Lorentz Tovatt (mp) om sina planer för Nivå 22 och Stockholms uteliv

6:37 21 Jul 2015
 
Lorentz Tovatt är språkrör för Grön Ungdom och ledamot av stadsfullmäktige i Stockholm. Tidigare i sommar blev jag varse om hans politiska idéer kring Stockholms uteliv. Nu ringde jag upp honom för en intervju.
 
Berätta om dina planer för Nivå 22.
– Jag bor alltså mittemot Nivå 22. Samtidigt har jag funderat kring olika utmaningar för Stockholm, där två är att lösa bostadsbristen och att säkra ett utbud av härliga barer. Min idé är att slå ihop de här olika utmaningarna och hitta en gemensam lösning. Då ska man alltså bygga en 22 våningar hög skyskrapa på platsen där Nivå 22 står nu, så flyttar man bara upp gamla Nivå 22 till våning 22. Det ska vara samma karaktär på stället.
 
Flyttar man upp originalbyggnaden och staplar den på skyskrapan?
– Om det är möjligt. Det ska vara så autentiskt som möjligt. Då blir det ju kul när det blir våning 22.
 
Du sitter ju i Stockholms stadsfullmäktige. Har du drivit den här frågan där?
– Inte ännu. Jag har inte bestämt hur jag ska göra med frågan. Men det kanske är något jag går till val på nästa gång. Jag kanske också kommer behöva förankra det här i övriga fullmäktige. Det är än så länge alltså bara på idéstadiet. Det är något som kommer behöva processas innan jag landar.
 
De här två utmaningarna du nämnde, bostäder och barer. Har du andra idéer kring hur de kan lösas?
– Jag har en liten idé om att gå till val på fler riktiga bardistrikt i stan. Fler gågator, större uteserveringar, och att delar av staden får ha längre öppettider än i dag.
 
Längre än till 5?
– Antingen det eller att fler ställen får ha öppet till fem. Men det här är också bara på idéstadiet. Jag ser ibland på mig själv som en tankesmedja som kläcker idéer.
 
Har den här tankesmedjan implementerat en idé någon gång?
– Majoriteten i Stockholm har precis gjort om Swedenborgsgatan till gågata. Där har till exempel Morfar Ginko fått tillstånd för en större uteservering, så det funkar ju bra. Ibland brukar jag också agera medborgargarde mot de bilister som inte förstått att det är en gågata, då stoppar jag dem. Det här kan man ibland se live på min Periscope. En annan spännande grej är den här grejen på Åsögatan. Pallis som Billy McCormac och Måns Herngren tagit initiativ till. Mer sånt vill jag se i Stockholm.
 
Gillar du själv att gå ut?
– Ja, det tycker jag är kul.
 
Hur ser dina utgångar ut?
– Det är olika. Jag tycker att det finns en hel del bra ställen på Söder. Sedan Swedenborgsgatan blev gågata har jag besökt Morfar Ginko oftare. Ibland slutar det på Under Bron eller någon annanstans.
 
Nivå 22?
– I och med att jag bor där så brukar jag gå dit ibland. Det handlar också om legitimitet för min politiska idé.
 
Handlar det till och med kanske mer om det än om att det är ett bra ställe?
– Jag uppskattar faktiskt Nivå 22 för att de har en ganska härlig terrass.
 
Det är ganska hardcore att sitta där nere dock.
– Ja, det är det. Ibland är det också för hög ljudvolym tycker jag.
 
Vilka städer ser du som förebilder för Stockholms uteliv?
– Utan tvekan är det Berlin. Jag skulle säga att Berlin har både bäst klubbar och bäst bardistrikt av alla städer jag har varit i.
 

2 kommentarer | “Lorentz Tovatt (mp) om sina planer för Nivå 22 och Stockholms uteliv”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. bra intervju! skriver:

    enda skillnad är väl att i berlin är man trogen sin klubb medan man i stockholm blir ängslig och avviker så fort ”fel” person sätter sin fot på dansgolvet. jag upplever att det finns en öppenhet och glädje i många andra städer som stockholm (helt) saknar. ibland känns det som att många går ut bara för att synas i stockholm, vilket gör att nattlivet på det stora hela blir rätt ytligt och tråkigt.

  2. NÄÄÄÄE skriver:

    Nivå 22 kan väl vara där den är, men skrota den där förbannade terassen. Hur fan kan de ens få ha den där? Det är ju en skolgård som är granne?!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG