Spelrecension: The Aquatic Adventure of the Last Human

11:47 19 Jan 2016

Idag är en stor dag för Göteborgs nya stjärnskott inom indiespelutveckling. Det lilla tvåmannaföretaget YCJY släpper nämligen sitt första spel idag: The Aquatic Adventure of the Last Human (förkortas TAAOTLH från och med nu). Om du känner igen titeln kan det vara för att jag i somras intervjuade Josef och Christopher för Nöjesguiden. Då var spelet fortfarande en bit från release, även om det mesta var mer eller mindre klart. Musiken var den största biten som fortfarande fattades.

TAAOTLH handlar om ett rymdskepp som fastnar i ett maskhål – och slängs tillbaka in i jordens atmosfär typ tiotusentals år senare. Jorden är nu helt täckt av is, och under isen har saltvatten täckt det som tidigare var jordens yta.

Det handlar om miljöförstöring, om masskonsumtion och om mänsklighetens ofrånkomliga förfall. I ett holotape som spelaren upptäcker tidigt i spelet har någon lämnat vittnesmål om hur det tidigare funnits enorma, vackra skogar som täckte jorden – som människan avverkade och använda för att torka sig i röven med. Spelaren är bokstavligt talat som en utomjording som återbesöker sitt forna hem och får det presenterat ur en ny vinkel. Ett tankeexperiment fler kanske skulle behöva utöva för att inse att vår situation just precis nu är helt ohållbar. Och tankeexperimentet slutar inte där. Som ensam utforskare och sista överlevande människan är det lätt att bara åka runt i sin ubåt och skjuta ihjäl vackra fiskar – och på så sätt fortsätta det där vansinniga, narcissistiska som mänskligheten sysslat med i tusentals år. ”Vad spelar det för roll hur jag beter mig när jag är den sista människan på jorden? Vi kommer ju ändå att gå under”. Jorden var aldrig vår till att börja med, Det här är kanske något av det intressantare i YCJY:s debut. Men det handlar om det på samma sätt som Mad Max eller Waterworld gör det. Som en fond för en betydligt rakare historia. Grunden i TAAOTLH är ju att utforska havsdjupen, besegra särskilda bossar (oftast superstora fiskmutanter) och på så sätt låsa upp nya delar av världen. I grunden ett ganska traditionellt spel – både till hur det spelar och hur det ser ut – men som ändå bara kunde ha blivit till 2015. Det är stundtals svårt utav helvete, men det är väl också tanken.

Värt att spela?: Definitivt, om du gillar pixlar, metroidvanias och en saftig utmaning!

The Aquatic Adventure of the Last Human går att köpa på bland annat Gog.com och Steam

3 kommentarer | “Spelrecension: The Aquatic Adventure of the Last Human”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. smith jon skriver:

    Thanks for Fantastic blog and its to much informatic which i never think ..Keep writing and growing your self. Call us +1-877-349-3776 get more information.

  2. Kevin Martin skriver:

    It features a unique combination of platforming and puzzle-solving elements set in a stunningly detailed world, filled with vibrant colors and captivating music.

    Professional Moving Services in Brooklyn NY

  3. ”The Aquatic Adventure of the Last Human” is an atmospheric indie game that combines exploration and intense underwater battles. Its captivating narrative, set in a submerged Earth, adds a unique layer to the experience, unraveling the mysteries of a post-apocalyptic world. With its distinctive art style and challenging gameplay, it offers players a memorable and immersive aquatic journey.

    Apply for best jobs now .top recruitment agencies in pakistan.Thank you!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg