1:13 30 Jan 2015

Svensk design dess marknadsföring, va?

Höme Improvisåtion, så heter en snabbt prototypad och helt spelbar liten indiepärla jag snubblade över idag. Det går i korta drag ut på att försöka montera ihop IKEA-möbler. Det är gjort med ungefär lika hög seriositetsgrad som Surgeon Simulator – och det är ungefär lika svårt att få saker att passa ihop på slutet. Bordet Börk borde liksom inte vara supersvårt att bygga. Men på något sätt slutar det alltid med att ena bordsbenet är tre meter längre än resten.

First Person Lover är ett gamerflörtande reklamspel från Björn Borg. Här är tanken att du, en vältränad man/kvinna helt klädd i Björn Borg-under- samt överkläder, ska befria hatande människor från sina arga känslor. Det gör du med en pusspistol. Och en befriad, älskande människa måste naturligtvis också kläs i Björn Borg-kläder. Då blir de färgglada, muntra och struttar runt som idioter på stan. Reklamkampanjen har bland annat innehållit presentationsvideor som gjort sig lustig över spelmässefenomenet samt knutit till sig esportproffset Christopher Alesund.

Personligen hade jag ju roligast med Höme Improvisåtion (som du kan ladda ner här), men vill du testa First Person Lover gör du det här.

12:31 29 Jan 2015

Saudiarabiska spelutvecklarna på Semaphore ska ha kudos för en sak: de saknar inte ambitioner. Med spelet Unearthed: Trail of Ibn Battuta har de, helt oblygt, bestämt sig för att kopiera spelvärldens just nu kanske största trippel-A-serie: Uncharted. Resultatet är väl kanske inte helt lyckat, men underhållningsvärdet är enormt:

Ärligt talat vet jag inte hur många som arbetar på Unearthed, men min professionella gissning är att det inte är tillräckligt för att utskina Naughty Dog. Å andra sidan är jag nästan lika sugen på att skratta mig igenom Unearthed som jag är att få lägga vantarna på Uncharted 4 senare i år. Det här spelet är ju som gjort för ironiska genomspelningar.

11:02 27 Jan 2015

Super Mario Bros. Ett spel som vi alla har en relation till, oavsett om vi vill det eller inte. Ett spel som funnits ute i 30 år. Och ett spel som vi fortfarande hittar hemligheter i. Molnbusken ovan sprängde min hjärna för några år sedan, men den är ändå ingenting jämfört med vad Reddit-användaren sivablue nyligen uppdagade.

Säg att du har dött på bana 3, värld 4. Om du trycker på a- och start-knappen samtidigt i startmenyn just efter ditt dödsfall kommer du att få börja om på samma värld dit du just tagit dig. Alla timmar av nötande genom 1-1, 1-2 osv har varit i onödan. Jag känner en stark störning i kraften, det är en hel 80-talsgenerations hjärnor som sprängs samtidigt.


 

12:12 26 Jan 2015

Jag har ingen aning om jag kommer kunna göra ”Dagens Demo” till något regelbundet återkommande, men när jag snubblar över bra grejer kommer de definitivt att ramla in under den här taggen. Just dagens inlägg är dock inte demos så mycket som de är Kickstarters. Alltså, om det här är något du tycker ser fett ut: slanta upp med mig så hoppas vi att det kommer en chans till demo inom den närmaste framtiden. Anyways, spelen:

Strafe! Ett ”revolutionerande” fps-lir som tar det bästa av 90-talets blockiga (och stundtals slafsiga) förstapersonsskjutare (som det kallas) och levererar det igen. Som om någon använt en tidsmaskin till den något märkliga idén att skapa ett gammalt fps i framtiden (istället för att varna om katastrofer, påskynda den tekniska utvecklingen eller skapa fred – topptrion saker en borde göra om en hade en tidsmaskin). Det här skulle mycket väl också kunna vara en lektion i hur trailern till en lyckad Kickstarter-kampanj ska göras. Retrovurm, humor och VHS-effekter.

Starr Mazer har jag skrivit om tidigare här på bloggen, och nu finns det alltså en officiell Kickstarter för projektet. Ett suuupersnyggt peka och klicka-äventyrsspel som blandas med shoot ‘em up-element. Kan det bli mer upp min allé? Möjligen om en fick spela fotboll då och då också. Och det ser så oerhört coolt ut.

10:40 23 Jan 2015

Den senaste veckan har varit omtumlande för esporten (alltså elektronisk sport, att tävla i tv- och datorspel) på ett politiskt plan. Centerpartisten Rickard Nordin skrev i en debattartikel i Svenska Dagbladet att e-sport bör ingå i Riksidrottsförbundet. Han fortsätter med att jämföra esporten med dart, boule, biljard och varpa. Oklart om det ligger en värdering i den liknelsen. Men i alla fall, om Nordins utspel kunde verka populistiskt gjorde kristdemokraten David Lega ett ställningstagande i helt motsatt riktning i en egen SvD-debattartikel. Lega erkände att ”dataspel” visserligen är roligt, men det gör det inte till en idrott.

Och visst kunde det väl stanna där. Men vad ingen hade räknat med var att Ice T ville ha ett ord med i leken. Och han uttrycker sin åsikt i nya videon till låten Institutionalized:

”I just wanna kill some motherf*ckers on Xbox!”

Bodycount visar att de är lika politiskt brännheta som de någonsin varit. Då handlade det om polisvåld, nu om frustrationen i att inte få spela Xbox för sin omotiverat avklädda fru. Eller att få prata med indier i telefonsupporten. Eller hata veganer.

Den naturliga följdfrågan är förstås: är det tv-spelen som gör honom så arg? Har han ett spelproblem?

Ice T, hans fru och hans spelintresse är ämnen som med fördel går att djupdyka i om en lyssnar på hans magiska/surrealistiska podcast Final level.

EDIT: I dagens SvD skriver bland annat Madeleine ”Maddelisk” Leander om vad esporten VERKLIGEN behöver. Riktigt bra!

EDIT2: Tobias påminner mig om min totala brist på kunskap om Suicidal tendencies och länkar till denna: