Hur man skriver en pressrelease och får journalister att skriva om den

3:06 29 Apr 2016

Blev nyss uppringd av en kompis som undrade om mina bästa tips för hur man skriver en pressrelease och hur man får journalister att skriva om releasen. Såhär svarade jag. Kanske kan dessa instruktioner vara till någon hjälp för de unga själar som drömmer om att en dag åstadkomma den perfekta pressreleasen.

1. Tänk dig att du skriver en artikel och inte en pressrelease. Det vill säga: var innehållspragmatisk – tryck inte ut exakt det du vill ha sagt om det ändå inte är sådant som journalister kommer skriva. Försök skriva den som en färdig produkt i stället för en produkt som journalisten måste omarbeta.

2. Försök få nyheten att vara ett tecken i tiden – knyt an till aktuella samhällsfenomen och samtalsämnen.

3. Tredjepartsvalidering – ha med ett talstreck från en oberoende part, en akademiker eller annan utomstående expert, så slipper journalisten göra det.

4. Skicka pressmeddelandet direkt i mejlet i stället för att bifoga det – det finns ingen journalist som har någon glädje av att releasen ligger i en pdf med ditt företags vattenstämpel på och vattenstämpeln kommer ändå inte synas för läsarna, corporate brandade-releaser bidrar bara till att pitchen känns mer ”reklamig” för journalisten.

5. Använd trafik som ett argument. Säg att artikeln kommer att dra mycket trafik pga x eller y, och säg att du kommer aktivt hjälpa till att driva trafik till artikeln.

6. Var tillgängligast och snabbast av alla.

7. Tjata.

8. Var kort och snabb i telefon och mejl. Säg knappt ”Hej”. Skär bort allt överflöd för att snabbt komma till poängen.

9. Ta reda på vem som är tjänstgörande redaktör för rätt bevakningsområde vid tidpunkten för releasen. Många går på fel person vid fel tidpunkt, rätt person vid fel tidpunkt, eller fel person vid rätt tidpunkt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp