Speljournalistikens död

9:52 18 Sep 2014

Feministisk kulturkritik är det största hotet mot USA sedan Hitler. I alla fall om en ska tro ett av de hot som Anita Sarkeesian får ta emot dagligen. ”Hon hittar bara på”, skriker någon som kränkts av Sarkeesians redogörelse för hur kvinnor framställs i tv- och datorspel. Och samtidigt framkommer uppgifter om att spelkonferensen GDC, som hålls i San Francisco varje vår, bombhotades när Sarkeesians skulle ta emot pris för sitt arbete.

I lördags gjorde gänget bakom P3 Spel en slags översikt över det här som kallas Quinnspiracy och GamerGate. Eftersom jag skrivit om det hela här på bloggen ringde producent-Anton upp och intervjuade mig om läget. Här kan du lyssna på programmet. Under lördagen fick jag sedan ett gäng mentions på twitter, där engelskspråkiga anhängare av #GamerGate och #NotYourShield uppmärksammades på och varnades för mig. Enligt dem var jag  en av de där konspirerande speljournalisterna som ville sopa undan den faktiska skandalen här och enbart måla upp indieutvecklaren Zoe Quinn som ett offer. Mitt ställningstagande i den här frågan har, från dag ett, varit att det är omöjligt att diskutera den journalistiska integriteten och pressetiken utifrån det här fallet. Dels för att det grundar sig i en svartsjuk och sårad ex-pojkväns utsago. Dels för att det helt uppenbart, väldigt tidigt i händelseförloppet, kidnappats av manliga internettroll som ser det som sin främsta uppgift att krossa alla försök till feministisk analys i spelkritiken.

Så här är det. Jag har jobbat heltid som speljournalist i åtta år nu, och har skrivit om spel på olika sätt sedan ännu längre tillbaka. Under hela den här perioden har jag varit en av de som försökt föra en diskussion om vad svensk speljournalistik egentligen är – och vad det borde vara. I forum, på mer eller mindre obskyra bloggar, i tidningar. Jag är inte ensam, vi är ett litet gäng. Vi som VILL tala om speljournalistisk etik. Och vi är samma personer som anser att vi som kritiker har ett större ansvar – en spelrecension är inte bara ett ändlöst rabblande av tekniska specifikationer. Vi är i minoritet i vår bransch. Och faktum är att vi stundtals får ta oändliga mängder skit för det vi försöker göra. Vi vill att vi som speljournalister ska bli tagna på allvar, men framför allt vill vi att spelen ska bli tagna på allvar. Vi kritiserar föråldrade könsstereotyper i spel. Vi diskuterar vad våldsförhärligandet har för effekter. Ibland tar vi kanske oss själva vatten över huvudet, sätter oss på en lite för hög häst – men ambitionen att bidra till något större finns alltid där.

Och för det här får vi alltid skit. I varierande grad, förstås. Hur mycket skit du får beror på var dina texter publiceras. Och, som vanligt, om författaren är kvinna eller man. Majoriteten av alla kommentarer är hatiska. Vi har inget med spel att göra så länge vi inte tycker och gör exakt som alla andra. Faktum är att det till och med händer att vi får skit från våra chefer och beställare. Vi gnäller FÖR mycket, är FÖR kritiska. Det beror på att vi har en journalistisk ambition, att vi inte helt köpt tanken att vi bara är gravt underbetalda PR-personer. Men vi fortsätter ändå. Eller försöker i alla fall. Jag har en handfull otroligt talangfulla kollegor som ofta ger uttryck för att de snart inte orkar mer. Jag förstår deras känsla. Och jag förstår också att spelkritiken – och i förlängningen spelmediet – skulle förlora så otroligt mycket om de här personerna slutade skriva.

Mina kollegor överväger att sluta arbeta som speljournalister för skiten de får. Anita Sarkeesian mottar dödshot av folk som vill att hon ska knäckas. Samtidigt slutar Phil Fish att utveckla spel för av samma anledning. Markus ”Notch” Persson säljer Mojang för att han inte orkar med ansvaret och skitstormarna. Det finns massvis att diskutera när det kommer till speljournalistik. Ett av de största problemen just nu är att journalister, forskare och utvecklare hotas till livet – för att de gör sitt jobb.

Så, min fråga till alla de som hört av sig, oroliga för speljournalistikens framtid (eftersom vi försöker förhindra häxjakten på kollegor som Sarkeesian, eller utvecklare som Zoe Quinn och Jennifer Hepler) är: var har ni varit de senaste tio åren? Varför vill ni diskutera pressetik NU, när ett par utpekade kvinnor ligger på huggkubben? Var var ni när vi diskuterade köpta recensioner, mutor och fester med glamourmodeller inhyrda för att socialisera med (manliga) speljournalister? Var var ni när vi försökte problematisera förhållandena mellan speltidningar och spelföretag?

Var var ni när speljournalistiken behövde er?

18 kommentarer | “Speljournalistikens död”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. Mats Nylund skriver:

  Svaret är förstås att de var där de alltid har varit: i kommentarsfält nätet över, där de betedde sig som svin, i vanlig ordning.

  Hela grejen med Quinn och Sarkeesian har inget med speljournalistik att göra, det handlar om kränkta unga män som inte tål att se sin lilla trygga brölgrabbiga bubbla hotad, och som är så världsfrånvända att de i vissa fall till och med är beredda att ta till terroristmetoder för att slippa tänka längre än näsan räcker.

 2. SPEL – Michael Gill skriver:

  Ja, det är väl ungefär min analys också, Mats. Frågan är ju hur långt MAN kan tänkas gå för att försvara sitt inpissade manspojkrevir.

 3. Fredrik skriver:

  Idioterna växer väl upp, flyttar hemifrån, skaffar ett jobb, tämjs av en tjej, får barn och slutar hata.

 4. Annan anonym skriver:

  @Mats Nylund

  Väldigt progressiv analys av dig där.
  Fast det kanske är så det är, det är ok med stereotyper och fördomar, så länge hatet är riktat mot rätt grupp.

 5. is skriver:

  Annan anonym, du läser en kritik av folk som BOMBHOTAR pga en kvinna som kritiserar sexism i spelbranchen, och grinar över ”hat”? w o w.

 6. Jim den Fruktansvärde skriver:

  Annan Anonym: Det är 2014 och du använder dig av ordet ”progressiv” orioniskt?

 7. Mats Nylund skriver:

  Vet inte riktigt vad du är ute efter, att jag inte är helt saklig i min analys? Det är sant. Det är också sant att ett fåtal unga män tycker att det är okej att ta till terrorism för att stoppa en människa som sagt något de inte håller med om. Bör man komma undan med sådant i dagens värld? Jag tycker inte det, jag tycker att den som gör något sådant ska hittas och sättas i fängelse, precis som alla andra terrorister.

 8. En Trött Gamer skriver:

  Hej Michael.

  Det är skönt att höra att det åtminstonde finns några tappra kämpar som står upp för etik bland speljournalister.
  Synd bara att du inte tagit till dig din egen kritik, och inte grävt djupare i gamergate-frågan än att du konstaterat att det hela rör sig om en sårad pojkväns hämnd, och därmed kan vi helt enkelt ignorera hela rörelsen.

  Du undrar vart vi kritiker har hållit hus i alla dessa år. Vi har alltid varit här.

  Vi var här redan 2000, när Gamespot efter påtryckningar från Sega ändrade Shenmue’s betyg. Men industrin ignorerade oss.

  Vi var här 2007, när Jeff Gerstman fick sparken från Gamespot efter påtryckningar från Eidos. Men vi ignorerades.

  Vi var här 2009, när speljournalistik inte längre var journalistik. Man vara bara ”bloggare” och då var det inte längre så hårt med källkritiken.

  Vi var här 2012, under Dorito-skandalen. Men industrin fortsatte på samma spår.

  Och vi är här nu 2014, men istället för att återigen ignorera kritikerna så valde industrin att göra något annat. De gick till attack mot gamer-kulturen på alla fronter.
  Nu är det inte längre bara vi som sedan länge försökt uppmärksamma problemen som hörs. Man har lyckats med det vi aldrig lyckades med, att få hela gamer-kulturen att inse hur stort problemet är.

  Jag borde väl egentligen vara tacksam för det.

 9. Johan Palme skriver:

  Ärlig fråga:

  Den så kallade ”spelvärlden” och ”spelkuturen” domineras fullständigt av misogyna, vidriga människor. Det gäller ”fans” utvecklare, journalister. Vad fan gör du där över huvud taget? Lämna skiten. Börja skriva om nåt annat kulturfenomen. Bojkotta hela industrin och låt den förgöras av sitt eget hat.

 10. PokeSniper skriver:

  Thank you for bringing more information to this topic for me. I’m truly grateful and really impressed.

 11. FRP is the best app to bypass FRP

 12. You will be glad to know that here we are having one of the best portal for knowing easiest and exact ways for error 0x80072ee2 fix in windows 10. If you ever visit here surely you will have advantageous information.

 13. AOL offers a range of integrated products and properties including communication tools, services and subscription packages. http://www.aol.com offcial site is official website of AOL, here you will find solutions for your all types of AOL products.

 14. HP is one of the best printer Manufacturer company in the world and they provide best and rapid customer service. Call HP printer Customer service number to get help with all problems related to HP Printer.

 15. vidmate app skriver:

  Thank you for bringing more information to this topic for me

 16. shareit skriver:

  I’m truly grateful and really impressed.

 17. My computer skriver:

  For window 10 related solution, visit my blog on my computer and also for other issues like https://mycomputerwindows10.com/ 0x80070643 , 0x80071a90 , 0x80072ee2 in Windows 10 and many other.

 18. grace skriver:

  upte si řidičský průkaz pro všechny země zóny EU
  Zkouška řidičského průkazu. Zkouška řidičského průkazu je pro většinu lidí vždy velmi obtížným úkolem. Je to dáno napjatým charakterem teoretické zkoušky řidičského průkazu a praktické zkoušky řidičského průkazu. Řidičský průkaz vám však poskytneme, aniž byste museli absolvovat zkoušku z řidičského průkazu. Tímto způsobem ušetříme spoustu peněz a času. Protože navštěvovat autoškolu stojí spoustu peněz a času. Lidem, kteří umí řídit, ale nemají čas na zkoušku, můžeme poskytnout řidičský průkaz. Zajišťujeme i lidi, kteří nemohou řídit.
  Pomůžeme vám složit praktickou i teoretickou potápěčskou certifikaci během několika pracovních dní a pomůžeme vám získat skutečný a registrovaný řidičský průkaz, abyste se nemuseli stresovat psaním náročných zkoušek a trávili tolik času a peněz.

  https://koupit-ridicskyprukaz.com koupit ridicsky prukaz

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg