Ännu en kvinnlig spelutvecklare offras på GamerGate-bålet

10:38 13 Okt 2014

brianna_wu_-_1.jpg

Brianna Wu är kvinna i spelbranschen. Det är hennes första brott. Hon leder en studio som består enbart av kvinnliga utvecklare – och släppte nyligen ett spel där alla karaktärer är kvinnor. Hon har också skrivit om kvinnosaksfrågor i spelmedia och slänger sig med uttryck som ”systerskap”. Allt det här räcker naturligtvis för att hon ska stöta på kvinnohatarnas dödspatruller.

Men aldrig har det varit så illa som när hon gav sig på Gamergate. De hot (och den doxxning, med mera) som fick Brianna Wu att tvingas ringa polisen och lämna sitt hem kom nämligen efter att hon publicerat en bild med skämt om Gamergate-ivrarna.

De gaters som det fortfarande går att diskutera med hävdar att en av rörelsens grundfrågor är den om censur. Om hur den feministiska konspiration som styr spelmedia tystar ”vanliga gamers” genom att radera kommentarer och trådar på forum där Gamergate diskuteras. Samtidigt som de själva allt för att tysta de röster som höjs mot dem. De ”välartade” gör det genom att försöka få elektronikföretag att sluta sponsra sajter där feminister får komma till tals. ”Rötäggen” gör det genom att skicka hot om död och våldtäkt direkt till feministerna. Metoderna är desamma. Och att de personer som utsätts är kvinnor – och feminister – är ingen slump.

I juli i år publicerade spelsajten Polygon en text av Wu. Texten heter ”No skin thick enough” och handlar om kvinnors situation i spelbransch och -media. I texten slår Brianna hål på myter som omgärdar bilden av spelbranschkvinnor. Om tanken att alla trakasseras, att det inte ska tas på allvar – och att kvinnor i själva verket har det lättare än män att klättra i hierarkierna. Hon intervjuar en rad mer eller mindre framstående kvinnor och länkar till en text, skriven av Leigh Alexander, som handlar om spelkulturen och sexismen. Briannas text inleds med ett citat från ett hatmail hon fått.

”Women are the niggers of gender. If you killed yourself, I wouldn’t even fuck the corpse.”

Hon berättar också att hon inte vågat gå ut till sin bil på kvällstid på ett halvår, på grund av de hot hon mottagit. Och det här var alltså ungefär en månad innan Quinnspiracy, och senare GamerGate, bröt ut. Wu var härdad – och hennes poäng är att alla kvinnor i branschen på ett eller annat sätt blivit utsatta – men ändå inte förberedd på det som skulle drabba henne den här hösten.

Under de senaste veckorna har jag blivit kontaktad av pro-Gamergate-personer i alla mina sociala medier-kanaler. De flesta är enbart intresserade av att peka ut mig som ett exempel på en SJW-journalist som är ensidig, ickeneutral och gör våld på mitt yrkes grundpelare. Jag är en av de där ur den feministiska grupp som konspirerar för att sänka hela gamer-kulturen (missa inte Morgan Ramsays storify om hur feministiska texter egentligen inte ALLS håller på att ta över spelmedia, i själva verket är inte ens en procent av allt som publicerats feministisk kritik eller analys).

morgan_ramsay.jpg

De svenska gaters som jag blivit kontaktad av (däribland en av Sveriges ledande ”jämställdister”) menar att jag inte framställt GamerGate på rätt sätt. Att jag inte tagit upp det som startade allt – för dom. För dessa personer var Zoe Quinn-affären bara en bisak. Den riktiga stridsyxan grävdes upp när Leigh Alexander, med flera, började yrka på att begreppet ”gamer” är dött. De gaters som hör av sig brukar peka på hur Leigh haft mage att kalla alla gamers för ”källartroll”, och så vidare. Alexander skrev en opinion piece om vad hon tyckte om den gamerkultur som drev kreativa människor från spelindustrin med hot om våldtäkt. Och för det förtjänar hon – och alla som håller med henne – att tystas?

En av de mest intressanta meta-texterna om Gamergate skrevs av T.C. Sottek på The Verge. Enligt Sottek använder sig Gamergate av samma agitatoriska verktygslåda som den reaktionära högern i USA. Ett påhittat hot pekas ut – någon hotar ditt fritidsintresse eller din rätt att uttrycka dig – och sedan samlas en mobb kring det som identifieras som de faktiska fienderna. Budskapet skickas sedan vidare via nyckelpersoner med stora sociala nätverk. Typ Hollywoodskådisar.

Gamergate var ett begrepp som myntades av Adam Baldwin. Ja precis, skådespelaren Adam Baldwin. En Baldwin som menar att han var liberal när han var ung och dum, men senare kommit på hur världen faktiskt ser ut. I en intervju förklarar han sin syn på de journalister som jagats av Gamergate så här:

”They teach you to “be the change you wish to see in the world.” So you get these game journalists, journalists in general, who want to change the world by invoking social justice, which really just means “have the government be bigger, take more money from people, and institute fairness quotas”— or whatever the hell they define fairness as that day!”

Baldwin ser Gamergate som en del av en större kamp. Det här är en kamp driven med konservativa högerideal. Mot en kraftfull stat, mot skatter och mot kvotering. Ur dessa värderingar kommer Gamergate. Att anti-feminister och kvinnohatartroll hakar på är en oändlig lågoddsare.

Och samtidigt får fler kvinnor smaka på hatet. Nyligen postades stulna nakenbilder på svenska, kvinnliga, speljournalister. Flera hotades.

Brianna Wu har hotats från sitt hem, men hon har inte givit upp. Det får inte vi heller göra. Det här måste få ett slut.

brianna_wu_-_2.jpg

19 kommentarer | “Ännu en kvinnlig spelutvecklare offras på GamerGate-bålet”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. Carl skriver:

  Det kan ju anmärkas att Brianna Wu har gjort sockpuppet-konton på Twitter för att posta sexistiska saker under #gamergate-taggen och därigenom försökt smutskasta rörelsen och få den att framstå som sexistisk (s.k. false flag).

  Men ingen förtjänar att mordhotas.

  När varken pro-gamergate eller anti-gamergate har rent mjöl i påsen så är det svårt att välja sida i debatten.

 2. Kalle skriver:

  Carl! Inte lika goda kålsupare!

 3. Hampus Eckerman skriver:

  Fel från Carl. Vad Brianna Wu gjorde var inte att ”posta sexistiska saker”. Utan att medvetet driva med de dumheter som skrivs under #gamergate. Hon reagerade först på hur #gamergate folk skapade falska konton för att attackera henne och beslöt sig sen för att driva med dem. Detta annonserades tydligt ut på hennes eget twitter-konto. Hur i hela friden kan något kallas för ”sockpuppet” om det tydligt annonseras ut i förväg?

  https://twitter.com/Spacekatgal/status/508402970929934336
  https://twitter.com/Spacekatgal/status/512690892012924929

  Det handlade alltså om ett medvetet parodikonto på hur #gamergate-folk skriver. Viskningslekar och medvetna förvanskningar av vad kvinnor gör är en del i drevet och kvinnohatet som ligger bakom Gamergate.

 4. Carl skriver:

  Hampus:

  Om man följer #GamerGate så framgår det ju inte att det är hennes konto. Det ser man bara om man läser hennes tweets. Enligt samma resonemang så är inga av 4chan/8chans aktioner gjorda i det fördolda heller, eftersom deras kommunikation är öppen för allmänheten.

  ”Vadå, det är ju bara på skämt!”
  Älskar den ursäkten. :D

  F.ö. är det intressant att ett Twitter-konto förmodas vara fejkat om man bara följer ~70 personer. Själv följer jag under 50 konton.

 5. Ingenjören skriver:

  @Carl:

  Alltid lika sköj att varenda jävla parkeringsbot någon har helt plötsligt blir JÄTTEINTRESSANT om den mordhotats i dessa sammanhang. Liksom, ”Ja, jag tycker inte om mordhot, men jag tycker ju inte man ska felparkera heller, så det är en svår fråga där man inte KAN välja sida…”

 6. Chairman Mjau skriver:

  Herre gudars skymning. Att älska dataspelspattar så mycket att de är beredda att mordhota för dem är tamefan det mest patetiska någon gjort i hela universum någonsin.

 7. Carl skriver:

  @Ingenjören:

  Missförstå mig rätt. Hennes beteende motiverar knappast att hon mordhotas. Mordhot kan inte ursäktas.

  Men båda sidorna i debaclet har blivit mordhotade. Därför det är svårt att välja sida. Om det var svart och vitt så hade det naturligtvis varit enkelt. Nu är det bara olika nyanser av grått.

 8. 3 skriver:

  Hej Michael!

  Tack för att du uppdaterar oss om händelseflödet i detta. Sexismen inom spelbranschen har alltid varit ett problem. Man känner sig utmattad när man läser om alla dessa kvinnohatande spelare, men jag känner hopp när personer som du och andra journalister fortsätter rapportera om detta.

  @Carl jag förstår inte hur du kan anse det vara ens värt att nämna hennes twitterkonton och jämföra det med 4chans hatattacker bara för att de båda förannonserat det. Det är en jävla skillnad på att skriva paroditweets och att likt 4chan hänga ut folk, hota och attackera.

 9. Carl skriver:

  3:

  Försöker bara hitta kopplingen mellan dödshotet och #Gamergate. Har Gamergate-anhängarna ställt sig bakom dödshotet mot henne?

 10. Anonym skriver:

  Brianna Wu är ingen kvinna, han är en kille som operart bort sitt könsorgan. Det sagt så kanske du borde kolal upp din information innan du slänger ur dig mer dynga? Brianna Wu postade image Macron och började håna folk i Gamergate. Han skapade sockpuppet konton och låtsades vara andra personer för att skapa otyg och oreda. Vad som hände var att folk blev väldigt arga och retaliearade. Hans brillanta svar på detta var inte att be om ursäkt för att ah uppförst sig som en tölp, istället twiuttrade han och sa att han inte tänkte låta sig förtryckas. Med andra ord, han tyckte att folk inte hade rätt att ge igen när han hånade dom. Som svar på detta så verkar en del personer bestämt sig för att jävlas lite med honom. Han blev doxxad.

  Vad som sedan hände var att han påstår att detta var GG som gjorede detta, trots att han inte har några bevis. Han påstår i en intervju (som man kan hitta på Youtube) att en lkompis till honom hade sagt att folk var upprörda på 8chan och skulle doxxa honom. I en annan intervju senare så ändrar han sig och säger att det var HAN som såg att de skrev om honom på 8chan. Med andra ord så ändrar han sina utsaga. Men även om någon elelr några på 8chan skulle ha snackat om detta, och även om dessa människor var de ansvariga; vad har detta med GG att göra? Var är hans eller ditt bevis att det var GG anhängare och inte bara folk som tyckte att Wu var någon de ville jävlas med?

 11. Hanna Sundqvist skriver:

  Hej! Välkommen till min blogg om kända spelutvecklare. Jag skriver det själv
  https://nouw.com/spelutvecklare

 12. eric bana skriver:

  Thank you for your post, I look for such article along time, today i find it finally. this post give me lots of advise it is very useful for me ! http://www.numerologysecrets.live/

 13. John skriver:

  I was really enjoyed this post when i am read this. It is such a grateful post to us and a pleasure to read and share this blog. https://ayur69.com/

 14. Brother has been known for manufacturing Best printers and its services are enjoyed by a number of people, Solutions.brother.com/windows is a official website to download latest drivers.

 15. Brother has been known for manufacturing Best printers and its services are enjoyed by a number of people, You can Visit here to get latest and updated setup software for Brother USB and wireless all model printers or you can visit Solutions.brother.com/windows also.

 16. Canon has been known for manufacturing Best printers and its services are enjoyed by a number of people, You can Visit here to get latest and updated setup software for canon.com/ijsetup USB and wireless all model printers.

 17. Sam skriver:

  Canon has been known for manufacturing printers and its services are enjoyed by a number of people. To get latest & updated drivers for canon printer all models, visit canon.com/ijsetup and download driver free.

 18. HP is one of the best printer Manufacturer company in the world and they provide best and rapid customer service. Call HP printer Customer service number to get help with all problems related to HP Printer.

 19. AOL offers a range of integrated products and properties including communication tools, services and subscription packages. http://www.aol.com offcial site is official website of AOL, here you will find solutions for your all types of AOL products.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG