”Generation 64 – Commodore 64 gjorde mig till den jag är”

9:00 29 Sep 2014

Väntan. Mitt främsta minne från Commodore 64-eran var den där spända, förväntansfulla väntan. Tiden det tog att spola tillbaka ett kassettband rymde drömmar om äventyr långt bortom verklighetens gränser. Jag hade aldrig en egen C64, jag fick nöja mig med att spela Pac-Man och Space Invaders på pappas Victor-dator, och hade därför en nästan lika suktande relation till den som till Nintendos 8-bitarskonsol.

”Generation 64 – Commodore 64 gjorde mig till den jag är” är en coffee table-bok om den kultförklarade C64-datorn, men allra främst också om människorna och kulturen som omgärdade den stora lilla maskinen. Jimmy Wilhelmssons och Kenneth Grönwalls bok är en hyllning till de generation som var först bland de första med att inte bara ta till sig hemdatorn, utan också göra den till sin. Här lades grunden till många av de it-framgångar som Sverige rönt sedan dess.

Böcker om tv- och datorspel – och spelindustrin – tenderar att falla in i ett par olika kategorier. Antingen de böcker som blir djupt personliga, detaljerat dagboksliknande (som till exempel Anna Anthropys ”Rise of the Videogame Zinester” eller Jordan Mechners ”Journals”-serie). Eller de som handlar om den ikoniske entreprenören och dennes tuffa resa från missförstådd till geniförklarad.

Ta till exempel Console Wars, som släpptes i maj i år. Ett färskt exempel på den senare sorten. Boken handlar om den amerikanske entreprenören Tom Kalinske, som arbetade för leksaksföretagen Mattel, Barbie och Hot Wheels innan han blev rekryterad att chefa för Segas amerikanska gren. Boken är skriven i tredjeperson och målar upp Kalinske som en kontroversiell, utanför-lådan-företagare som reser från välförtjänta strandsemestrar till japanska kontorslandskap. En ”bråkig” affärsman som går emot de traditionsbundna japanerna, roffar åt sig enorma marknadsandelar på uppseendeväckande sätt – och lämnar en sjunkande skuta när hans idéer inte längre efterföljs.

Visst har de här berättelserna sin charm. Den visserligen tillrättalagda och korta inblicken bakom branschens annars stängda kulisser kan ändå vara lite spännande. Men visst har vi hört berättelsen förut? Visst delar den samma dramaturgiska uppbyggnad som allt annat i genren (även om jag villigt erkänner att jag är nyfiken på Seth Rogens Console Wars-filmatisering)?

Och frågan är väl om du vill läsa boken om entreprenören och innovatören som uppfann hammaren – eller vill du istället höra om alla de som byggt hus, tack vare uppfinningen?

I det här avseendet har boken Generation 64 lyckats. C64 var ett verktyg, och här presenteras resultatet. Vi får stifta bekantskap med en rad olika människor som alla har en mer eller mindre tydlig relation till C64-datorn. Många av vilka senare gjort datoranvändandet till en del av sitt yrkesliv. Musiker. Hackare. Spelare. Wilhelmsson och Grönwall beskriver i nostalgiska ordalag datorn som revolutionerande, och hävdar att det är ”den första sociala datorn”.

Mäktigast är genomgången av de mer ljusskygga delarna av kulturen. De som gjorde till en sport att bryta sig in, att knäcka piratskydd och distribuera kopierade spel. Och demoscenen, denna enormt kreativa och subversiva rörelse, som fortfarande dokumenterats alldeles för lite. Uppslagen med bilder på de gamla spelomslagen och kartongerna är också de fantastiska. En påminnelse om en tid som kommit och gått – men aldrig kommer att glömmas.

Generation 64 lyckas undvika de allra mest sliskiga och gubbigt nostalgiska fällorna. Det här är varken uteslutande eller hipstrigt. Tydligt är att boken gjorts med en väldig massa hjärta. Stundtals kan en dock tycka att balansen är lite off. Kändisar (Henrik Schyffert och Howlin’ Pelle, till exempel) med relativt tidig datorvana får breda ut sig över lika många sidor som några av de tidiga, unga mjukvaruutvecklarna. Här finns massor med berättelser som liksom inte riktigt får den plats de kanske skulle förtjäna. Även om de också i sina kortade versioner är väl värda att läsas.

”Generation 64 – Commodore 64 gjorde mig till den jag är” finns att köpa här. Vill du träffa Jimmy Wilhelmsson, en av bokens författare, kan du till exempel göra det på Retrogathering i Västerås, nu på lördag. Och missa inte att läsa min intervju med Jimmy i nya numret av Nöjesguiden!

18 kommentarer | “”Generation 64 – Commodore 64 gjorde mig till den jag är””

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. ajay skriver:

  We have been looking for free paypal money generator online that could give you cash online.

 2. jenny skriver:

  If you are even looking for the free paypal cash then this can be the generator for the money here.

 3. sravani skriver:

  There is definately a great deal to find out about this topic. I like all the points you have made.
  Jio4GVoice

 4. Very Interesting and wonderfull information keep sharing

 5. marten skriver:

  Hello there! I just want to offer you a big thumbs up for your great info you have right here on this post. I’ll be coming back to your website for more soon.
  Digilocker Registration_Online

 6. Wanderlust Asia skriver:

  Excellent work, looking forward to more posts like this one.

 7. AOL offers a range of integrated products and properties including communication tools, services and subscription packages. http://www.aol.com offcial site is official website of AOL, here you will find solutions for your all types of AOL products.

 8. HP is one of the best printer Manufacturer company in the world and they provide best and rapid customer service. Call HP printer Customer service number to get help with all problems related to HP Printer.

  1. Gaming Glasses skriver:

   If you are a serious gamer and playing in front of a computer screen, here you can buy your favorite gaming glasses that protect your eyes from blue light.

 9. If your carrier allows it, you can view your APN settings in one of the following locations: Settings > Cellular > Cellular Data Options > Cellular Network. Settings > Mobile Data > Mobile Data Options > Mobile Data Network

 10. Get the latest solitaire rings designs 100% certified jewelry. Now you can try the best solitaire rings at home and Lifetime Exchange for free can get shipping. Solitaire rings are most desirable in most women.

 11. solitaire rings skriver:

  Get the latest solitaire rings designs 100% certified jewelry. Now you can try the best solitaire rings at home and Lifetime Exchange for free can get shipping. Solitaire rings are most desirable in most women.

 12. Now you can get the best solitaire rings for men too. You can get a Lifetime Free Shipping Money Back Policy. Many men also prefer to buy solitaire rings. Which can be obtained by visiting our site.

 13. This is an excellent piece of writing. Keep sharing fantastic content on your page. Your blog is wonderful.
  chapter 7 bankruptcy lawyers near me

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg