Sanningen om den nya mattrenden ”ramen”

10:18 26 Jan 2016
 
Det ska motvilligt erkännas, min egen matpreferens kan inte beskrivas som något annat än eurocentrisk. Inte minst på Nöjesguiden kan denna antiexotism betraktas med oblida ögon av såväl redaktion som läsare. Säkert kan man hitta någon patologisk intersektionalist i denna läsarskaras undervegetationer som skulle hävda att en preferens för europeiska kök gränsar till rasism. Men trots detta är det inget jag tänker sticka under stol med. Faiblessen för det franska, italienska och spanska betyder emellertid inte att jag helt missat vad som händer i matvärlden utanför det gamla Europa. Man försöker följa med även där efter bästa förmåga.
 
En sak som jag har sett och hört om allt oftare är ”ramen”. För något år sedan uppfattade jag detta begrepp för första gången – någon Facebook-incheckning här, ett restaurangtips om något ”nytt ramenställe” där. Som det fungerar med trender ackumuleras dessa små intryck här och var så småningom till ett intresse, en nyfikenhet, på vad detta nyupptäckta mönster kan tänkas betyda. ”Vad är egentligen ramen?” blir förr eller senare frågan som den utan förkunskaper måste ställa sig.
 
När dessutom ett ”ramen”-ställe vann på DN:s kroggala Gulddraken i går, samtidigt som flera andra liknande ställen var nominerade, blir man inte direkt mindre nyfiken på vad ramen egentligen innebär. Man kanske till och med borde testa?
 
Men efter att ha gjort en del efterforskningar har jag kunnat konstatera att ”ramen” inte innebär något annat än nudlar, eller nudelsoppa. Det är helt enkelt en neologism för att markera avstånd från de nudlar många av oss känner från Överskottsbolaget eller kanske ICA Maxi. Liksom i fallet ruccola behövdes ett nyord för att omdefiniera något som tidigare upplevts som tråkigt och fattigt.
 
Ja, det är trist när förhoppningar raseras. Men nu vet vi i alla fall sanningen om ramen.

5 kommentarer | “Sanningen om den nya mattrenden ”ramen””

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. Jonatan skriver:

  Haha, äntligen vet jag!

 2. Björn skriver:

  (r)Amen to that!

 3. Timmy skriver:

  Ramen är en i familjen nudelsoppa. Familjen nudelsoppor är i storlek med familjen pasta. Och att säga att pata bara är tråkig långa strån kokade i vatten ger ungefär samma rättvisa. Men misstänker att du som PR-expert-entertainer ville få ut ungefär exakt samma reaktion som den här, så, eh, potato potato. All mat är i grunden materia, som jord, lim och komockor, gud så gott!

 4. Olof skriver:

  Det var tråkigt att författaren inte fått uppleva riktig ramen men ändå dissar den. Slappna av. Vad är det för fel med att folk uppskattar det? Idétorka uppenbarligen.

 5. Frederic skriver:

  Hej! Vad tråkigt att läsa. Om du mejlar mig så är du välkommen hem till oss nästa gång det vankas ramen. Den är inte som i Japan, men snäppet över Adam & Albins, som inte sticker under stol med att den är försvenskad. Gulddraken har jag endast besökt en gång då den lämnade en hel del att önska.

  Men som sagt, du har e-postadressen!!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp