Peter Jihde förstör Virtual Reality för evigt

9:59 14 Okt 2014

jihde.jpg

Jag och Zlatan har en del gemensamt. Att vi har enormt svårt för Peter Jihde, till exempel. Men det är inte allt. Nu spekulerar jag ju rätt fritt här, men jag tänker att Zlatan – som ju är en gamer av rang – peppar lika hårt på Virtual Reality och Oculus-hjälmarna som jag. Vem delar inte mina framtidsdrömmar, liksom?

Jag hade lyckats missa det Peter Jihde gjorde i Nyhetsmorgon förra veckan. Och på ett sätt önskar jag att jag kunde ha det här osett. Han testade nämligen Oculus Rift. Och släpade samtidigt mina framtidsdrömmar i smutsen, bara genom att vara Peter Jihde egentligen. Han dunkar huvudet i bordet som ”Emil och soppskålen”. Han mansplainar Googles kartong-VR för Tilde de Paula. Han fyller i och bryter av. Och han får liksom allt att svepas in i ett hånfullt skimmer. Classic Jihde.

Se själv, bara. På egen risk.

16 kommentarer | “Peter Jihde förstör Virtual Reality för evigt”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. SPEL – Michael Gill skriver:

  Zlatan är inte glad:

 2. Gretchen skriver:

  Åh fy vilken totalt ointressant och störig farbror den där Jihde är. Han är lite en manlig variant av Malou von Sivers…

 3. Rasmus skriver:

  Måste han överdriva i allt han gör så förbannat mkt

 4. Eric B skriver:

  Håller inte med dig alls. Tycker Jihde verkar ärligt intresserad och också njuter av den barndomsdrömmen som vi 80talister alla delar! Om det är någon som verkar skeptisk är det Tihlde, men vem bryr sig om vad dom tycker. Gästerna får ju visa upp det dom skulle visa upp. Alla nöjda 10min tuggummi underhållning fix, sådär på morgonen.. Chilla..

 5. Christian S skriver:

  Tycker jag skribenten greppar efter halmstrån. Om Jihde förminskade produkten gjorde väl Tilde det rejält?
  ”såna här röda maskiner, så snurrar man så kommer olika bilder de är exakt samma sak”.
  Din överdrivna rubrik och att du förmedlar att detta är Zlatans åsikt istället för att stå för den själv. Gör att jag ogillar denna artikel mer än inslaget tyvärr.

 6. SPEL – Michael Gill skriver:

  Och priset för sveriges mest humorbefriade kommentarsfält går till…

 7. Eric B skriver:

  Hehe..känner min burned. Gill, Du är awesome. Tyvärr skriver man mindre när man tycker om en artikel än om man inte tycker om en. Dina artiklar och inlägg är alltid super-nintendo! ;) Keep up the good work!

 8. SPEL – Michael Gill skriver:

  Tack Eric B! DU är awesome!

 9. Linda skriver:

  För min egen del tycker jag väl att Jihde o Co, gör en ganska bra genomgång av Oculus DK2, dom tar upp simulatorsjukan man får av att använda den.

  Jag tycker dock att dom borde tagit upp att upplösningen är för låg, vilket leder till att man ser mellanrummen mellan pixlarna. Jah har en känsla av att man måste gå över till 8k om man ska komma bort från pixeleringseffekten. Man behöver ju nödvändigtvis inte rendera i 8k eftersom det idag inte finns tillräckligt billig hårdvara som klarar det idag, för den vanliga konsumentens plånbok.

  Film blir inte särskilt bra på den pga pixeleringen, dessutom så måste 3D filmer gå över från att spara två bilder till att spara två depthbuffers samt två colorbuffers, för att man skall kunna uppleva att objektet är där när man förflyttar sig i sidled förhållande till filmen.

  Med allt detta sagt så kan jag väl även påpeka att jag själv har väldigt roligt med min egen DK2 fast med augmented reality då, då man inte får simulatorsjuka lika lätt när man själv rör sig samtidigt och latencyn är väldigt mycket mindre när allt omkring inte behöver renderas.

 10. SPEL – Michael Gill skriver:

  Det låter verkligen skitspännande, Linda! Du vill inte dela med dig av dina projekt?

  Intressant med dina tankar kring filmtittandet också. Jag föreställer mig att det åtminstone till en början kommer vara mer som att gå och se på en digital bioduk, snarare än att ”vara inne i filmen”? Ser dock sjukt mycket fram emot att exvis se sportsändningar med VR. Tänk att få välja kameravinkel och plats på arenan osv.

 11. Linda skriver:

  Gill: Jag vet inte riktigt vad du menar med att dela med mig av mina projekt.

  Men angående film i 3D så blir ju ett väldigt stort problem med dagens teknik att man inte kan ändra vy utan det blir som du beskriver det en virtuell bioduk. Eftersom Oculus inkluderar head och head position tracking, så kan man i spel välja att titta på ett föremål från olika vinklar, detta gör att föremålet upplevs som att vara äkta eller att det finns på riktigt där man ser det.

  Detta går inte att göra med de filmer man har idag, men om man räknar om filmerna till djupbuffrar så kan man vrida på djupbufferten med vissa begränsningar dock. Då kan man få samma effekt som jag beskrev att föremål i spel upplevs.

  Om man skall göra fullständig 3D så måste man sluta med vanliga kameror och gå över till att spela in film genom att mäta avstånd med t.ex laserskanning. Om man ställer ut ett stort antal skannrar i miljön där filmen spelas in, så mäts avstånd och färg i varje sådan skannad punkt. Detta ger ett ofantligt punktmoln som man sedan använder för att skapa ”meshen” av.

  Med den här tekniken kan man då välja att positionera sig själv var som helst inom punktmolnet och uppleva filmen från alla vinklar.

  Problemet är dock den otroliga mängd data som åtgår till detta, när man löst komprimeringen av detta så att det går att spara ned en film på ett lagom stort medium, så kan man börja att distribuera sådana filmer.

  Kan väl påpeka att när vi skannar byggnader osv. så blir dessa punktmoln flera gigabyte styck, så det är ett verkligt problem om man skall skanna i typ 24 rutor per sekund. Visserligen blir väldigt mycket i punktmolnen statiskt och går med andra ord räkna bort, det är då endast de rörliga delarna i punktmolnet som är problematiska. Men dessa är en mycket mindre datamängd en helheten.

 12. Linda skriver:

  Gill: här har du en lösning av problemet, man sätter ut ett stort antal kameror kring arenan och interpolerar mellan varje kamera för att få fram 3D effekten.

  http://vimeo.com/66628788

 13. QuickBooks has been designed to reduce pressures from accounting and bookkeepers ‘ hands through top-level accounting software. It is a common tool for professionals worldwide. There are few glitches, though, that are easily handled on QuickBooks Support Phone Number 1 (888) 238-7409 24×7. Once you connect with us, all your questions are overcome. We have a pool of experts with advance tools who are supportive during the process of fixing the issues. So, without wasting your precious time, call us for help right away! Visit us: – https://qbtechnicalsupportphone.com/quickbooks-support/

 14. Nice Blog! I would like to read more of your blog. Moreover, people with start-ups face several issues in carrying out business data management. QuickBooks makes everything easy by automatically perform several processes. It helps you in the filing of tax and manage other bank related transactions in a business. In case of any issues, one can get experts’ support at QuickBooks helpline Number 1 (888) 238-7409 for all errors and unexpected contingencies that might occur in QuickBooks software. Visit us: – https://www.qbsoln.com/

 15. AOL offers a range of integrated products and properties including communication tools, services and subscription packages. http://www.aol.com offcial site is official website of AOL, here you will find solutions for your all types of AOL products.

 16. HP is one of the best printer Manufacturer company in the world and they provide best and rapid customer service. Call HP printer Customer service number to get help with all problems related to HP Printer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG