledning att sluta när de nu vittrat blod. Misstag Quinn gjort tidigare drogs upp, konspirationsteorier drogs upp i ljuset igen. Det handlade om Quinn som person lika mycket som om hennes yrkesliv och -gärning.

Det sägs att Quinn själv försökt motverka mobben. Att hon använt sig av upphovsrättsliga knep för att ta ner Youtube-klipp som misskrediterat henne. Allt det här har så klart gjort den yttrandefrihet/fri fildelning/etc framför allt-chantande mobben ännu argare.

Quinn började ifrågasättas som feminist. Någon menade att hon aktivt förstört för kvinnosaksinitiativ för att ge sig själv mer uppmärksamhet, sätta sig själv i godare dager. Någon skriver att hon släpar feminismen i smutsen. En annan ser skitsnacket som ett sätt att motiverar sin egen ignorans: ”det är sådana här saker som gör att jag inte tänker bli vän med en feminist”.

Och det slutar inte där.

4Chan, reddit och internets alla avskrädeshögar kan liksom inte sluta. Quinn blev doxxad, vilket är internetslang för att alla hennes personuppgifter gjordes offentliga. Inklusive adress och telefonnummer. Någon försöker uppmärksamma folk på det orimliga i det här – och direkt skriver tio nya forumanvändare att det faktiskt är Quinn själv som lagt upp (felaktiga) telefonnummer för att verkligheten ska tycka mer synd om henne.

Konspirationsteorierna är nästan lika många som teoretikerna själva. Som små unika snöflingor av renaste jävla galenskap. Flera hävdar att Quinn själv ska vara en av de som anonymt sprider skitsnack om sig själv – för att casha in på något slags sympatipoäng senare. Samma personer hävdar att Anita Sarkeesian gjort exakt samma sak. Och blivit stenrik på det.

Moddarna på flera forum har försökt stävja det här. Tagit bort galna kommentarer, låst trådar och bannat användare. Men varje gång det händer kommer en tio gånger så hård reaktion.

Och det slutar inte där.

Någon gräver upp nakenbilder på Quinn. Det finns ingen hejd på hur lyckliga internets maskar är, ju djupare de lyckas gräva sig ner i en privatpersons tvättkorg. Ju smutsigare desto bättre, oavsett sanningsgrad eller rimlighet.

Quinn själv har uttalat sig kort om saken. Hon vägrar att nämna något om det som hänt mellan henne och hennes expojkvän. Eftersom ingen annan än de inblandade har något att göra med den saken. Men viktigast av allt: hon försöker att förklara att ingens kropp och liv är allmän egendom.

Den arga mobben hävdar att det här handlar om etik, om hur det är ett bevis för hur rutten spelmedia är. Men i själva verket är det bara en nutida häxjakt. Som inte har något som helst att göra med spel, journalistik eller ens kändisskvaller. Det här är bara en ursäkt för en grupp reflexmässiga djur att sätta efter det senaste köttbenet.

Trots att det borde vara den enklaste sak i hela världen att förstå så måste vi påminna varandra om det här gång på gång. Det är inte okej att göra så här. Och att du sitter vid en datorskärm, eller är full med dina polare, är ingen som helst ursäkt.

Det är sånt här som får mig att tappa hoppet. Om internet. Om mänskligheten.

42 kommentarer | “”Det är sådana här saker som gör att jag inte tänker bli vän med en feminist””

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. Patrik skriver:

  ”Som när Anita Sarkeesian kickstartade en serie videoklipp där hon grundligt förklarade vad som var fel i spelkulturens kvinnosyn.” – Ur kontext, vinkling och inte minst rena påhitt. Folk har dessutom sedan 90-talet försökt koppla datorspel (tidigare film och musik) till våld och misslyckats totalt.. helt plötsligt säger en feminist i princip samma sak och vips, alla äter det med hull och hår. Det finns en anledning till varför Anita började recensera just spel.. gamer världen är fylld av tonårspojkar som gärna skriver hotfulla saker på internet (inte bara till kvinnor), det funkar som den bästa gratis PR du nånsin kunde få när offerkoftan är på. Hon förstör för feministerna mer än de flesta och det ryser till i kroppen varje gång någon tar upp henne som ett positivt inslag till feminismen.

 2. timesjobs skriver:

  Their opportunities are so fantastic and working style so speedy. Thank you for sharing the nice article.

  1. What great comment! I agree with every single word you said.

 3. free robux 2018 skriver:

  Here is the place to get the free robux 2018 which is the latest version of robux of 2018.

 4. You definitely right. Especially social media take over everyone life. We getting addicted to be online.

 5. sbi pay app skriver:

  I’m impressed, I must say. Seldom do I come across a blog that’s both educative and interesting, and without a doubt, you have hit the nail on the head. The problem is an issue that not enough folks are speaking intelligently about. Now i’m very happy I stumbled across this during my hunt for something regarding this.

 6. This is the right site for everyone who would like to find out about this topic. You realize so much its almost tough to argue with you (not that I actually would want to…HaHa). You definitely put a fresh spin on a topic which has been discussed for ages. Wonderful stuff, just great!

 7. khatrimaza skriver:

  This is the right site for everyone who would like to find out about this topic. You realize so much its almost tough to argue with you (not that I actually would want to…HaHa). You definitely put a fresh spin on a topic which has been discussed for ages. Wonderful stuff, just great!

 8. windows 10 screen keeps going black skriver:

  Keep in touch with us ,here is best tutorial of how to resolve black screen problem of windows 10 hwen you do not know how to deal with it. If you are facing the same problem then go on https://fixforwindows.com/black-screen .This will definitely help you.

 9. This is a very amazing post by the author for us to read with awesome articles.

 10. read more skriver:

  cheers, a good read. added to bookmarks.

 11. Siddharth skriver:

  Get pixel gun resources https://pixelgun.tradetricks.org/

 12. servpronet login skriver:

  Here this article you will find the all information about the Servpronet Login which you can be done over at site esurveycenter.online so click to read it.

 13. elogin skriver:

  Really Nice post thanks for share article

 14. greatpeople skriver:

  You should try greatpeople.me

 15. It acts as an alternative choice to hard cash, it works regarding in the place of risk of carrying a huge amount of money with you all the time.

 16. Reach QuickBooks Payroll Helpline Number USA by calling on +1(855)-548-3394, our QuickBooks payroll technical support master will give specialized help in USA.

  We give QuickBooks Payroll Support in USA and QuickBooks Payroll Error Support in USA for clients with motivation to help all individuals who face issues each time they are utilizing QB Payroll Help. In addition, our investigating goals are primarily founded on a remote server to give to the necessities of any organization estimate. We manage the period to help our clients to fix their QuickBooks Payroll Errors normally and in a split second.

 17. Epson Support skriver:

  We have outline some easily methods by which you can manually get rid of this issue. Well, this is a very frequent issue that can be easily eliminated by making a call at Epson Support. However, in order to resolve this issue, you should be familiar with the causes which are the main reasons behind this.

 18. sara dave skriver:

  Quickbooks enterprise support Phone number
  QuickBooks Venture has an unique attribute called as Audit path tracks the transactions that have been gotten in, modified or deleted likewise it has security versus deceptive purchases or replicate entries. Hence it lowers the time as well as energy which we invested in exploring changes made on your major data file.Reach us at Quickbooks Enterprise Support Phone Number +1-833-400-1001.

 19. sara dave skriver:

  Quickbooks enterprise support number

  QuickBooks Enterprise gives support to your service in various methods. Intuit has actually equipped QuickBooks with all the innovative attributes of audit as well as economic management according to the demand of clients. You can contact Quickbooks Enterprise Support Number +1-833-400-1001.

 20. Garmin.com/express skriver:

  Garmin.com/express

 21. Garmin.com/express skriver:

  Garmin.com/express

 22. Steven Smith skriver:

  The information given by you is very useful and i have something more for you at viewmypaycheck in very easy language do check the link http://viewmypaycheck.co/

 23. Thank you for sharing an informative post.
  Google Chrome is the popular browser that most QuickBooks user prefers. However, at times they face few errors with, QuickBooks Online login problems on Chrome. So, we will in details discuss about this error and its solutions.

  @ https://bit.ly/2Zh4Mxf

 24. Brother has been known for manufacturing Best printers and its services are enjoyed by a number of people, Solutions.brother.com/windows is a official website to download latest drivers.

 25. Brother has been known for manufacturing Best printers and its services are enjoyed by a number of people, You can Visit here to get latest and updated setup software for Brother USB and wireless all model printers or you can visit Solutions.brother.com/windows also.

 26. Canon has been known for manufacturing Best printers and its services are enjoyed by a number of people, You can Visit here to get latest and updated setup software for canon.com/ijsetup USB and wireless all model printers.

 27. Canon has been known for manufacturing Best printers and its services are enjoyed by a number of people, canon.com/ijsetup is a official website to download latest drivers.

 28. Sam skriver:

  Canon has been known for manufacturing printers and its services are enjoyed by a number of people. To get latest & updated drivers for canon printer all models, visit canon.com/ijsetup and download driver free.

 29. the article is superb. I really appreciate your work. thanks for sharing it with us. the quality in your work is at pro level

 30. While y’all need homework help, a learner requires gaining expert homework help online. Our authority editor will develop a big presentation for your university’s assignment.

 31. Thanks for sharing such an informative post.
  QuickBooks Error Code 15215 often occurs while performing payroll update and releasing maintenance. It may install the download or update of payroll. Who are expert in QuickBooks then in that case you can contact our QuickBooks Pro Support team at +1-(800)969-7370.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp