Efter blundern – Swedish Game Awards svarar på genuskritiken

3:15 22 Apr 2015

Årligt återkommande Swedish Game Awards släppte tidigare idag talarlistorna för kommande SGA-konferensen (som hålls i helgen). 3 av 19 talare är kvinnor. Vi kontaktade SGA:s Dennis Bagstevold, Assistant project manager på SGA ’15, för att få svar på några frågor.

3 av 19 talare är kvinnor – och ingen av dessa är själva spelutvecklare. Varför blev det så här?
– Det har varit en del faktorer som har spelat in till den skeva representationen av föreläsare på vår konferens. Vi som organisation jobbar ideellt med detta utöver våra högskolestudier vilket har begränsat våra resurser och gör att ibland så faller saker som dessa mellan stolarna. Vi har sökt föreläsare först och främst via våra partners som hjälper oss att organisera tävlingen som själva har valt vilka de vill skicka till konferensen. Vi ser ju självklart detta som ett snedsteg från båda parter där vi för vår del skulle behövt vara mer tydliga när vi rekryterade personer som kom och föreläste.

Anser ni er ha något slags ansvar att ha en jämnare representation än vad branschen har i stort? Om inte, varför?
– Givetvis finns det ett ansvar när en skapar något där folk får ta plats och får mer uppmärksamhet än andra. Konferensen som vi arrangerar blir ett forum där studenter som söker sig till branschen, folk i branschen och utomstående får ta del av andras kunskaper och erfarenheter. Om vi endast visar ett perspektiv så blir det väldigt enkelt att folk kan känna sig exkluderade. Vi kan inte tvinga företag och studenter att göra som vi säger, men vårt mål är självfallet att skapa miljöer där alla känner sig inkluderade. I framtiden kommer vi vara mer noggranna med våra önskemål kring talare och vilka som får synas.

Hur reagerar ni på kritiken? Kommer ni kompensera detta på något sätt eller är programmet redan spikat?
– Vi märkte av den skeva representationen i slutskedet av förberedelserna inför konferensen, vilket gjorde att vi trodde att det var för sent att ändra på det. När responsen kom och vi märkte att folk uppmärksammade detta tog vi en extra titt och insåg att vi har tid kvar att göra något åt det. Vi uppskattar att folk bryr sig och talar ut om detta, det är såhär vi möjliggör förändring. Programmet är inte spikat och vi försöker just nu få in fler föreläsare som kan hjälpa oss att jämna ut representationen på konferensen.

Är det svårt att hitta kvinnor som vill tala på SGA? Om ja, varför tror ni att det är så?
– Det är inte svårt att hitta kvinnor som vill tala på konferenser. De finns och är många som Rättviseförmedlingen visar i sin lista över kvinnliga spelutvecklare. Jag tror problemet snarare är att när en jobbar hårt och får tunnelseende så är det väldigt lätt att glömma det stora hela som gör att vi endast fokuserar på saker som vi känner till. Vår styrelse består i dagsläget av sju män och en kvinna. Vi glömde att tänka utanför vårt perspektiv, men tack vare att spelkulturen idag inte blundar för sånt här, så kommer vi inte heller kunna göra det, vilket vi är tacksamma för. Nu har vi turen på vår sida och får hjälp från bland annat olika spelcommunitys, och Diversi, som vi arbetar med för att göra något åt detta.

defurpic2.jpg
Dennis Bagstevold, Swedish Game Awards

Tipstack till Anna.

4 kommentarer | “Efter blundern – Swedish Game Awards svarar på genuskritiken”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. Åsa Roos skriver:

  Jättebra svar av Dennis. Fullt förståeligt att saker ramlar mellan stolarna, och väldigt uppmuntrande att det faktiskt inte sopas under mattan utan att SGA tar det hela på allvar.

  Personligen undrar jag hur samarbetspartners tänkte i det här sammanhanget. Det pågår en jämställdhets- och mångdfaldsdrive inom spelbranschen i Sverige. Hur många skrev inte på diversis petition? Så varför inte passa på att följa upp med att faktiskt visa att det är något de vill stötta genom att fråga de som tillhör marginaliserade grupper inom spel om de vill visa framfötterna och faktiskt prata på en sådan här grej?

 2. APKCima skriver:

  Tack för att du delar med dig av denna användbara information

  1. padi11 skriver:

   Comprare la patente di guida reale e registrata dal nostro sito Web senza scrivere esami o sostenere il test pratico. tutto ciò di cui abbiamo bisogno sono i tuoi dati e saranno registrati nel sistema entro i prossimi otto giorni. La patente di guida deve seguire la stessa procedura di registrazione di quelle rilasciate nelle autoscuole, l’unica differenza qui è che non dovrai sostenere gli esami. 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg