Quinnspiracy, del 2 – Den svenska spelbranschen säger ifrån (uppdateras löpande)

3:10 22 Aug 2014

Ni minns Zoe Quinn fortfarande, va? Ni trodde inte stormen bedarrat än, visst? Det har den inte. Den har tilltagit.

Phil Fish är en frispråkig indieutvecklare som bland annat är känd för att han gjort supercharmiga plattformsspelet Fez. Det, och för att han fått oändliga mängder skit av folk på nätet. Det gick så långt att han för ett par år sedan sa att han drog sig tillbaka från spelutvecklingen (det här var precis efter att han utannonserat uppföljaren till Fez). Han hade just kommit tillbaka till Twitter när hela den här Zoe Quinn-grejen briserade. Han tog Zoes/förnuftets parti och skrev ett gäng tweets i affekt. Bland annat ett där han menade att alla som slutshameade Zoe var våldtäktsmän.

Det skulle han inte ha gjort.

Doxxningen på Phil Fish hände någon gång i natt. Alla hans personuppgifter och lösenord fläktes ut på nätet. Hans telefonnummer, hans personnummer, login-uppgifterna till hans Paypal-konto. Allt. Och allt detta för att han försvarat en utsatt, kvinnlig spelutvecklare. Någon skrev att de gjorde det för att han är ”feminist och SJW”. Social justice warrior. PK-krigare, typ. Samtidigt skriver någon att Zoe Quinns pappa avslöjat att både han och hans dotter fått flera anonyma samtal sedan hennes uppgifter kommit ut.

De som gör det här vill att allting ska vara som det alltid varit. Inget ska ifrågasättas. Spelbranschen ska inte utvecklas – åtminstone inte på ett annat plan än det rent tekniska. För de här människorna är talet om ojämlikhet och representationsproblem ett direkt angrepp på spelen de älskar – och i förlängningen de själva. Alla som säger något annat är deras fiender.

Allt det här är naturligtvis långt bortom rimlighetens gränser. Ingen ska behöva vara rädd för att uttrycka sig – eller sitt stöd för någon annan – på internet. Spelutvecklarna som nu angrips är några av de som försöker pusha spelmediet framåt. Bana väg för nya berättelser. Nya spel. De gör det för att de älskar spel. Men hatet de får tillbaka vet inga gränser.

När Phil fått tillbaka kontrollen över sitt och sitt företags twitterkonto tidigare idag skrev han att vi alla skulle skämmas. Att alla med spelutvecklardrömmar skulle glömma dem. Han har sett framgången, men framgångens baksida är så enormt mycket större att han inte rekommenderar någon att följa sin dröm. Ingenting är värt det här. Twitterkontot är nu raderat. Phil har lagt ner sin spelutvecklarkarriär – och säljer sitt spel och företag för en spottstyver. Han orkar inte mer. Internetmobben vann.

Zoe och Phil är inte den enda som drabbas av det här. Också svenska indieutvecklare har under dagen fått sina sociala konton hackade. Det kan inte fortsätta så här. Det får inte göra det.

Det är dags att sätta ner foten nu. Att visa att måttet sedan länge är rågat. Jag hörde av mig till några av de svenska spelutvecklare jag respekterar och bad dem skicka hälsningar till Zoe, Phil och alla där ute.

These are messages from Swedish game developers showing their support for Zoe Quinn, Phil Fish and anyone else it may concern. Online bullying must come to an end. You are not alone.
Hälsningarna från dessa progressiva, vettiga spelutvecklare finns här nedan. Listan kommer att uppdateras allt eftersom fler kommer in.
Är du också spelutvecklare och vill skicka din hälsning, tveka inte att skicka citat/bild/filmklipp/osv till michael.gill@nojesguiden.se

Erik Svedäng, Game Developer (Blueberry Garden etc)
erik_svedang.jpg

Naseer Alkhouri, QA Engineer på DICE
”Personligen vill jag reagera så här för jag fattar inte ens att det händer. Jag har alltid sagt att gamers är ett community, men för var gång sånt här händer känns det som att det är en klubb för innebördes beundran snarare.”

Loke Wallmo, Game Developer
”Dear Internet Bullies, about the attacks on Zoe Quinn and Phil Fish. What you are doing are wrong, unethical and need to stop. Phil and Zoe – stay strong.”

keepcalm.jpg

Åsa Roos, Game developer

photo.jpg

Tobias Andersson, Game Developer. Turborilla.
”Zoe and Phil, I envy you your courage in calling out bullshit. Keep strong, and get through this terrible ordeal with your creative hunger intact. The world will be better for it, for sure.”

Doru Apreotesei, Game Designer and Creative Lead. Goodgame Studios.
”Events like these remind me why I never read comments on the internet. Lest you take these people seriously, remember, these are the same idiots who accuse people of being ‘White Knights’ or ”Social Justice Warriors’ – and who 100 years ago probably would’ve called opponents of segregation and racism ‘Nigger-lovers’, and with a straight face at that. They are the Mel Gibsons of the games industry, and deserve to be treated as such.”

Emil Kraftling, Game Designer.
”Dear bullies, harassers and online thugs. You have misunderstood the purpose of Internet. It is in fact not a tool for you to participate in abusive, threatening and downright criminal behavior under the cover of anonymity, but a tool for sharing and expanding the collected knowledge of our civilization, multiplayer gaming and looking at funny cat pictures. Please don’t forfeit a fruitful future for gaming by assaulting its creative minds. In fact, please stop assaulting people, period.”

Robert Jonsson. Creator of the role-playing games Bortom: Lögnens slöja and Leviathan.
”Internet can be an efficient tool. It has given us a multitude of opportunities to express ourselves. However, it is also an efficient tool to spread hatred. People hide behind the anonymity of the screen and speak in a manner they would never do offline. I don’t want to assume that everyone who spreads hate against Quinn and Fish are douchebags. That is a depressing thought. Think before you write. Would you say those words to your mother or father? Criticize by all means, but do so with kindness. You can criticize something constructively, without the hate. Not only would you be heard, internet would also be a better place. We must stop how hate is propagated on the internet. Let’s act civilized and build a better community.

To Quinn and Fish I just want to say: stay strong and don’t let your passion die! The world is a better place because of it.”

Mikael Bergström, rpg maker.
”I’ve always been a gamer. That is, I’ve always played games. This kind of shit is why I pause before I call myself ‘gamer’. These bullies are not my people. I still love games, but a huge part of so-called gamer culture makes me sick to my stomach. This isn’t gamer culture. This is hate culture. Misogyny culture. Asshole culture.

I wish I could tell you to ‘stay strong’. But that would be superfluous. You’ve already stood strong. You shouldn’t have to stay stronger than you already have. But know that you are not alone.”

Jonas Gry Fjellström, Former developer at: Daydream, Ubisoft, Coldwood
”To Zoe and Phil, I hope you can find the power to convert this negative energy into something creative. For over 20 years I have been playing games online and seen the hate grow bigger and bigger… I envy your courage and efforts of confronting these trolls… You have my full support in trying to convert the gaming community into the world of love it should be.”

Martin Sahlin, Game Developer. Coldwood Interactive.
martin_sahlin.jpg

Simon Karlsson, Game Developer (A Song for Viggo)
simon_karlsson.jpg

Christer Edvardsson, scenario developer
”Stay strong everyone. You are not alone. You have our support.”

Nicklas Nygren, Game Developer (Knytt etc)
beer_ticket_1.png
beer_ticket_2.png

17 kommentarer | “Quinnspiracy, del 2 – Den svenska spelbranschen säger ifrån (uppdateras löpande)”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. Anton L-A skriver:

  Wow, att folk går tillbaka till samma mönster och pratar om hur utsatta och svaga kvinnor är. Det är de enda media vill prata om. Inte vad Zoe har gjort för att få sånt hat. Kanske om jounalister kunde prata om vad långt kvinnor har kommit spelbranschen, eller vad folk gör poitivt för att få in mer kvinnor i spelbranschen. Nej media vill bara fokusera på kvinnor som Zoe som känner sig så sårbar för kritik, medans hon manipulerar media och de så kallade white knights. Bra, bra artikel ni har här på Nöjesguiden som visar en sida av konflikten.

 2. SPEL – Michael Gill skriver:

  Hej Anton L-A.

  Vad roligt att du läser min blogg! Eller i alla fall att du klickar dig hit och kommenterar. OM du hade läst inlägget hade du kanske insett vad min poäng var. Poängen är att det är ovidkommande vad Zoe (eller Phil) har eller inte har gjort. Poängen är att hela själva drevet mot en ensam individ bevisar hur fruktansvärt långt vi har kvar. Jag hoppas du inser vilken roll du själv spelar i det här.

  Fortsätt gärna besöka min blogg. Tveka inte att kommentera mer. Men läs gärna inlägget innan.

 3. Alexander skriver:

  Phil Fish frispråkig? Han har en historia av att vara ett totalt rövhål. Han har sagt ”Nuke all gamers” och kallade Totalbiscuit för en ”äcklig nörd”. En person som ändå var väldigt neutral i sitt svar till Quinnspiracy.

  http://gamesnosh.com/wp-content/uploads/2014/08/zFBoyuZ.png

  Då kan ju jag kalla dig för en jävla fitta och du kan kalla mig ”frispråkig”. :)

  Snacka om vinklade inlägg du skriver. Det har kommit fram fler och fler uppgifter om hur incestuös den här branchen verkligen är. Vissa personer har förhållanden eller vänskaper med varann trots att detta strider mot journalistisk etik. Dom ger till och med varann priser. Dom här skitsajterna som Kotaku och dylikt försöker bara rädda sitt eget skinn. Många indie-utvecklare och speljournalister är rädda för att komma ut eftersom det skulle förgöra deras karriär.

  Det finns massvis med screenshots som bevis för hur speljournalister och vissa indiespelutvecklare umgås med varann. Men det lustiga är att sånna som du litar liksom inte på det. Däremot så litar du på så fort någon av dessa SJWs som Zoe Quinn och Anita Sarkeesian påstår att dom fått dödshot trots att det oftast saknas riktiga bevis. Och sådant ska dom väl förövrigt anmäla till polisen. Inte gå ut med på twitter. Men det klart, det ger ju sympatier och framförallt klirr i kassan.

  #gamergate

 4. Jo4GVoice skriver:

  JIO 4G Jio4GVoice app download

 5. 4liker apk skriver:

  It’s appropriate time to make some plans for the future and it is time to be happy. I’ve read

 6. filmy skriver:

  It’s appropriate time to make some plans for the future and it is time to be happy. I’ve read

 7. filmyw skriver:

  Perhaps you could write next articles referring to this article. I desire to read more things about it! read here
  filmywap app

 8. filmywap apk skriver:

  you could write next articles referring to this article. I desire to read more things about it! read here

 9. on sucess skriver:

  There seem to be endless ideas and theories on how to get ranked and attract visitors. filmywap apk

 10. PokeSniper2 skriver:

  thanks for sharing a valuable information,, very useful content….

 11. halloween skriver:

  Diy Maternity Halloween costumes for Adult guys girls give you a great look in this festival days. Best funniest Maternity Halloween costumes for hot girls most revealing. http://halloweencostumesimages.us/

 12. jio mbile phone skriver:

  Perhaps you could write next articles referring to this article. I desire to read more things about it! read here jio phone

 13. vinodkumar skriver:

  Great post. I found your website perfect for my needs. Very useful info specifically the last part. Thank you for sharing with us, and we sincerely hope you will continue to update or post other articlesfilmywapp

 14. vShare App skriver:

  vShare is already one of the popular iOS and Android application to install apps and games directly on smart phone devices without going through tons of restrictions and all that.

 15. ram skriver:

  very good article on shareit for pc is here

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp