Ersätt det erbarmliga Arlanda med tio nya boutiqueflygplatser

6:19 1 Apr 2017

Jag vet, det är första april och mer eller mindre omöjligt att prata allvar med folk utan att bli misstänkt för att egentligen ha något lurt i görningen. Ändå tänkte jag försöka göra just detta. I går och i dag flög jag från och till Arlanda – jag lämnades med känslan av att Arlanda bara blir sämre och sämre. Den tämligen nya F-piren på Terminal 5 hade kunnat bli bra om de inte hade gjort den så förbaskat tråkig. Den nya restaurangen Pontus in the air är ett välkommet tillskott men är fortfarande inte mer än en enklav omgiven av fullständig erbarmlighet, den enda civiliserade oasen på Arlanda för oss som inte tillhör lounge-eliten. Att det finns ett McDonald’s i SkyCity är förstås trevligt men mer av en hygienfaktor än något att stoltsera med. Att Kennedy Bakircioglu hänger på hall of fame-väggen som ”folkets val” är, vid sidan av den rent estetiska invändningen, ett typexempel på hur hela systemet är riggat av dalmasar på Södermalm. Och klientelet blir värre och värre för varje år som går. Ska man ta fakirflyget på morgonen så är man oftast den enda i byggnaden som inte dricker jäger till frukost. Köerna ringlar sig ofta långa till säkerhetskontrollerna och pirerna är överbefolkade. Ibland ser Terminal 5 ut som scenen ur en såndär medial granskning om dålig djurhållning där smutsiga grisar är mer eller mindre staplade på varandra och nu är det ändå människor vi pratar om.

Förutom att själva upplevelsen av Arlanda inte är något att vara stolt över så är den inte heller ens Nordens största flygplats mätt i antalet passagerare. Faktum är att Arlanda inte ens är näst störst, utan trea, bakom både Kastrup och Gardermoen. Ska man ha en storflygplats får man satsa lite – eller lägga ned, tänker jag.

Jag vet inte vad man ska göra. Kanske vore den bästa lösningen att helt enkelt ersätta Arlanda med tio olika boutique-flygplatser för människor med olika vanor och livsstilar. En flygplats kan drivas av Riche, en annan av Jägermeister, Gröna Lund kan ta hand om barnfamiljerna och facilitera Apollos och Vings charterflyg. Ja, antagligen vore det den bästa lösningen för Stockholmsregionen i framtiden.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp