Tankesmedjan, satiren och verkligheten

8:30 5 Sep 2014


Alltid lika fantastiska Tankesmedjan har pillat ihop en app så här i valtider. Appen heter ”Debattle” och är nästan precis så göteborgsk som den låter. Den handlar om att du sätts framför en digital sampler där alla samplingar är tagna från partiledare. Varje sampling är en punchline tagen från verkligheten. Tanken är att användarna ska foga ihop samplingarna till ett beat, och på så sätt skapa magi.

Det är ganska roligt – även om jag uppskattar mer att höra det andra gjort med appen än att själv sitta och leka med den.

Det här var tänkt att vara en slags recension av appen. Men jag träffade på verkligheten, och nu orkar jag inte längre.

För som det så ofta blir så springer verkligheten i cirklar runt allt vi någonsin skulle kunna fantisera ihop. Även om Tankesmedjan sitter på några av landets vassaste och roligaste hjärnor hade nog ingen på redaktionen ens kunnat drömma om att få en sån fullträff som någon Gävlebo i mitt flöde grävde upp igår. I Gävle skapas nämligen den största politiska (omedvetna) satiren just nu.

En lokal moderatpolitiker har gjort en raplåt.

Bornegrim kallar sig ”moderat kulturpolitiker” och i en intervju med Gefle Dagblad säger han så här:

– Eftersom jag har jobbat med musik förut tyckte jag det kändes rätt. Även om jag varken kan rappa eller sjunga.

Och att kompetens inte är det viktigaste kravet i Bornegrims yrke förstår en efter att ha hört rader som dessa:

Moderaterna ett arbetarparti, inte bara jobb och ekonomi
Centern har gått från bonde till gay, från Torbjörn Fälldin till Federley
Folkpartiet vill ha ordning i plugget, sitt ner håll käften så går tugget
Sist har vi KD om dem lite kort, *piiiiiiiiiiiiiiip*

Och, bara för att förtydliga, det här är alltså en låt som gjorts för att göra reklam FÖR Alliansen. Gjort med ”humor”, förstås, men kanske inte av en sådan Gervaisk dimension som detta antog.

I Gefle Dagblad fortsätter Bornegrim att säga saker som ”vi har så förbaskat kul i Moderaterna”, att han vill ”röra om i grytan lite” och att han har fler ”grejer som ligger i ‘pipen’”. Jag vågar inte ens tänka på vad som kommer att hända om det blir maktskifte i Gävle i höst.

För den som känner stadens kulturpolitiska historia kommer det här kanske inte som en överraskning. Det här KAN vara den största politiska protestsångaren sedan Joe Hill.

Det behövs det ingen app för att upptäcka.

6 kommentarer | “Tankesmedjan, satiren och verkligheten”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. Thomas skriver:

  Extremt underhållande på så många sätt.
  Till exempel valet av filmklipp (vid ca 1.50): Gruppen människor alliansvalarbetarna försöker dela ut information till går bara förbi dem.

 2. SPEL – Michael Gill skriver:

  Ja, en frågar ju sig om det där var det BÄSTA filmade materialet de kunde hitta? Det är ju liksom helt tomt på det där torget de är på.

 3. Kodi skriver:

  It has compiled all the digital media in user-friendly interface which is easily accessible to the users.

 4. Kodi skriver:

  It is one of the best packages of entertainment one can have.

 5. AOL offers a range of integrated products and properties including communication tools, services and subscription packages. http://www.aol.com offcial site is official website of AOL, here you will find solutions for your all types of AOL products.

 6. HP is one of the best printer Manufacturer company in the world and they provide best and rapid customer service. Call HP printer Customer service number to get help with all problems related to HP Printer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp